SAR Samsung

Strach z neznámého aneb Proč lidé spojují 5G sítě s pandemií covid-19

Už před pandemií byly 5G sítě věrným cílem řady konspiračních teorií, až s ní však dostaly patřičnou pozornost. Manipulátoři dostali do ruky zbraň celosvětového dosahu a neváhali toho využít. Dali do souvislosti dvě zcela nesouvisející věci: 5G a covid. Proč tomu tak je a proč jsou dezinformace tak úspěšné?

Konspirace vznikají v podstatě kolem čehokoli, co má celospolečenský potenciál a tedy teoreticky i velmi velký dosah. Bylo tak v podstatě jen otázkou času, kdy někoho napadne dát už tak konspiracemi opředené 5G sítě do souvislosti s pandemií koronaviru. Obě témata zajímají celou společnost a obecenstvo je tu zkrátka zajištěno. A o to jde.

Není to ale jediný důvod, který se na celé situaci podílí. Sítě nové generace mají vlastně tak trochu smůlu, že jejich rozvoj vyšel právě na dobu světové pandemie. Strach z neznámého pak už jen dokoná, co jiní nakousnou. Bez ohledu na to, zda je vůbec spojení 5G a covidu reálné, či nikoli.

Proč fungují konspirace? Věříme, čemu chceme

Přitom aby člověk pochopil princip vzniku a šíření nemoci covid-19, nemusí být „žádný Einstein“ a dokonce ani zdravotník. Řada lidí však podléhá takzvanému konfirmačnímu zkreslení, které ve zkratce znamená vyšší důvěru v informace, které podporují již utvořený názor, a naopak cílené ignorování těch, které mu odporují.

Spousta z nás se zkrátka smíří s tím, s čím vnitřně souhlasíme. Čeho se bojíme. Informace si pak dále neověřujeme a ani je slyšet nechceme, i kdyby byly sebepravdivější. Právě tím ovšem také vzniká ideální podhoubí pro šíření dezinformací, jejichž autoři této lidské vlastnosti umně zneužívají nejčastěji ve svůj vlastní prospěch.

V našem případě vycházejí konspirační teorie z jednoduchého faktu, že tu máme novou technologii (ovlivňující mnoho aspektů našich životů), které zdaleka ne každý rozumí, a zároveň nemoc, která již naše životy ovlivnila a je kolem ní stále spousta otazníků. A co víc: jak 5G, tak i nebezpečný virus sdílí to, že nejdou lidským okem vidět a šíří se tedy „neviditelně“ okolo nás.

Souvislost 5G a covid? Odhalit dezinformace není složité

Když si přičteme ještě výše zmíněnou časovou souvislost, šiřitelé konspirací a dezinformací se zdánlivě mají o co opřít. Konspirace obecně koneckonců často vycházejí právě spíše z dojmů a využívají emocí, než aby ctily fakta a opíraly se o informované vědomí.

Jenže je tu důležitá vědecká zásada: korelace nerovná se kauzalita. Tedy jinak řečeno: to, že spolu nějaké dva jevy zdánlivě souvisí, ještě neznamená, že jeden je příčina a druhý důsledek. Pro vyvrácení konspirace ohledně spojitosti mezi „neviditelným“ 5G signálem a „neviditelným“ nebezpečným virem okolo nás tak stačí chvíli hledat. A to relevatní zdroje.

Při procházení zdrojů pamatujte na jednu zásadu: autor, který se skrývá za zkratku, či se nepodepíše vůbec, asi není se svým textem spokojen. Nestojí mu za to, aby nesl jeho jméno. Text pravděpodobně bude i jednostranný a nebude tedy ctít novinářské zásady, z nichž jednou z nejdůležitějších je nestrannost. Dobrý novinář vám názor nevnukává, ale přináší informace k tomu, abyste si jej informovaně vytvořili sami.

5G sítě šířit koronavirus nemohou už z principu

Člověk si pak může snadno ověřit například to, že elektromagnetické záření není schopno samo o sobě jakkoli přenášet jakýkoli biologický materiál. Současně je zcela nevyvratitelně prokázáno, že se koronavirus šíří i v zemích, které nemají byť jediný testovací 5G vysílač. Ostatně, kdyby spojitost 5G a covid-19 platila, máme pokrytu touto sítí už celou Zemi.

Problém spočívá i v tom, že jsou na tyto bludy nuceny reagovat samy úřady i mainstreamová média. Každá další zmínka ovšem jen rozšiřuje publikum a přidává původně zcela vylhané informaci na váze. Výsledkem pak jsou fyzické činy, které jsme loni viděli například ve Velké Británii. Zde se lidé ovlivnění dezinformátory snažili poškodit vysílače 5G právě ze strachu z neznámého. Ze strachu, že šíří koronavirus.

Ve skutečnosti přitom útočili i na vysílací stanice, které technologií 5G vůbec nebyly vybaveny. To je jasnou ilustrací toho, že tito lidé jednají na základě emocí a pocitů, ne na základě faktů.

Pandemie, žně pro dezinformace a fake news

Pak jsou tu samozřejmě ještě bláznivější konspirace. Ty spojují koronavirus a 5G jiným způsobem: virus je tu podle těchto zpráv k tomu, aby nám vlády světa mohly do těla pomocí vakcíny vpravit čip. Ten by pak na dálku komunikoval skrze 5G síť a odesílal data o naší poloze. To je opět po fyzikální stránce nesmysl, kterému jsme se věnovali již v tomto článku.

I zde sehrává hlavní roli strach z neznámého. V tomto případě se ovšem do hry ještě dostává vakcína, což je z pohledu laika další neznámá, které má sklony nedůvěřovat. V praxi si však stačí vyhledat několik základních a ověřených informací a každému musí být jasné, že se v případě vakcíny nemá čeho bát. Ostatně, všechny zásadní otázky a odpovědi k vakcínám jsme vám přinesli v tomto obsáhlém a průběžně doplňovaném textu.

V každém případě platí pravidlo, že by se lidé měli o nových věcech poučovat alespoň v nezbytně nutné míře a z ověřených zdrojů. Čím více budeme o dané problematice vědět, tím méně se jí budeme bát a tím méně také budeme mít sklony dávat do souvislosti věci, které spolu ve výsledku vůbec nesouvisí. Myslete na to, až uvidíte další „palcový“ titulek o 5G sítích.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Strach z neznámého aneb Proč lidé spojují 5G sítě s pandemií covid-19”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *