Jak očkování ovlivní průběh pandemie

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Vše o očkování aneb Rouška nutná i po vakcíně

V Česku by se v příštích týdnech mělo ve větším měřítku rozjet očkování proti viru SARS-CoV-2. Ten způsobuje onemocnění covid-19. V průběžně doplňovaném velkém přehledu přinášíme klíčové otázky a odpovědi kolem problematiky vakcín, jejich účinnosti, formě, ale i nežádoucích účincích.


Je očkování proti SARS-CoV-2 odlišné od jiných typů očkování?

V principu ne. Při očkování se vždy zdravý organismus záměrně v nějaké podobě setká s původcem nemoci (virem či bakterií), aby se ho naučil rozpoznávat. Naše tělo ho následně rozliší dle některých charakteristických rysů, třeba látek na jeho povrchu. A protože je to dohromady velmi různorodá skupina, všechny tyhle látky se nazývají „antigeny“. To je obecné označení pro cokoli, co probudí reakci imunitního systému.

Související:
Živí versus „nemrtví“. Jaký je rozdíl mezi virem a bakterií?
POLOPATĚ: Víme, co vám dají podepsaní… I očkování vyžaduje váš souhlas


Ochrání mě očkování před covid-19?

Očkování nevede vždy ke vzniku imunity. Ne každý očkovaný je tedy chráněn před infekcí. Téměř u všech dnes používaných vakcín je ovšem míra ochrany vysoká a vakcíny proti viru SARS-CoV-2 nejsou výjimkou. V klinickém hodnocení obě nyní užívané mRNA vakcíny dosáhly účinnosti kolem 95 procent. To sice prakticky znamená, že látka skutečně nemusí být účinná u všech (do sta procent stále zbývá pět procentních bodů), ale také je to mnohem víc než u běžně používaných očkovacích látek. Pro srovnání – ta na běžnou sezonní chřipku dosahuje v průměru 70procentní účinnosti.

Související:
Vakcína na covid-19: 8 nepravd, které kolují internetem
Kolik dávek vakcíny na covid-19 stačí? Dost možná jediná


Může i naočkovaný člověk nemoc přenášet a nakazit jiného?

Ano, s tím by se mělo počítat. Výsledky klinických zkoušek vakcín proti novému koronaviru zatím nebyly většinou stavěny tak, aby dokázaly na otázku, zda očkovaní lidé koronavirus šíří, přesně odpovědět. Bohužel, studovat průběh nemoci (tj. sledovat, zda někdo onemocní a jak vážně) je mnohem jednodušší než trpělivě a pravidelně sledovat a testovat, zda účastníci studie jsou, či nejsou bezpříznakově nakažení a mohou předávat nákazu dále. Na jasné závěry si tedy budeme muset počkat. Studie přenosu viru buď probíhají (u vakcíny firmy AstraZeneca), nebo se plánují.

Související:
Může i očkovaný člověk přenášet koronavirus? Vyloučit to nelze
INFOGRAFIKA: Důležitá čísla o covid-19. Jaké procento testů je pozitivní?


Lahvička s vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Toto je ta „slavná“ lahvička, ve které by mělo být minimálně na pět, častěji však na šest dávek očkovací látky. (DoD photo by Lisa Ferdinando)

Proč začal vývoj vakcín až s pandemií?

Vakcíny lze vyvíjet jen tehdy, známe-li původce infekce. Virus SARS-CoV-2 je nový virus, který jsme ale ještě do předloňského roku vůbec neznali. Vývoj vakcíny, jež by chránila před covid-19, tak mohl začít teprve poté, kdy se virus objevil. Nutná pro to je i analýza jeho struktury (včetně jeho genetické informace). Současně to ale není tak, že by se začínalo doslova „na zelené louce“. Ve zkratce jejich vývoj navázal tam, kde předchozí skončil.

Související:
Proč vývoj vakcín začal až s pandemií? Neznali jsme nepřítele
Jak je možné, že vývoj vakcín na covid-19 byl tak rychlý? Pět důvodů


V čem vakcína pomáhá?

Především v tom, aby zabránila vážnému průběhu nemoci covid-19. Hlavním cílem tedy není zabránit přenosu této nemoci. Obě nyní v Česku aplikované vakcíny (od firem Pfizer/BioNTech a Moderna) přesto snížily množství případů nemoci. Lidé se tedy sice nakazili, ale přítomnost viru jim nic nezpůsobila. Rozvoji skutečně vážných případů nemoci zabránily s účinností dokonce ještě o něco málo vyšší.

Související:
V čem vakcína proti covid-19 pomáhá? Snižuje riziko vážného průběhu
Čipy, rakovina či covid-19 v injekci. Nejčastější bludy o vakcíně


Jak dlouho ochrana poskytovaná vakcínou vydrží?

To bohužel ještě přesně nevíme Podobně jako v případě snížení smrtnosti onemocnění zde platí, že vakcíny jsou poměrně mladé a dat je málo. Ta, která máme dosud, jsou ale poměrně slibná. Z klinických zkoušek vakcíny společnosti Moderna například vzešly výsledky, které ukazují, že tato konkrétní vakcína poskytuje účinnou ochranu po dobu nejméně čtyř měsíců, je však Je však těžké vše jen tak „zprůměrovat“.

Související:
Jak dlouho mě vakcína proti covid-19 ochrání? Odpověď se stále hledá
Jak se chránit před novými variantami koronaviru? Je to prosté


Jaké vakcíny jsou v Česku k dispozici?

Aktuálně (text průběžně aktualizujeme dle vývoje situace) jsou evropskými úřady schváleny tři typy vakcín. Dvě takzvané mRNA vakcíny, jedna od americko-německého konsorcia Pfizer/BioNTech, druhá od americké firmy Moderna. Poslední látkou je pak vakcína britské společnosti AstraZeneca, do které Evropa vkládá největší naděje. Jde o běžnou takzvaně vektorovou vakcínu a oproti předchozím dvěma tak není tolik náročná na skladování (mRNA vakcíny vyžadují transport i skladování při zhruba minus sedmdesáti stupních Celsia, zatímco vektorové vakcíny si vystačí s teplotami běžné chladničky kolem pěti stupňů Celsia).

Související:
Co je to vektorová vakcína? Způsob, jak tělo naučit boji
Pfizer, Moderna a nově i AstraZeneca. Velký přehled vakcín proti covid-19


Co je to mRNA vakcína?

Koronavirus SARS-CoV-2 a pandemie jako taková výrazně akcelerovala již probíhající výzkum takzvaných RNA či mRNA vakcín. Na této předtím v praxi nikdy nenasazené technologii pracují vakcíny Comirnaty (firmy Pfizer a BioNTech) i COVID-19 Vaccine společnosti Moderna. Obě využívají k vytvoření imunitní reakce „triku“, kdy jen přenesou do organismu informaci k výrobě jedné klíčové součástky viru. Vakcína tedy neobsahuje vůbec žádnou část viru, ale nese v sobě pouze návod, jak ji postavit. Vědcům to dává skvělou možnost využít biologické mašinérie těla k jejich vlastním cílům.

Související:
Co je to mRNA vakcína? Trik vyvíjený po desítky let
INFOGRAFIKA: Jak funguje mRNA vakcína?


Co je to vektorová vakcína?

Vedle inovativních RNA či mRNA vakcín se v boji s novými typem koronaviru SARS-CoV-2 využívají i takzvané vektorové vakcíny. Název získaly od vektoru neboli nosiče, kterým do těla potřebné informace dostávají. Ty proti covid-19 nejčastěji využívají takzvané adenoviry, které jsou patřičně geneticky upraveny. Tato úprava zajistí, že jinak neškodný virus začne po vniku do lidské buňky produkovat proteiny typické pro nový typ koronaviru. Prakticky tedy tyto vakcíny simulují v těle reálnou nákazu a nechá ho, aby se s ní popralo samo. Výsledkem je silná imunitní reakce.

Související:
Co je to vektorová vakcína? Způsob, jak tělo naučit boji
KOMENTÁŘ: Opravdu potřebujeme vakcínu na covid-19?


Jak je možné, že vývoj vakcín byl tak rychlý?

Krátká odpověď zní, že věda od poslední podobné situace postoupila. Koronavirus SARS-CoV-2 navíc není zas tak odlišný od jiných koronavirů. Důvodů je ale vícero. Výzkum koronavirů obecně trvá již mnoho let, a to včetně vývoje vakcín na předchozí onemocnění SARS a MERS. Nedávno jsme si zde například vysvětlili rozdíl mezi původním koronavirem SARS a novým SARS-CoV-2. Prakticky vzato jsou tyto rozdíly tak malé, že lze říci, že co platilo na původní SARS, s jistou dávkou úprav šlo rychle využít i proti současnému viru. To se také stalo a leccos bylo z předchozího výzkumu využito. Do vývoje šly také mimořádné finanční prostředky.

Související:
Jak je možné, že vývoj vakcín na covid-19 byl tak rychlý? Pět důvodů
INFOGRAFIKA: Jak probíhá vývoj vakcín. Pět kroků k cíli


Jaké má vakcína na covid-19 nežádoucí účinky?

Bolesti v místě vpichu, únava či bolesti hlavy a svalů. To jsou nejčastější nežádoucí účinky vakcíny Comirnaty společností Pfizer/Biontech, ale i dalších, které se proti novému typu koronaviru využívají. Oproti jiným běžným vakcínám se v tom příliš neliší. Základní poznatky o nežádoucích účincích vakcíny proti covid-19 shrnul na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv. Obecně pak lze říci, že vakcíny nežádoucí účinky mají a vyloučit je nikdy zcela nelze. Stejně jako u většiny jiných léků, a to včetně dnes nejrozšířenějších antibiotik (které ovšem proti viru nic nezmůžou, jak jsme vysvětlili už v tomto textu).

Související:
Jaké má vakcína na covid-19 nežádoucí účinky? Stejné jako většina jiných
Velmi „odvážná“ beta. Co je to koronavirus SARS-CoV-2


Bude mít očkování v dohledné době znatelný vliv na průběh pandemie?

První skutečně znatelnou změnu ve vývoji epidemie přinese naočkování velkého počtu zranitelných osob. To výrazně sníží jak množství hospitalizací, tak úmrtí. Shrnul to například imunolog Václav Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy: „Kdybychom si představili, že by celé tři miliony lidí, kteří do těch více či méně rizikových skupin patří, byly proočkovány zítra, tak změnu můžeme čekat tak do jednoho měsíce.“

Související:
Ovlivní očkování průběh pandemie? Ano, ale ne hned
Aktuální statistiky o očkování proti covid-19: Češi průměr, Izrael na špici


NENAŠLI JSTE, CO JSTE HLEDALI? NAPIŠTE NÁM MAIL, NEBO SE ZEPTEJTE V DISKUSI POD ČLÁNKEM. RÁDI ČLÁNEK DOPLNÍME

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek