Jaké má vakcína na covid-19 nežádoucí účinky? Stejné jako většina jiných

Bolesti v místě vpichu, únava či bolesti hlavy a svalů. To jsou nejčastější nežádoucí účinky vakcíny Comirnaty společností Pfizer/Biontech. Oproti jiným běžným vakcínám se tak příliš neliší.

Základní poznatky o nežádoucích účincích vakcíny proti covid-19 shrnul na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv. Obecně pak lze říci, že vakcíny nežádoucí účinky mají a vyloučit je nikdy zcela nelze. Stejně jako u většiny jiných léků, a to včetně dnes nejrozšířenějších antibiotik (které ovšem proti viru nic nezmůžou, jak jsme vysvětlili už v tomto textu).

V klinických studiích, které jsou nedílnou součástí vývoje každé vakcíny i léku, se však vždy hodnotí závažnost vedlejších účinků a také četnost jejich výskytu. Aby následně mohla být vakcína či lék uvedena na trh, musí její přínosy tyto nežádoucí účinky výrazně převýšit.

U zmíněné mRNA vakcíny společností Pfizer/Biontech spočívá tento přínos v široké ochraně očkovaných proti onemocnění koronavirem. Neznamená to však, že se očkovaný nemůže nakazit; vakcína zabrání jen vážnému průběhu nemoci a umožní tělu se s ní bez problému vyrovnat.

Nežádoucí účinky Pfizer/Biontech Comirnaty

Co se týče přímo vakcíny Comirnaty společností Pfizer a Biontech, z klinických studií vyplývá, že se některé nežádoucí účinky po očkování objevují velmi často. Ve farmaceutické hantýrce to znamená, že se vyskytnou u více osob z deseti očkovaných. Patří mezi ně tyto:

  • bolest v místě vpichu (víc než 80 % očkovaných)
  • únava (víc než 60 % očkovaných
  • bolest hlavy (více než 50 % očkovaných
  • bolest svalů a třesavka (přes 30 % očkovaných)
  • bolest kloubů (víc než 20 % očkovaných)
  • horečka a otok v místě vpichu (přes 10 % očkovaných)

Uvedené nežádoucí účinky jsou převážně mírné, nejvýše pak střední intenzity. Odeznívají během několika dní. Horečka se pak vyskytovala častěji po druhé dávce vakcíny.

Méně časté nežádoucí účinky

Další nežádoucí účinky se vyskytovaly v klinických studiích s nižší frekvencí. U několika osob ze sta to byla nauzea (pocit na zvracení) a zarudnutí v místě vpichu, u několika osob z tisíce pak zvětšení uzlin, nespavost, bolest v končetině, malátnost a svědění v místě vpichu a u několika osob z 10 000 očkovaných pak i dočasná obrna obličeje. Zcela ojediněle se objevila přecitlivělost na vakcínu.

Bezpečnost vakcíny byla sledována v klinických studiích u 21 744 osob, které dostaly alespoň jednu dávku vakcíny. Přes 20 tisíc lidí dostalo dávky dvě. Zhruba čtyři tisíce osob bylo ve věku 56 let a starších, 545 očkovaných mělo pozitivní protilátky proti viru SARS-CoV-2.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Jaké má vakcína na covid-19 nežádoucí účinky? Stejné jako většina jiných”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *