Očkování funguje

Proč vývoj vakcín začal až s pandemií? Neznali jsme nepřítele

Vakcíny lze vyvíjet jen tehdy, známe-li původce infekce. Virus SARS-CoV-2 jsme ale ještě do předloňského roku vůbec neznali.

SARS-CoV-2 je nový virus, který doposud znám nebyl. Vývoj vakcíny, jež by chránila před covid-19, tak mohl začít teprve poté, kdy se virus objevil. Nutná pro to je i analýza jeho struktury (včetně jeho genetické informace).

Současně to ale není tak, že by se začínalo doslova „na zelené louce“. Proč byl vývoj vakcín tak rychlý, jsme si ostatně už vysvětlili. Ve zkratce navázal tam, kde předchozí skončil. A to právě se znalostí nového nepřítele.

Inovativní vakcíny

Některé vakcíny proti onemocnění covid-19 se vyvíjejí pomocí inovativních metod. Předpokládá se u nich, že oproti jiným typům vakcín zvýší objem a rychlost výroby, zlepší stabilitu přípravku a zajistí silnou imunitní odpověď.

Jiné vakcíny se vyvíjejí pomocí stávajících metod. Ty se již uplatňují u vakcín na jiné nemoci. To zas znamená, že by mohlo být snadnější využít stávající výrobní kapacity pro výrobu vakcín proti covid-19 v průmyslovém měřítku, než je tomu u novějších typů vakcín.

Vývoj vakcín na covid-19 tedy zčásti vychází i ze zkušeností a technologií používaných u jiných vakcín. Před schválením se rovněž všechny vakcíny v EU hodnotí podle stejně přísných norem jako veškeré jiné léky.

Celospolečenská poptávka

To, čím se vakcíny proti covid-19 odlišují, je naléhavá epidemiologická potřeba. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) proto vytvořila expertní pracovní skupinu a nastavila postupy rychlého posuzování, a to bez vlivu na objem a váhu potřebných vědeckých poznatků.

Evropská komise také využívá všech možných řešení, aby pružně reagovala a urychlila schvalování veškerých případných vakcín pro celou EU. I to je ovšem možné jen tehdy, kdy EMA získá dostatečně podložené vědecké důkazy, které umožní stanovit, že přínosy vakcín převažují nad riziky.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *