Očkování funguje

Měli jste covid-19? Bude vám zřejmě stačit jedna dávka vakcíny

Při současném – byť zřejmě spíše dočasném – nedostatku vakcín by se zřejmě některé dávky mohly ušetřit cílenější očkovací strategií. Pokud totiž někdo prodělal nemoc covid-19, zřejmě by mu měla poskytnout dostatečnou ochranu jediná dávka vakcíny.

Naznačuje to několik studií (zde jsou dva příklady) z posledních týdnů. Jejich výsledky naznačují, že imunitní systém těch, kdo nemoc již v minulosti prodělali, nereaguje nijak silně na druhou dávku vakcíny. Množství protilátek v jejich krvi se po druhé dávce výrazně nezvýšilo.

Dodejme hned, že tvorba protilátek není jediná část imunitní odpovědi po vakcinaci. Je to jen ta nejlépe měřitelná. Ale u lidí, kteří se s virem nesetkali, se jich i po druhé dávce vytvoří vysoké množství. Zdá se tedy, že u lidé s prodělanou nemocí se děje něco jiného.

Lahvička s vakcínou Pfizer Comirnaty (DoD, Lisa Ferdinando)

Zvládne pak i varianty

Další studie zkoumala, jak by si imunita lidí s prodělanou nemocí covid-19 mohla poradit s takzvanou jihoafrickou variantou (B.1.351). U té je známo, že se do jisté míry dokáže vyhnout protilátkám vytvořeným po setkání s dříve se vyskytujícími variantami viru.

Skutečně se ukázalo, že protilátky získané z krve takových pacientů jsou proti variantě B.1.351 poměrně málo účinné. Ale jedna jediná dávka vakcíny to zásadně změnila. Množství protilátek v krvi se výrazně zvýšilo, stejně jako jejich účinek proti B.1.351.

Při ověřování vakcín se tato otázka nezkoumala, na to se tyto obří experimenty příliš nehodí. Z nich se podařilo zjistit v podstatě jen to, že vakcína je neškodná.

Záleží na postoji úřadů

Samozřejmě, praktický dopad může mít zjištění pouze ve chvíli, kdy ho vezmou na vědomí příslušené úřady. Tedy pokud se změní doporučení o tom, kdy a jako očkovat. To si asi přece jen ještě nějaký čas vyžádá, protože nemá smysl riskovat, že výsledek v praxi neobstojí.

V Česku zatím k datu vydání článku platilo odborné doporučení, že u lidí, kteří nemoc prodělali, by se mělo s očkováním počkat 90 dnů. Vakcinace by měla však proběhnout oběma dávkami.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *