Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Může i naočkovaný člověk přenášet koronavirus? Vyloučit to nelze

Jednou z nejpalčivějších otázek dneška je, zda i očkovaný člověk může dále přenášet koronavirus. Jednoznačná odpověď na ni však nyní neexistuje. S jistou mírou určitosti lze pouze konstatovat, že by se s tím mělo počítat.

Jak sami dobře víte, v případě koronaviru SARS-CoV-2 (a i u jiných nákaz) může snadno probíhat přenos bezpříznakově. Můžete nakazit další i bez toho, abyste sami onemocněli.

Z důvodů, do kterých nemá smysl detailně zacházet, pak odborníci příliš nečekají, že by mRNA vakcíny měly být v bránění přenosu v tomto ohledu nejlepší. Ale je to nová technologie a naše znalosti fungování imunitního systému nejsou úplně bezchybné.

„Ve skupině očkovaných bylo o 67 procent méně lidí, kteří měli na svých sliznicích stopy viru.“

Studie FDA

Výsledky klinických zkoušek vakcín proti novému koronaviru navíc zatím nebyly většinou stavěny tak, aby dokázaly přesně odpovědět na otázku, zda očkovaní lidé koronavirus šíří, či nikoli. Bohužel platí, že studovat průběh nemoci (sledovat, zda někdo onemocní a jak vážně) je mnohem jednodušší než trpělivě a pravidelně sledovat a testovat, zda účastníci studie jsou, či nejsou bezpříznakově nakažení a mohou předávat nákazu dále.

Objevily se ovšem alespoň nějaké náznaky, že i mRNA vakcinace (konkrétně ve zprávě americké FDA o výsledcích vakcíny firmy Moderna) pomáhá snižovat i množství asymptomatických infekcí. Před obdržením druhé dávky (28 dní po první dávce) účastníkům lékaři udělali test na přítomnost viru. A ve skupině očkovaných bylo o 67 procent méně lidí, kteří měli na svých sliznicích stopy viru, než ve skupině neočkovaných.

Je tedy možné, že vakcína skutečně bude stěžovat i šíření viru. Na jasné závěry si ovšem budeme muset počkat. Studie přenosu viru buď probíhají (u vakcíny firmy AstraZeneca), nebo se plánují.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

6 reakcí na “Může i naočkovaný člověk přenášet koronavirus? Vyloučit to nelze”

  1. Pingback: 5G a Covid-19 :
  2. Dobrý den, paní Plátková. Ve zkratce: ano, můžete. Nakazit se můžete bez ohledu na to, zda máte za sebou jednu či obě dávky vakcíny. Ty totiž nechrání před virem samotným, jak se všeobecně mylně předpokládá, ale před vážným průběhem nemoci. Jinými slovy: tuto nákazu možná ani nepoznáte, nedostane vás do nemocnice, a už vůbec ne na JIP. Nezahltí se tedy ani zdravotnický systém, péče bude dostupná pro všechny. Nakazit se tedy můžete vždycky, ale jde o to, jestli se onemocnění rozvine. Z dosavadních poznatků pak vyplývá, že už jediná dávka vakcíny průběh onemocnění mírní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *