Jak očkování ovlivní průběh pandemie

Ovlivní očkování průběh pandemie? Ano, ale ne hned

Jaký bude mít očkování vliv na průběh pandemie, se ukáže až s určitým časovým odstupem. Důležité je naočkovat zejména rizikové skupiny.

Shrnul to například imunolog Václav Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Kdybychom si představili, že by celé tři miliony lidí, kteří do těch více či méně rizikových skupin patří, byly proočkovány zítra, tak změnu můžeme čekat tak do jednoho měsíce,“ uvedl.

První skutečně znatelnou změnu ve vývoji epidemie tak přinese naočkování velkého počtu zranitelných lidí. To výrazně sníží množství hospitalizací i úmrtí.

Lidé ve věku 65+ sice tvořili v průběhu podzimní vlny pandemie jen malou část odhalených případů (cca do 15 procent), ale jejich podíl na celkovém počtu hospitalizací byl od října nad 70 procent. Celkový počet případů nákazy by sice neklesl tolik (a možná vůbec, pokud by se lidé přestali chránit), ovšem výrazně by mělo ubýt těch nejhorších případů.

Pokud by se tedy většinu seniorů podařilo naočkovat, míra utrpení, kterou pandemie způsobuje, by výrazně klesla. A s tím se samozřejmě změní nepochybně i míra přijímaných opatření.

Ostatně už nyní vláda postupně a opatrně oznamuje nikoli přímo rozvolnění opatření, ale minimálně její zmírnění v rámci nastolených stupňů protiepidemického systému (PES).

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *