OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co je 5G? Vše o sítích páté generace

Co je to 5G a jak funguje? Kde se sítě páté generace vzaly a kde najdou uplatnění? Je třeba se jich bát? Budou mít na mě nějaký vliv? Co jsou to milimetrové vlny? A co je to frekvence? Přinášíme průběžně aktualizovaný přehled nejdůležitějších otázek a odpovědí k sítím páté generace.


Co je to 5G?

5G je mobilní síť 5. generace. Je to nový globální bezdrátový standard, který je přirozeným vývojovým stupněm po sítích 1G, 2G, 3G a 4G. Díky technologickým vylepšením 5G síť umožňuje dosud nepředstavitelný rozměr komplexní sítě, jež dokáže propojit prakticky všechny a všechno.

Elektromagnetické
pole a člověk

O FYZICE, BIOLOGII, MEDICÍNĚ,
NORMÁCH A SÍTI 5G

A to včetně strojů, objektů a zařízení v rámci takzvaného internetu věcí (Internet of Things – IOT). Poslouží i v řízení dopravy či autonomních vozů a a bezpilotních letounů, což jsou oblasti, které čeká obrovský rozmach.

Související:
Proč se k 5G upírá tolik pozornosti? Jako první propojí svět lidí a strojů
VIDEO: Co je 5G síť v deseti minutách


V čem je 5G lepší než 4G?

Bezdrátová technologie 5G přinese výrazně vyšší přenosové rychlosti dat, a to v jednotkách Gbit/s. Současně se vyznačuje nízkou latencí (odezvou), větší spolehlivostí, obrovskou kapacitu sítě a vyšší dostupností. Dosavadní sítě jí v těchto parametrech mohou jen závidět. Díky tomu nalezne i široké uplatnění v mnoha odvětvích, ať už je to doprava, letectví či průmysl. Konkrétním aplikacím se věnujeme v rámci rubriky 5G v praxi.

Související:
V čem je 5G lepší než 4G? Rychlost, latence i kapacita
Důležitost 5G poroste i po pandemii, říká generální manažer Motoroly


Proč 5G potřebujeme?

Setrvání u 4G by nám do budoucna pořádně svázalo ruce. Ne tak docela „nám zákazníkům mobilních operátorů“, jako spíše celkově naší moderní a stále se vyvíjející společnosti. 4G pohodlně stačí třeba na streamování videí z YouTube či filmů z Netflixu a samozřejmě také ještě pohodlněji na hudbu (SpotifyTidal, podcasty…), ale 5G není zdaleka jen o potřebách běžných zákazníků mobilních operátorů. Sítě 5G například definitivně vyřeší problémy domácího připojení k internetu, smaže rozdíl mezi venkovem a městem a díky své obří kapacitě otevře zcela nové a dosud neexistující segmenty ekonomiky.

Související:
Pokrok nezastavíme. Zůstat u 4G by nás do budoucna pořádně omezilo
Do pěti let propojí 5G sítě víc než polovinu planety


Čím se 5G liší od dnešních sítí?

Pokud se podíváme na nejzásadnější rozdíly, zjistíme, že přínosem nového celosvětového standardu je především kapacita sítě. Ta slibuje při určité kmitočtové neutralitě sahající od nyní používaného pásma ultra krátkých vln (UKV) po milimetrové (extrémně krátké) vlny (EKV) až milion připojených zařízení na kilometr čtverečný. Zařízení navíc mezi sebou mohou komunikovat napřímo a zcela tak eliminovat mobilní operátory jako prostředníky. To s sebou nese mnoho dosud nepředstavitelných výhod, ať už jde o snazší správu sítě či zrychlení samotné komunikace.

Související:
Sítě 5G v pěti bodech aneb Nutné technologické minimum
Co je to latence (odezva) a proč je tak důležitá?


Kdo vynalezl 5G?

O rozvoj 5G infrastruktury se po celém světě stará celá řada firem. Trhu však vládne jen několik vyvolených. Situace se také podle regionů různí. Vzhledem k důležitosti sítí 5G i pro státní aparát jednotlivé země preferují různé dodavatele. Na rozvoj sítí 5G tak má mimo jiné vliv i politika. O technické parametry sítě, jejich standardizaci a tvorbu norem, se stará sdružení 3GPP. To již definovalo třeba i standard 3G (UMTS) či 4G (LTE).

Související:
Kdo stojí za sítěmi 5G? Velký přehled klíčových výrobců
5G v praxi: Edge computing aneb Když 5G sítě nasazují samy firmy


Potřebuji nový telefon, pokud chci využívat 5G?

Ano, pokud chcete mít přístup k síti páté generace, budete si muset pořídit nový 5G smartphone. Na trhu jsou už dnes k dispozici desítky modelů. Jejich cena je sice v průměru vyšší než u běžných chytrých telefonů, ale postupně klesá. Jaká je průměrná cena 5G smartphonu a kolik 5G smartphonů je aktuálně na českém trhu ostatně sledujeme každý měsíc v našem speciálu. Klíčovým ukazatelem v něm je Realita5G index, který udává v tisících korun průměrnou cenu 5G smartphonu na českém trhu.

Související:
5G mobil poznáte snadno, výrobci jsou na ně hrdí
Průměrná cena 5G smartphonu je téměř 21 tisíc. Realita5G index


Bude mi 4G telefon fungovat i nadále?

I po spuštění 5G sítí budou 4G sítě i nadále funkční. 5G síť je pomyslnou nadstavbou těch existujících, které operátor samozřejmě nevypne v momentě, kdy zapne 5G. Výjimkou jsou jen dnes již zcela minimálně využívané 3G sítě, které operátoři během roku 2021 definitivně vypnou. Vše jde tedy ruku v ruce s technologickým vývojem a v době, kdy se někdy v budoucnu budou vypínat 4G sítě jako přežité, pravděpodobně už budete mít telefon, který na nich závislý ani nebude.

Související:
Funguje 5G mobil i na síti 4G? Jistěže!
VIDEO: Proč se vypíná 3G? Uvolňuje cestu moderním 5G sítím


Text průběžně aktualizujeme, pokud vám nějaká otázka/odpověď chybí, napište nám do diskuse, nebo na mail redakce@realita5G.cz.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *