Vakcína AstraZeneca COVDi-19

Je vakcína AstraZeneca riziková? Zastavení očkování je jen dočasné

V několika zemích Evropské unie bylo pozastaveno očkování vakcínou COVID-19 do doby, než zhodnotí, zda je či není vakcína společnosti AstraZeneca riziková. Rozhodnutí padlo poté, co bylo po očkování zaznamenáno několik případů úmrtí v důsledku výskytu krevních sraženin.

Lavinu s pozastavením očkování vakcínou AstraZeneca spustilo Dánsko, které prošetřuje jeden podezřelý případ úmrtí. Následně se přidaly další země jako Norsko, Island, Rakousko, Estonsko, Litva, Lucembursko, Itálie a Lotyšsko. A v posledních dnech na zprávy kolem vakcíny AstraZeneca preventivně reagují i země jako Německo, Francie či Španělsko.

Je vakcína AstraZeneca riziková?

Dánský zdravotnický úřad uvedl, že po dobu vyšetřování zmíněného případu úmrtí, které se týká krevní sraženiny, úřad pozastaví užívání látky. Omezení by mělo trvat zhruba dva týdny.

„Je důležité zdůraznit, že jsme neukončili používání vakcíny AstraZeneca – jen pozastavujeme její používání,“ uvedla pro odborný časopis BMJ ředitelka dánského zdravotního úřadu Soren Brostrømová.

Důvodem pro opatrnost jsou další jednotlivé případy z ostatních zemí. Dne 10. března agentura EMA uvedla, že Rakousko pozastavilo používání šarže vakcín AstraZeneca. I zde je důvodem případ mnohačetné trombózy, které daný člověk po deseti dnech od očkování podlehl.

Rakousko ovšem hlásí i další podezření, a to v případě člověka přijatého do nemocnice s plicní embolií. Ten se nyní zotavuje. EMA uvedla, že z této šarže, která byla dodána do 17 zemí EU a zahrnovala milion dávek, byly rovněž obdrženy další dvě zprávy o případech tromboembolických příhod.

V dalších zemích se objevily problémy, které nebyly spojeny s úmrtími. Například v Norsku byly odhaleny případy tří očkovaných mladších 50 let, kteří měli po vakcinaci nezvykle nízké počty krevních destiček.

Vakcína AstraZeneca v Česku

V Česku očkování dále látkou AstraZeneca pokračuje. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nejsou důvody si myslet, že vakcína je riziková. Nutno dodat, že řada odborníků s tím souhlasí a podezření uvedené výše se opravdu týkají oné jedné konkrétní šarže. Ta v Česku ani není.

Světová zdravotnická organizace WHO v reakci vyzvala evropské země, aby v očkování pokračovaly. Uvedla, že neexistují jasné důvody si myslet, že zmíněná podezření jsou spojena s očkováním. Dokonce i bezpečnostní výbor EMA, který je přezkoumává, je v hodnocení opatrný. Zatím podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by očkování tyto stavy, které u této již kladně zhodnocené vakcíny nejsou uvedeny jako vedlejší účinky, způsobilo.

Nutné je si také uvědomit kontext, kdy na jedné straně existují jednotlivá podezření, ale mezitím v Evropě umírají denně řádově tisíce lidí v důsledku onemocnění covid-19 každý den. Tím ale v žádném případě nezlehčujeme nutnost prověření podezření, jen dáváme situaci do potřebné souvislosti.

Denní počty úmrtí v souvislosti s covid-19 v ČR a EU (na mil. ob.)
Denní počty úmrtí v souvislosti s covid-19 v ČR a EU (na milion obyvatel)

Očkování vakcínou AstraZeneca

Je to ostatně i důvod, proč i po podezřelých úmrtích řada odborníků chce, aby se očkovalo dále. Případů komplikací je zkrátka v celkovém objemu velmi málo. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tromboembolických příhod bylo u očkovaných osob více než v obecné populaci.

Podle EMA bylo k 10. březnu hlášeno 30 případů tromboembolických příhod po očkování. V EU přitom vakcínu AstraZeneca dostalo pět milionů lidí. V tak velké skupině – navíc přednostně starších lidí – se podobné problémy objevují podobně často, i když zrovna nikdo očkován není.

INFOGRAFIKA: Přehled všech vakcín proti onemocnění covid-19

Problémům nenasvědčují ani britské zkušenosti. Přitom Británie touto látkou očkovala zatím nejvíce. Phil Bryan, vedoucí bezpečnosti vakcín pro britskou regulační agenturu pro léčivé přípravky a zdravotnické výrobky, uvedl pro již jednou citovaný BMJ: „Ve Velké Británii bylo nyní podáno více než 11 milionů dávek vakcíny AstraZeneca. Získané informace nenasvědčují, že by případů výskytu krevních sraženin bylo mezi očkovanými více.“

Rizika vakcíny AstraZeneca

Problém je, že v podobných případech se nesouvislost s očkováním skutečně prokazuje velmi často. Lidé mají zdravotní potíže a umírají neustále. Pokud nějakého konkrétního typu obtíží nepřibude (či neubude) po očkování velmi výrazně, těžko určit, co je a co není důsledkem očkování. Musí se počkat, až bude dost údajů na statistické srovnání.

V daném případě je statistika spíše na straně vakcíny. Případy jsou zatím jen ojedinělé. Opravdu robustní a dobře prokázaný je jen jeden účinek vakcíny: očkovaní lidé podstatně méně často vážně onemocní covidem-19 a jen zcela výjimečně na něj umírají. Naposledy to potvrdily například data z reálného nasazení ve Skotsku.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Je vakcína AstraZeneca riziková? Zastavení očkování je jen dočasné”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *