Informovaný souhlas při očkování proti nemoci covid-19 (ilustrační foto)

POLOPATĚ: Víme, co vám dají k podepsání… I očkování vyžaduje váš souhlas

Na sociálních sítích budí vášně další naprosto běžný krok. Informovaný souhlas. Ten lidé podepisují před tím, než dostanou vakcínu proti nemoci covid-19. Dnes je to přitom běžná součást téměř každého lékařského výkonu. A symbol dobře fungující demokracie, v níž nikomu nepodají nic, o čem by neměl dostatečné informace a s čím by nesouhlasil.

Dezinterpretovaný informovaný souhlas s aplikací vakcíny společností Pfizer a BioNTech se sociálními sítěmi prohnal minulý týden. Doprovázely ho pohoršené komentáře, co že to člověk podepisuje. A chopil se ho jeden z největších dezinformačních webů, Aeoronet.cz.

Že nevíte, proč dezinformační? Protože podává záměrně zkreslené informace. A to anonymně (zkratku „-VK-“ bez aktivního prolinku skutečně nelze považovat za podpis) a bez všech novinářských zásad. Mezi ty hlavní patří především nestrannost a s tím související oslovení všech zúčastněných stran.

Cílem těchto ryze názorových textů je vyvolat emoce a často na jejich šíření vydělat. Třeba za pomocí reklamy, kterou web zobrazuje. Slepá důvěra v takto podané informace bez jasného uvádění zdrojů pak často končí přinejmenším smutně. O obětech konspirátorů jsme psali zde.

Souhlas s vakcínou proti covid-19

Ale zpět k samotnému sdělení. Titulek zmíněného textu, jehož část jsme záměrně využili i v nadpisu našeho článku, hlásá, že:

  • (redaktoři Aeronetu) vědí, co před očkováním dostanete k podpisu
  • že vakcína COMIRNATY 500 od společnosti Pfizer je „experimentální“
  • se očkovaný stává účastníkem testovací fáze
  • dva měsíce po vakcinaci by ženy neměly plánovat otěhotnění
  • následky výkonu očkování nejsou známy
  • jak dlouho potrvá účinnost vakcíny v těle rovněž není známo
  • a „papír musíte podepsat, jinak vás nenaočkují!“

Bez jasných souvislostí a vysvětlení mohou tato tvrzení vyvolat tolik kýženou emoci. V tomto případě strach. Strach z neznámého. Emoce pak v člověku vyvolává touhu danou informaci sdílet. Na tom dezinformační weby staví svou „slávu“. Faktem zkrátka zůstává, že informace, která nezaujme, nechá vás v klidu, se mezi lidmi sdílí mnohem méně.

Pojďme se tedy podívat na výše uvedená sdělení trochu střízlivěji. A bez nutných vykřičníků za každou větou.

Co že to tedy dostane člověk před očkováním k podpisu?

Jmenuje se to informovaný souhlas. Přesněji „Informovaný souhlas s aplikací očkovací látky COMIRNATY COVID-19 mRNA Vaccine proti nemoci COVID-19„. Nebo třeba „Záznam o informovaném souhlasu s
s aplikací očkovací látky proti nemoci COVID-19 očkovací látkou COMIRNATY
“ (či podobně, dle typu vakcíny a zařízení, která ji aplikuje – znění je víceméně volné). Obsahuje základní informace o způsobu podávání dané látky a v danou dobu známých souvislostí. Ty se vyvíjejí a upravují spolu s tím, jaké poznatky lékaři o dané látce v daný okamžik mají.

Zatímco tak první verze dokumentu byla velmi opatrná a otevřeně přiznávala malé zkušenosti například co se účinnosti vakcíny týče, postupem času a rostoucími počty naočkovaných po celém světě, a tedy i zkušenostmi, se tyto informace mění a odrážejí nově nabyté poznatky.

Stále si ovšem dokument zachovává minimální míru opatrnosti. Tu lze v nejnovějším znění deklarovat například na tvrzení, že je potřeba dvou dávek očkovací látky. Ukazuje se sice, že by mohla stačit už jen jediná dávka vakcíny proti covid-19, ale jistota je jistota. A tou jsou dávky dvě.

Informovaný souhlas je přitom běžnou součástí moderní medicíny. Pacient tím získává jasné informace o dané látce či zákroku a může se na jejich základě zcela svobodně rozhodnout, zda se zákrokem souhlasí, či nikoli. Lékař na základě tohoto dokumentu získá naopak důkaz, že pacientovi potřebné informace sdělil. I to je důležité, třeba kvůli právním sporům.

Mimo přímé ohrožení života vám zkrátka nikdo nemůže podat nic, o čem nevíte. To je například podstatný rozdíl proti minulému režimu, kdy člověk ani pořádně nevěděl, co v té povinné „tetanovce“ vlastně je… Nebo si snad pamatujete, že jste tehdy něco vy, nebo vaši rodiče, podepisovali?

Je vakcína „experimentální“?

Jedním slovem není. Experimentálním lékem (vakcínou, preparátem…) se označuje takový, který není finálně schválený, nebo nebyl schválen pro dané použití (některé známé léky mohou fungovat na nově se objevivší nemoci). Veškeré uváděné vakcíny proti covid-19 ovšem schváleny jsou, i když „podmínečně“. To znamená, že vzhledem k celospolečenské tísni byla jejich registrace lékovými úřady umožněna ve zkrácené lhůtě.

Před tím ovšem musely vakcíny prodělat zcela běžný proces vývoje včetně všech potřebných klinických testů. Díky rozměrům pandemie a potenciálu takové očkovací látky se tento proces jen podařilo zkrátit. A to z několika let na necelý rok. Je to dáno nejen obrovskými vynaloženými finančními náklady na vývoj, počtem dobrovolníků, ale především tím, že výchozí bod nebyl nula. Výzkumy na podobné vakcíny (jiné typy koronaviru, např. SARS, MERS…) tu už byly a příchod SARS-COV-2 je jen akcelerovaly.

Stává se očkovaný účastníkem testovací fáze?

To opravdu ne. Zmíněná podmíněná registrace prakticky znamená v prvé řadě včasnou dostupnost vakcíny na trhu, což je za probíhající pandemie velmi důležité. V té druhé pak znamená povinnost výrobce podávat po další dva roky lékovým úřadům průběžné výsledky z hlavního klinického hodnocení. To však probíhá paralelně s běžným očkováním, na předem jasně definované, informované a dlouhodobě sledované skupině pacientů.

Podpisem informovaného souhlasu se člověk tedy rozhodně nestává „součástí testovací fáze“. Tu už mají vakcíny dávno za sebou a bez ní by ani nemohly být – byť podmínečně – schváleny k užití. Jak přesně nyní probíhá schvalování vakcín, ukazuje obrázek Ministerstva zdravotnictví ČR níže. Přečíst si rovněž můžete osm nepravd o vakcínách proti covid-19.

Účinnost vakcíny, těhotenství a podobně… Jak to tedy je?

Další výše uvedené body, které se týkají souvislostí vakcíny a těhotenství, její účinnosti či následků očkování pak plně odpovídají výše uvedenému. Tedy že se tyto informace mění na základě aktuálních vědeckých poznatků. Oproti Aeronetem citované verzi se tak v aktuálně široce užívaném informovaném souhlasu některé informace upřesnily. Mimo jiné proto, aby nedávaly tolik prostoru k dezinterpretacím.

Tak například co se účinnosti týče. Zatímco původní dokument konstatoval, že není známa (což samo o sobě dává abnormální prostor k různým konspiracím), upřesněný správně cituje výsledky klinického hodnocení. V něm dosáhla účinnost aktuálně používaných očkovacích látek zhruba 95 procent. To sice prakticky znamená, že látka skutečně nemusí být účinná u všech (do sta procent stále zbývá pět procentních bodů), ale také je to mnohem víc než u běžně používaných vakcín. Pro srovnání – ta na běžnou sezonní chřipku dosahuje v průměru 70procentní účinnosti.

A u vakcíny na chřipku ještě chvíli zůstaňme. I tato všeobecně přijímaná očkovací látka totiž cíleně zmiňuje nevhodnost pro těhotné. Není to nic jiného než zcela racionální opatrnost. Ta vychází už z faktu, že nová farmaka se na těhotných zkrátka téměř netestují. Případné negativní vlivy na plod a z toho vyplývající souvislosti si zkrátka nevezme na triko nikdo.

Proto se u všech preparátů – včetně oné běžné chřipkové vakcíny – věnuje těhotenství zvláštní pozornost. Stejně jako případným nežádoucím účinkům, které závisí na tolika proměnných (každý člověk je unikát), že je zkrátka nelze zcela vyloučit nikdy. Z pohledu farmafirem je pak lepší uvést víc, než míň. Co kdyby se na něco náhodou zapomnělo…

A že musíte papír podepsat, jinak vás nenaočkují?

To je samozřejmě velká pravda. A pozitivní! Vzhledem k výše uvedenému by tomu ani nemělo být jinak. Podpisem informovaného souhlasu se k vám dostávají důležité informace, které mohou potvrdit, či naopak zvrátit vaše rozhodnutí. A chrání se jím i lékař před případnými budoucími postihy. Vy víte, že máte veškeré dostupné informace, a lékař zas má v ruce důkaz, že vám je podal. Výhody pro obě strany jsou zde víc než zjevné.

I u očkování máte právo být informován

Nyní tedy už víte, proč se daný dokument podepisuje a proč je tak důležitý. Informovaný souhlas se přitom netýká jen očkování, ale například i operací. V souvislosti s jakýmkoli lékařským zákrokem ho podepisujete vždy, kdy nejste v přímém ohrožení života. Tedy například před operací kyčle. Nebo třeba slepého střeva. Dostanete v něm veškeré informace. Chrání vás a chrání lékaře. Je to součást vašeho práva být informován.

JE VÁM STÁLE NĚCO NEJASNÉ? ZEPTEJTE SE NÁS V DISKUSI POD ČLÁNKEM, NEBO NÁM NAPIŠTE E-MAIL. RÁDI ODOVÍME!

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

7 reakcí na “POLOPATĚ: Víme, co vám dají k podepsání… I očkování vyžaduje váš souhlas”

  1. Přečetla jsem si oba články, tady Polopatě i tam Aeronet. Oba informují o nové vakcíně proti Covidu. Každý jinak, Aeronet vidí rizika, Polopatě klady. Nikdo z nich ale není ten, kdo by mohl jakkoli skutečná rizika či klady ovlivnit, ovlivní jen a jen čtenáře. Každého, samozřejmě, jinak. Můžeme jen doufat, že většina lidí to zvládne a někteří to odnesou, v lepším případě jen na zdraví a ne na životě. To jsou rizika všech vakcín a vlastně i léků, které bereme. Samozřejmě, je to naše volba, náš podpis, naše rozhodnutí. Já jen závidím těm, kdo se nás snaží přesvědčit o tom, abychom se neočkovali nebo o tom, abychom se očkovali – kde berou tu jistotu a to sebevědomí?

    1. Děkujeme za reakci, nicméně ovlivňování nechme protistraně. My se jen snažíme na základě tvrdých dat popsat, v čem se mýlí, ba cíleně lže. Budeme rádi, když náš text jako protiváhu k šířeným nepravdám pomůžete rozšířit i dále. S přáním pevného zdraví, Michal Hron.

      1. Dobrý den,

        co takhle zkusit tu analýzu znovu, teď po 5 měsících. Stále budete trvat na předchozích stanoviscích v celém rozsahu? A za dalších půl roku znovu. Nakonec možná zjistíte, že to co je dnes dezinformací nebo dokonce nepravdou či dezinterpretací se stává realitou. I v historickém kontextu byla řada „pravd“ později vyvrácena. Čas ukáže.

        1. Dobrý den, že se vědecké poznatky a míra poznání vyvíjejí v čase, v článku několikrát zaznívá. Žádné natolik zásadní aktualizace pro opětovnou analýzu ale nespatřuji, už vůbec ne v duchu, který naznačujete. Zkuste být konkrétnější, co si podle vás změnu zaslouží, třeba mi jen něco uniká. S díky, Hron M.

  2. Dobrý den, platí vše naprosto stejně jako u běžné operace: musíte být obeznámen s riziky, které obnáší. Je nutné si také uvědomit, že očkovací látky jsou právě z těchto důvodů pečlivě testovány, sledovány a dále průběžně hodnoceny všemi příslušnými úřady a orgány, a při výskytu takto závažného nežádoucího účinku by ani neprošly do aplikačního stádia. A kdyby se taková komplikace objevila, byly by okamžitě staženy. Informovaný souhlas tedy neznamená vystavení bianko šeku a kdyby se přece jen nějaký nežádoucí účinek prokazatelně vztažený k vakcinaci objevil, jde o běžný občansko-právní spor. Jinými slovy, svých práv se informovaným souhlasem nevzdáváte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *