Letadla nad Brnem kroužila z důvodu mlhy

Záhada letadla nad Brnem. Místo rozstřikování covid-19 byla prostě mlha

Ve čtvrtek ráno 4. března letělo několik nákladních letadel na brněnské letiště Tuřany. Ani jedno nepřistálo, protože na letišti byla mlha. Na internetu se však šíří konspirační teorie, že letadlo nad Brnem šíří nákazu novým typem koronaviru. Přiživil ji i poslanec Lubomír Volný.

S ohledem na pandemii covid-19 je letecký provoz aktuálně velmi omezený. A i kdyby nebyl, letadlo nad Brnem zas tak často nekrouží, protože ani zdejší letiště není za běžného provozu příliš frekventované. Nákladní provoz ovšem funguje i v pandemické době, a to i zde.

Ve čtvrtek brzy ráno letěla do Brna minimálně dvě letadla. Jedno společnosti DHL z Lipska, druhé společnosti ASL (pro společnost FedEx) z Prahy, kde mělo mezipřistání po letu z belgického města Liege.

A jak si všimli na konspiračním webu Aeronet, což následně s velkým úspěchem sdílel nezařazený poslanec Volný na svém facebookovém profilu, obě letadla přiletěla nad Brno, udělala několik okruhů na jih od města a odletěla zpátky.

Konspirační záhada letadla nad Brnem

Podle konspirátorů měla letadla doručit takzvané Chemtrails, což je teorie stará desítky let a tvrdící, že všechna letadla na lidstvo rozprašují chemické látky. Nyní to měla být dokonce „britská varianta koronaviru„. Covid-19 tak měla letadla rozprášit nad oblastí, nad kterou kroužila.

Vysvětlení pro některé laiky neobvyklého chování obou letadel je prosté. Situace na letišti v Brně neumožňovala přistání, ke kterému by jinak došlo krátce po sobě. Proto obě letadla udělala poblíž brněnského letiště několik okruhů, kdyby se situace změnila. Protože se tak však nestalo, letěla zpět.

Záznam letu (k zobrazení po omezenou dobu, pak jen pro placený přístup) si můžete u letu z Prahy prohlédnout zde, pro let z Lipska jsou záznamy zde.

Kroužící letadlo nad Brnem: důkazy o počasí

Důkazem, že v době plánovaného přistání letounu byly na místě nevyhovující meteorologické podmínky, je takzvaný METAR. Tedy údaj o počasí na letišti v Brně v konkrétní době, který letiště předává posádkám letadel. Pro laika je to jen změť čísel a znaků:

LKTB 040630Z 22003KT 0150 R27/0225N FG VV001 02/01 Q1020 NOSIG

Naštěstí existují překladače, které onu řádku údajů přenesou do podoby srozumitelné každému:

Location: LKTB
TURANY – CZECH REPUBLIC
Latitude: 49°09’05″N – Longitude: 016°41’38″E.
Magnetic declination: 4.95°E
Sunrise: 05:29 UTC
Sunset: 16:41 UTC
Report emitted the day: 04, time 06:30 UTC
Thursday 4 March 2021 07:30 local time.
Wind: True direction = 220 degrees, speed: 3 knots (6 km/h) (2 m/s).
Runway 10, length 8694 feet, altitude 764 feet: Cross Wind 3 KT Right – Centerline Wind 1 KT rear.
Runway 28, length 8694 feet, altitude 771 feet: Cross Wind 3 KT Left – Centerline Wind 1 KT front.
Minimum horizontal visibility: 150 m.
Runway 27, touchdown zone visual range is 0225 meters (738 feet), no tendency.
Weather: Fog .
Sky is obscured — vertical visibility : 100 feet(30 meters).
Temperature: 2 degrees Celsius (36 Fahrenheit). Dewpoint: 1 degrees Celsius (34 Fahrenheit). Relative humidity 93.08 %.
QNH (Sea-level pressure): 1020 hPa (30.12 inches).
No significant changes expected in the near future.

Co jsme se tedy dozvěděli? Dohlednost byla 150 metrů bez výhledu na změnu. A vybavení letiště v Brně za takových podmínek přistání neumožňuje. Takže letadla se vydala zpět. Což je normální postup.

Letadla se vrátila na „záložní letiště“

Při plánování musí mít každý let vybrané alternativní letiště právě třeba z důvodu nepřízně počasí. A musí mít pro takovou změnu letu dostatek paliva. Stalo se tak přesně to, co se v takových případech stát má. A v obou případech bylo jako rezervní letiště vybráno to odletové.

Důvodů je pro to víc, třeba podobné povětrnostní podmínky jako v Brně na dalších letištích v okolí a nebo třeba logistické důvody. Prostě nic neobvyklého. Stejně tak je standardní vyčkávací obrazec, který obě letadla nad Brnem dělala.

Dokonce i to, že letadlo z Lipska kroužilo v letové hladině 37 000 stop a letadlo z Prahy jen ve výšce 10 000 stop. Souvisí to s tím, že z Prahy do Brna je to jen 200 kilometrů, a tak se letadlo ani nedostane do běžné letové hladiny. Naopak z Lipska už ano.

Záhada Chemtrails dávno odhalena

Konspirátoři z Aeronetu i sám poslanec Volný, nechvalně proslavený svým sněmovním „flákancem“, opírají svá tvrzení o konspirační teorii známou jako Chemtrails. Ta patří k legendám a oživuje se s železnou pravidelností dle toho, jak se komu hodí „do krámu“.

Její hlavní myšlenka, že letadla rozstřikují na území pod sebou chemické látky, je stará několik desítek let. S masovým rozšířením internetu se však tato teorie využívající viditelných stop letadel na nebi začala rychle šířit. A už před mnoha lety byla mnohokrát detailně vyvrácena. Například v tomto článku na serveru Technet.cz.

V principu se lidé podivují, proč za některými letadly zůstává kondenzační stopa a za jinými ne. Ona stopa se v angličtině jmenuje Contrails (Condensation Trails), proto konspirační Chemtrails.

Jejich vznik souvisí s aktuální atmosférickou situací (je nutná určitá vlhkost vzduchu), kdy se mísí chladný vzduch s horkými zplodinami z leteckých motorů. A uvolněné částice s vodní párou zamrzají do ledových krystalů, které vytvářejí ony kondenzační stopy.

Tím, že je to konspirace stará, tak je dovedená do největších detailů, ale samozřejmě bez přímých důkazů. Což je samo o sobě zvláštní, když vezmeme v potaz, že by práškovat měla libovolná letadla včetně dopravních s cestujícími. Bylo by s podivem, že by se něco takového neprovalilo. Ale to už je prostě standard konspiračních teorií.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Záhada letadla nad Brnem. Místo rozstřikování covid-19 byla prostě mlha”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *