Velikost dávek vakcíny

Co je to mRNA vakcína? Trik vyvíjený po desítky let

Proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2 jsou zatím schváleny pouze vakcíny nové kategorie, takzvané RNA či mRNA. Ty k vytvoření imunitní reakce organismu využívají „triku“, na jehož zdokonalení vědci pracovali několik desítek let. Co to tedy je a jak tyto vakcíny v principu fungují?

Na technologii mRNA, předtím v praxi nikdy nenasazené, pracují vakcíny Comirnaty (firmy Pfizer a BioNTech) i COVID-19 Vaccine společnosti Moderna. Tedy obě v Evropě podmínečně schválené očkovací látky.

Oproti běžným vakcínám spočívá jejich rozdíl v tom, že neobsahují vůbec žádnou část viru. Nesou v sobě pouze návod, jak malou část viru postavit.

Molekula zvaná mRNA je přitom v těle extrémně běžná. Je to molekula určená k přenosu informace. V buňkách slouží jako posel (mRNA je „messenger“ RNA) mezi jednotlivými „orgány“ buňky. V tomto konkrétním případě informace, jak postavit kousek viru.

Dostat takovou molekulu až do buňky je technicky velmi obtížné (proto ty desítky let vývoje). Ale když se to povede, dává to vědcům skvělou možnost využít biologické mašinérie těla k jejich vlastním cílům.

Princip (m)RNA vakcíny

V tomto případě buňky, do kterých se vakcína dostane, přečtou instrukce obsažené v mRNA a dočasně produkují malé části viru. Ty nikdy nemohou daný organismus nakazit, protože nemají odpovídající vlastnosti. Je to jako by buňka vyráběla z nějakého stroje jen jednu součástku.

Třeba pouze přední masku automobilu. To je sice plnohodnotná součástka, ale sama o sobě funkci vozu plnit nemůže. Dá se z ní ovšem bezpečně poznat, z jakého vozu pochází. A právě to je důležité.

Buňka, do které vakcína pronikne, tyto „díly“ viru začne vyrábět ve velkém. Z pohledu imunitního systému je pak tato činnost vidět. Částečky se doslova „vystaví“ na povrchu buňky a tělo si všimne, že se v ní děje něco zvláštního.

Od této chvíle jde o proces prakticky totožný s reakcí na běžnou infekci. Díky tomu chovají odborníci naději, že mRNA vakcíny by mohly poskytnout ochranu velmi podobnou té, kterou vám poskytne prodělání infekce. Jen bez rizik s infekcí spojených.

Dá se ovšem očekávat, že jeden rozdíl tu bude: lidé očkování mRNA vakcínou patrně podle všeho mohou nemoc dále šířit. Klinické zkoušky vakcín na tuto otázku neodpověděly zatím přesně, protože měly jiný cíl: zjistit, zda vakcína chrání před těžkým průběhem. Více se dozvíte v našem přechozím článku.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek