Jesenický rodák Tomáš Posker

5G v praxi: Aplikace pro seniory pohlídá, obstará, zařídí… Třeba i taxi

S novou aplikací Oscar Senior si mohou senioři jednoduše přivolat zvýhodněné taxi k lékaři, nastavit plánování léků, a v době pandemie zůstat v kontaktu s blízkými. Za jejím vývojem stojí Jesenický rodák Tomáš Posker. Díky přicházejícím 5G sítím se v budoucnu může významně rozvíjet.

Tomáš Posker se v roce 2013 vydal za „americkým snem” a k myšlence vytvořit revoluční aplikaci tohoto typu ho přivedla jeho babička. „Než jsem vyrazil žít do Silicon Valley, slíbil jsem jí, že budu často volat. Většinu svého života totiž prožila v komunistickém režimu bez možnosti cestovat, takže byla vždycky velmi zvědavá, jak to vypadá jinde,“ začíná své vyprávění s tím, že babičce před odjezdem pořídil nový počítač.

Přes Skype se spojení dlouho nedařilo, a tak začal hledat nástroj, který by byl dostatečně jednoduchý. Protože nic takového nenašel, rozhodl se ho sám vyvinout. Se svou aplikací vyhrál několik ocenění a prosadil se v Kalifornii, Ohiu, New Yorku nebo Georgii.

Aplikace Oscar Senior je dostupná pro telefony i tablety.

Jeho Oscar Senior nabízí možnost uzamknout tablet nebo chytrý telefon tak, aby se senior z prostředí této aplikace vůbec nedostal. Vše potřebné by měl najít v ní: automaticky přijímané videohovory, sdílení fotografií nebo připomínky na plánování léků. Děti nebo vnoučata navíc mohou aplikaci spravovat vzdáleným přístupem, takže senior nemusí mít obavy, že by manipulací „něco pokazil“.

5G sítě přinesou nové možnosti

Rozvoji jeho aplikace v blízké budoucnosti pomůže rozvoj pokrytí 5G sítí v České republice. Město Jeseník například patří mezi jedno z pěti měst, které sítě využívá už dnes. „Díky sítím 5G se může stát i naše platforma ještě komplexnější, protože 5G umožní připojení do sítě i zařízením, jako jsou třeba chytré domácnosti, různé senzory a čidla. Díky tomu budeme schopni monitorovat prostředí seniora i jeho zdravotní stav ještě v úplně jiném rozsahu,“ je přesvědčený Posker.

Právě v Tomášově rodném městě Jeseníku začali aplikaci využívat ve spojení s cenově výhodnou taxislužbou. Senioři si mohou objednávat zlevněné jízdy třeba k lékaři nebo na poštu. Cena za každou jízdu je 20 Kč, zbytek doplácí město. Měsíčně mohou službu využít až šestkrát a má pevně dané cíle: například poštu, městský úřad, lékárnu či polikliniku.

„Původně měl Jeseník vlastní auto s vlastním řidičem. Takový provoz byl ale dost nákladný a navíc si senioři museli objednávat zlevněné jízdy aspoň den dopředu, nebo čekat, až se taxi uvolní. Díky aplikaci jsme schopni do projektu zapojit místní taxikáře,” dodává Tomáš Posker.

Výhoda je to podle něj hned trojnásobná: město ušetří nemalé náklady na provoz a údržbu vlastního Senior Taxi, město tím podpoří místní taxislužby a senioři získají vyšší flexibilitu. „Navíc to prodlužuje dobu jejich nezávislosti na dětech a jiných příbuzných, kteří by je jinak museli k lékaři vozit.“

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G v praxi: Aplikace pro seniory pohlídá, obstará, zařídí… Třeba i taxi”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *