Očkování funguje

Co je to vektorová vakcína? Způsob, jak tělo naučit boji

Vedle inovativních RNA či mRNA vakcín se v boji s novými typem koronaviru SARS-CoV-2 využívají i takzvané vektorové vakcíny. Ty v principu simulují nákazu virem a učí tak tělo s covid-19 bojovat.

Vektorové vakcíny získaly svůj název od vektoru neboli nosiče, kterým do těla potřebné informace dostávají. Ty proti covid-19 nejčastěji využívají takzvané adenoviry, které jsou patřičně geneticky upraveny.

Tato úprava zajistí, že jinak neškodný virus začne po vniku do lidské buňky produkovat proteiny typické pro nový typ koronaviru. Prakticky tedy tyto vakcíny simulují v těle reálnou nákazu a nechá ho, aby se s ní popralo samo. Výsledkem je silná imunitní reakce, která by měla ve výsledku znamenat, že tělo natrvalo získá prostředky i k boji s reálným virem.

Důležité je tedy poznamenat, že vektorové vakcíny neobsahují samotný virus, ale jakousi jeho atrapu. Tahle atrapa pak stimuluje imunitní systém. To je zásadní rozdíl proti RNA (mRNA) vakcínám, které nesou pouze informaci – návod – k sestrojení onoho proteinu.

Výhody a nevýhody vektorové vakcíny

Velkou výhodou vektorových vakcín je jejich snadná a relativně levná výroba i to, že se do těla nevpravuje celý virus. To je naopak s RNA vakcínou společné. Nevýhodou naopak je, že lidské adenoviry jsou velmi rozšířené (způsobují nachlazení/chřipku) a organismus, který s nimi přišel do styku už dříve, může mít vůči vakcíně již vyvinuty protilátky. V takovém případě by ovšem byla neúčinná.

Aktuálně dostupné či vyvíjené vakcíny se tento fakt snaží minimalizovat či obejit. Například již schválená vakcína AstraZeneca využívá jako vektor namísto lidských adenovirů ty šimpanzí. Protilátku proti nim má jen zhruba 1 % populace, zatímco u nejrozšířenějšího lidského adenoviru Ad5 je to většina populace. Navíc účinnost vakcíny s Ad5 klesá s věkem, což se vzhledem k charakteru viru SARS-CoV-2 rozhodně nehodí.

Užití šimpanzího adenoviru má ovšem i jednu podstatnou nevýhodu: využívají ho i vakcíny proti malárii a pokud si něj lidé vybudují imunitní reakci, připraví se i o jedinou nyní účinnou vakcínu na tuto tropickou nemoc.

Klesající účinnost vektorových vakcín

Adenovirů je naštěstí celá řada. Už u typu Ad26 se například uvádí, že je proti němu imunní jen 10 až 20 procent populace, navíc hlavně mimo Evropu a USA. Vakcíny s tímto typem adenoviru (vyvíjí například Johnson & Johnson) navíc nebývají základními protilátkami proti němu potlačovány.

Podobně se experimentuje i s dalšími typy nosičů. Společnost Merck se například snaží využít jako vektor virus spalniček, který má oproti adenovirům schopnost se sám replikovat. Podrobněji adenoviry užívané ve vektorových vakcínách popisuje třeba zde Medicínské centrum Praha.

Z výše uvedených principů ovšem vyplývá i nemilý fakt, že účinnost první a druhé dávky vektorové vakcíny se snižuje. Pokud je totiž po první dávce odpověď imunitního systému taková, jakou chceme, při té druhé tělo simulované látky viru už jen zneškodní. Jedním z rozšířených triků, jak to obejít, je záměna typu nosiče mezi oběma aplikacemi. Tedy zatímco první dávka vakcíny bude postavena třeba na Ad5, druhá na Ad26 a naopak. To je i případ v poslední době hojně diskutované ruské vakcíny Sputnik V.

Vektorová vakcína a nežádoucí účinky

V neposlední řadě je třeba uvést výhodu i nevýhodu v jednom. Vektorové vakcíny totiž sice budí silnou imunitní reakci. To je na jednu stranu správně, protože se při ní tvoří dostatečné množství robustních protilátek, v ojedinělých případech ale mohou následovat i extrémní reakce. Patří sem horečka, křeče a další nepříjemné projevy boje imunitního systému s nákazou. Silněji na tyto vakcíny navíc reagují děti než dospělí.

I u vektorových vakcín se tak vždy hledá rovnováha, aby dobře fungovaly a zároveň měly co nejméně nežádoucích účinků. Státní ústav pro kontrolu léčiv například u látek nyní aplikovaných eviduje jen mírné nežádoucí příznaky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *