Vakcína brání přenosu, ukázala nová studie

Vakcína brání přenosu viru, ukazuje revoluční studie

Očkování vakcínami Pfizer nebo Moderna snižuje pravděpodobnost nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2 o 90 procent. Jedna dávka poskytuje osmdesátiprocentní ochranu. Ukazuje se tak, že vakcína brání přenosu viru.

Výsledky vyplývá z nové studie Amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Její autoři sledovali výskyt infekce u lidí, kteří pracovali v „kritické infrastruktuře“ během nejhorších měsíců pandemie.

Podle výsledků po vakcíně výrazně ubylo případů nákazy. Razantně se tak snížila i možnost, že očkovaný nakazí někoho dalšího.

Takový výsledek je sice očekávaný, důkazů v tomto směru přibývá, ale tato jsou přece jen lehce revoluční. Pocházejí ze speciálně navržené studie, která sledovala účastníky mnohem důkladněji, než bývá obvyklé.

Neviditelný problém

Určit přesně, kdo je, či není v danou chvíli nakažený virem SARS-CoV-2, je prakticky nemožné. Není to problém specifický jen pro nový koronavirus, něco takového platilo i v případech jiných epidemií. V dnešní pandemii je problém o to horší kvůli vysokému podílu případů lidí, které nemají žádné, nebo jen minimální příznaky. Virus přesto mohou roznášet.

Když nevíme, kdo všechno virus má, je těžké určit, co před ním chrání. A do jaké míry. Platí to mimo jiné i o vakcínách. Ve studiích, které museli výrobci předložit před jejich schválením, se právě proto měřily v první řadě ty nejsnáze měřitelné ukazatele: kolik lidí viditelně onemocnělo, či bylo přijato do nemocnice. Zda vakcína brání přenosu, tyto studie neřešily.

Jinými slovy: žádná z oněch velkých klinických studií, ve kterých byly desítky tisíc účastníků, nehledala odpověď na otázku Kdo z očkovaných se nakazil? Za prvé to není nejdůležitější (hlavní je, aby vakcína chránila před vážnou nemocí), za druhé proto, že je to pracné a náročné.

Přitom je to ale otázka extrémně důležitá. Pokud vakcína brání přenosu a očkovaní skutečně virus přenášejí jen minimálně, epidemie by mohla ustoupit dříve. A virus by se dokonce mohlo podařit potlačit téměř úplně.

Data přicházejí dál

Více dat k potvrzení účinnosti i v případě přenosu přineslo hlavně zahájení velkých očkovacích kampaní. Nyní to znamená především příval údajů z Izraele. V našem již zmíněném článku jsme například citovali zpětnou analýzu výskytu nákazy u stovek tisíc izraelských občanů.

Její autoři odvozovali pokles míry přenosu u očkovaných vzhledem k poměrům v jejich okolí. Jinak řečeno, v okolí očkovaných lidí se našlo během trasování a podobně výrazně méně pozitivních dalších kontaktů než v okolí lidí neočkovaných. Šlo tedy o studii takzvaně retrospektivní.

Taková studie se zpětně snaží zjistit, co se stalo v minulosti. Vědci tedy musí pracovat s údaji, které nebyly nasbírány primárně pro náš účel. Tedy zda a jak často se očkovaní nakazí. A zda tedy mohou dál virus přenášet.

K určení pravděpodobnosti výskytu jakékoliv infekce je mnohem lepší připravit si vše dopředu. Vybrat si nějakou skupinu očkovaných a neočkovaných a pak je testovat, testovat a testovat. A přesně to udělala skupina kolem Covid response týmu amerického střediska CDC.

Studie na pozadí očkovací kampaně

Studie probíhala na osmi místech Spojených států a účastnilo se jí 3950 pracovníků v oborech, v nichž lidé museli docházet do zaměstnání i během nejhorších týdnů epidemie. Třeba zdravotníci. Vybráni byli jen ti, kdo před začátkem studie neprodělali nákazu virem SARS-CoV-2 (alespoň pokud tedy bylo známo). Z účastníků dostalo 2479 (63 %) obě dávky vakcíny, 477 (12 %) pouze jednu dávku a 994 (25 %) bylo neočkováno.

Studie byla zahájena ve stejný den jako americký očkovací program, tedy 14. prosince 2020. Většina očkovaných dostala první injekci během dvou týdnů. Bylo to na vrcholu epidemie v USA: v prvním lednovém týdnu roku 2021 byl zaznamenán nejvyšší denní počet nově nakažených denně: cca 250 tisíc. Autoři ve zveřejněné analýze prezentují údaje shromážděné do 13. března, ale studie dále pokračuje.

Účastníci se naučili sami si provádět stěry a jednou týdně vzorky odesílat na PCR analýzu. Stěr si měli neprodleně učinit i v případě, že pocítili jakékoli příznaky respiračních onemocnění. Většina infekcí (58 %) byla objevena díky pravidelným testům než testům při nástupu příznaků.

Poměrně hodně, celkem 87 % zjištěných infekcí, se projevilo nějakými symptomy. To je mimochodem prakticky opačný výsledek, než měla námi nedávno popisovaná studie z Wuchanu. V ní byla drtivá většina zjištěných případů nákazy označena za asymptomatické, tedy bezpříznakové.

Vakcína brání přenosu hned od prvního dne

Ze 172 zjištěných infekcí se 161 vyskytlo mezi neočkovnaými. V tomto rameni studie bylo zaznamenáno celkem 1,38 případů infekce na 1000 osobodnů. Mezi účastníky, kteří za sebou měli alespoň jednu injekci, byl výskyt 0,19 infekce na 1000 osobodnů (do této skupiny se počítali jen ti, kdo měli alespoň 14 dní po očkování, aby se stihl projevit ochranný účinek). Mezi těmi, kteří za sebou měli i druhou injekci (a znovu ji dostali před nejméně před 14 dny) byl stejný ukazatel 0,04 případů na 1000 osobodnů.

Přeloženo do procentuálních hodnot to znamená, že účinnost vakcíny činila při plné imunizaci 90 % (95% interval spolehlivosti je 68 až 97 %) a 80 % při částečné imunizaci (59 až 90 %). Mezi účastníky nebyly prakticky žádné rozdíly při zohlednění věku, pohlaví, rasy nebo místa studie.

Studie nebyla postavena tak, aby dokázala rozlišit mezi účinky vakcín společnosti Moderna a Pfizer/BioNTech. Druhá zmíněná přitom převažovala, dvě třetiny podaných dávek byly daného typu.

Kdo byl ve studii

Studie nebyla na „průměrných Američanech“, protože místa v těchto kriticky důležitých oborech jimi nejsou obsazena. Velkou část (cca 34 % účastníků) tvořily sestry. Proto ve studii celkem výrazně převažovaly ženy (cca 62 %), a to hlavně ve věku 18 až 49 let. Do této kategorie spadalo cca 72 % všech účastníků.

Počet případů nákazy sice nebyl nijak výrazně ovlivněn rasou, věkem nebo pohlavím, ale výrazně se lišil mezi různými povoláními. Což bylo dáno především tím, jak se mezi nimi lišila proočkovanost. Mezi lékaři bylo očkováno 92 %, mezi sestrami 82 % v případě pracovníků záchranných složek to bylo 64 %. Infikováno pak bylo 1,9 % lékařů, 5,0 % sester a 8,8 % pracovníků záchranných služeb.

Výsledky jsou v souladu se závěrem nedávné studie o vlivu vakcíny Pfizer na počet případů infekcí provedenou ve Spojeném království.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Vakcína brání přenosu viru, ukazuje revoluční studie”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *