Velikost dávek vakcíny

V čem vakcína proti covid-19 pomáhá? Snižuje riziko vážného průběhu

Hlavním cílem vakcín proti koronaviru není zabránit přenosu nemoci covid-19, ale snížit riziko jejího vážného průběhu. V tomto smyslu jsou dosavadní výsledky očkování velmi dobré.

Obě nyní v Česku aplikované vakcíny (od firem Pfizer/BioNTech a Moderna) snížily množství případů nemoci. Lidé se tedy sice nakazili, ale přítomnost viru jim nic nezpůsobila. Rozvoji skutečně vážných případů nemoci zabránily s účinností dokonce ještě o něco málo vyšší.

V tuto chvíli sice nemůžeme přesně říci, o kolik vakcína může reálně snížit počet úmrtí na covid-19, protože případů úmrtí bylo ve zkouškách málo. Ale dosavadní výsledky jsou velmi slibné.

Důležité je rovněž vědět, že první skutečně znatelnou změnu ve vývoji epidemie přinese až naočkování velkého počtu zranitelných lidí. To výrazně sníží množství hospitalizací i úmrtí. Aktuální statistiky očkování proti covid-19 přitom ukazují, že Česko v této disciplíně zrovna nevyčnívá.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “V čem vakcína proti covid-19 pomáhá? Snižuje riziko vážného průběhu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *