Buňky z lidských embryí ve vakcíně nehledejte

Jsou vakcíny nebezpečné? Nenechte se zmást nepřesnými informacemi

Situace okolo vakcín proti covid-19 je přehledná. Používají se po celém světě a i naprostý laik za víc jak rok trvání pandemie koronaviru zná základní informace. Přesto se opět objevují nepřesné zprávy. Takže, jsou vakcíny nebezpečné?

Pokud aktivně hledáte negativní informace o vakcínách proti covid-19, dost pravděpodobně jste narazili na zprávy z Francie, kde farmakolog Amine Umlil brojí proti používaným vakcínám. Spolu s farmakoložkou Catherine Fradeovou zveřejnili hojně šířenou zprávu, kde kritizují používání vakcín v předběžném schválení.

Centrum regionální nemocnice

Zpráva je hojně šířená jako práce Francouzského centra pro hodnocení léků. Což je pravda jen částečně. Jedná se o pracoviště v rámci regionální nemocnice ve městě Cholet, nikoliv o národní úřad či laboratoř.

Doktor Umlil zde pracuje jako farmakolog a zabývá se také hodnocením účinků léčiv, především těch nežádoucích.

Doktorka Fradeová pak působí v mnoha funkcích, především jako poradce pro zdraví, energii a kvalitu života, případně jako psycholog ve vlastní firmě. Také vyučuje. Jedním z jejich školitelů byl třeba Depak Chopra.

Předběžné schválení vakcín

Autoři pracují s veřejně dostupnými údaji o vakcínách a o jejím schválení v rámci Evropské unie. Problém spatřují v tom, že jejich použití je zatím jen v rámci předběžného souhlasu. Takže nejsou známa všechna rizika vakcín a jejich dlouhodobý účinek a efekt.

To může zcela racionálně vést k problémům při řešení případných rizik. Autoři zmiňují mimo jiné možnost úmrtí pacientů po vakcinaci a určení přímé souvislosti s očkováním.

Celkově je to tedy primárně etická záležitost, která logicky ze současné situace vyplývá. Už nyní je jasné, že vakcíny nemají stoprocentní účinek, a také je zřejmé, že mohou mít vedlejší účinky. Ty v extrémních případech, kterých je ovšem jen naprosté minimum, mohou vést i k úmrtí.

Zatím se to nejvíc vztahuje na vakcínu Astra Zeneca, po které jsou hlášené krevní sraženiny. Ostatně, právě krevní sraženiny jsme široce rozebrali v našem volném seriálu na toto téma.

Princip vakcinace je stovky let starý a moderní vakcíny se používají už nejméně sto let. Podařilo se díky nim vymýtit mnoho smrtelných chorob a nebo je výrazně eliminovat. Některá očkování jsou povinná po celém světě a v drtivé většině si lidé nemyslí, že jsou vakcíny nebezpečné.

Pandemie koronaviru přišla náhle a překvapila celý svět. Ten musel reagovat a vlastně to docela trvalo. První vakcíny se v nouzovém režimu začaly v některých zemích používat po půl roce od začátku pandemie, v masovém měřítku však až po devíti měsících.

Jsou vakcíny nebezpečné?

Vakcíny totiž bylo nutné otestovat, jinak by nedostaly ani předběžný souhlas. Proto to vlastně trvalo tak dlouho. Musela se ověřit jejich účinnost i bezpečnost. A to v klinických studiích, které obsahovaly desetitisíce účastníků. Přitom jejich základ byl dávno vyzkoušený a otestovaný, což platí i pro moderní mRNA vakcíny v rámci jiných klinických studií.

Pokud bychom měli čekat na výsledky dlouhodobých studií, museli bychom počítat se stále se opakujícími tvrdými lockdowny. A nebo s nekontrolovatelným šířením nemoci, které by zcela jistě zdevastovalo zdravotní systémy po celém světě.

Jsou vakcíny nebezpečné? Podle dostupných údajů nikoliv. Ano, s ohledem na okolnosti není možné znát všechny parametry, účinky a dopady v dlouhodobém horizontu. V tom krátkodobém se zatím žádné závažné problémy neobjevily, riziko vakcinace je tak mnohonásobně nižší než dopad samotného onemocnění koronavirem.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *