KOMENTÁŘ: Opravdu potřebujeme vakcínu na covid-19?

O ničem se v posledních dnech a týdnech nemluví po celém světě víc než o vakcinaci na covid-19. A svět je rozdělený. Někdo je striktně pro, jiný ji nechce ani vidět. Máme jiné možnosti?

Covid-19 je tu s námi rok. Tedy přesněji, před rokem to začalo v Číně a tou dobou to ve světě ještě skoro nikoho nezajímalo. Ale od března virus ovlivňuje život po celém světě. A to tak, že nic podobného tady minimálně 100 let (od pandemie „španělské“ chřipky) nebylo.

Asi se všichni shodneme, že ten poslední rok za mnoho nestál. V podstatě se střídají volnější či přísnější lockdowny a nějaké to uvolnění. Viru je to zjevně jedno a každou sebemenší příležitost pro své šíření využije. V podstatě asi nejlepší situace je v Asii včetně Číny, kde vše začalo.

Jak je to možné? Asi těch důvodů bude víc, na jednu stranu velmi přísná opatření, která lidé v Evropě a Americe odmítají, možná jsou tamní čísla nepřesná, ať už je tamní vlády záměrně neuvádějí a nebo se prostě netestuje. A když se netestuje, tak nakažení a nemocní oficiálně nejsou. Ale to je jedno, život je tam nakonec podobně omezený jako u nás.

Lidé z toho jsou logicky otrávení, unavení, bojí se o práci a budoucí život. Čím dál víc se ozývají hlasy, že vlády problém zveličují a že je to prostě jen nová „chřipečka“. Ano, covid-19 přináší fatální následky především pro nejstarší obyvatele, riziko úmrtí výrazně klesá s nižším věkem, u dětí jsou fatální následky v podstatě exotické. Na druhou stranu, počet úmrtí je letos rekordní a covid-19 v tom zcela jistě prsty má.

Boj s covid-19 tu může být roky

To jsou známá fakta, ale co s tím? Nabízí se myšlenka ochránit rizikové skupiny a ostatní populaci nechat žít jako obvykle. To je oblíbená mantra části obyvatel a ti to slyšeli od některých odborníků. Ti už však nedali návod, jak to udělat. Rizikové skupiny nejsou jen stařečci v pečovatelských domech, ale v podstatě třetina obyvatel vyspělého světa. Je v podstatě nemožné je někde zavřít a to na v podstatě nekonečně dlouho. Protože my nevíme, jestli covid-19 vůbec někdy zmizí. Respektive, to, že zmizí, je málo pravděpodobné, ale je možné, že časem oslábne, jak pro něj bude v částečně promořené populaci šíření složitější.

A ano, promoření. To je také často zmiňované. Na jaře, když se ještě nevědělo, co a jak, padaly návrhy na záměrné nakažení populace neboli k promoření. Británie s touto strategií dokonce chvíli oficiálně koketovala.

Jenže to má jeden podstatný problém, a tím je kapacita zdravotních systémů jednotlivých zemí. Vynechme teď chudé země, kde je zdravotní péče standardně málo dostupná. V Evropě to tak není a jsme zvyklí, že když si platíme pojištění, tak se nám péče dostane. Což za normálních okolností platí.

Jenže jak letošní rok ukázal, kapacita systému má limity. A je jedno, jestli v Česku, Německu, Británii, Polsku nebo v USA. Vždy, když se uvolnila opatření a nákaza se začala šířit, zdravotní systém se v podstatě všude na světě dostal na hranice svých kapacit. Někdy i za ně. A nejde jen o kapacitu pro pacienty s covid-19, ale i o pacienty s jinými neduhy. Čímž přestalo platit, že je nám zdravotní péče dostupná.

Řešením vždy bylo utažení opatření, což nám však ničí životy. Můžeme diskutovat o jednotlivých nařízeních, ale bez nich to zjevně nejde. A jak ukazuje čas, někde to sice systematicky zvládají lépe, někde hůř, ovšem úplně to vyřešit nedokázala žádná vláda. Tedy teoreticky můžeme vzít za příklad Čínu nebo Tchajwan, ale tamní opatření zase evropská společnost odmítá akceptovat. Prostě začarovaný kruh, který tady může být další měsíce, ale spíš roky.

Lék na covid? Vakcína!

A co léky? S léky je to – slovy klasika – velké špatné. Ne že by antivirotika neexistovala, ale všeobecně nejsou příliš účinná. Lékaři sice oproti jaru už mají lepší postupy na léčbu symptomů covid-19, ale žádný zázračný lék tu není a jen tak nebude. Jako není jednoduchá pilulka na chřipku nebo jiná virová onemocnění.

A proto je tu vakcína, respektive hned několik vyvíjených vakcín. Do výzkumu se hned na jaře pustilo mnoho farmaceutických firem a laboratoří po celém světě. Jsou tu vakcíny čínské, ruské, americké, britské, evropské. Některé jsou již schválené a vakcinace tak mohla začít. V Británii nebo v USA již první dávku dostaly statisíce lidí, jinde to to jsou stovky nebo tisíce.

Logicky první na řadě jsou nejrizikovější pacienti a lékařský personál. V Česku se předpokládá, že na většinu populace přijde řada nejdříve na jaře, spíš v létě. Jenže podle mnoha průzkumů není zájem o očkování příliš veliký. Očkovat se chce nechat zhruba 40 procent Čechů, zhruba pětina váhá a dvě pětiny se očkovat dát nechtějí.

V případě odpůrců koluje velké množství argumentů, počínaje lidmi, kteří se covidu-19 nebojí a považují ho za nepodstatný problém, přes kritiku farmaceutické lobby, obavy z konspirátory smyšleného „očipování“ v rámci vakcinace po nejčastější obavy ze samotné vakcíny.

Strach z vakcíny není ostuda

Obavy jsou logické. Většina z nás nejsou lékaři, biochemici ani jiní odborníci na vakcíny. Sice je všichni známe a většina z nás jich už několik také dostala, ale té nové, navíc vyvinuté ani ne za rok, se prostě bojíme. A mít obavy není žádná ostuda. Nehledě na to, že různých informací kolují po internetu tisíce. Od úplných nesmyslů po ty relevantní. Ale nejsme odborníci, tak zcela logicky tápeme.

Tak co použít selský rozum? To je oblíbená mantra sociálních sítí, tak ho zkusme použít.

  1. Je šance, že vakcinace pomůže vytvořit kolektivní imunitu proti covid-19?
    Ano, z principu vakcinace je to velmi pravděpodobné. Otázkou je, na jak dlouho. To prostě dnes nikdo neví. Stejně jako nikdo neví, jak dlouho bude trvat imunita po prodělání samotné nemoci. Což je logické, covid-19 je tu rok, testy vakcín začaly někdy na přelomu jara a léta. Takže máme data za toto období. A zatím to drží. Ale je zde riziko, že bude nutné přeočkování.
  2. Bude vakcína fungovat proti různým mutacím viru?
    Zatím to není zcela jasné, podle všeho ano. Pokud ne, u některých vakcín nebude problém ji upravit na nové mutace.
  3. Byl vývoj vakcín proti covid-19 příliš rychlý?
    Ano, byl. Ale nezačínalo se od nuly, využil se předchozí výzkum. Ovšem aby bylo možné vakcíny schválit, musely projít standardním testováním. To je při vývoji léků a vakcín ta nejsložitější a nejdražší věc. Tentokrát se to povedlo proto, že státy uvolnily peníze dopředu a tak producenti vakcín mohli testovat mnohem rychleji, než když postupují samostatně. Vzhledem k mimořádnosti pandemie se také našlo řádově víc dobrovolníků než obvykle. Nic jiného v tom není.
  4. Jsou zde nějaká rizika?
    Jistě jsou, třeba alergické reakce. A jsou zde i první takové případy, Hrozí to u každé vakcíny a je tak zcela logické, že i zde. Někteří lidé jsou prostě alergici a někteří lidé se vakcinovat nemohou. Ty pak chrání kolektivní imunita. Zatím se objevily jednotky případů alergických reakcí na stovky tisíc či spíš miliony vakcinovaných lidí. Nic, co by vybočovalo z vakcinačních standardů.
  5. Známe dlouhodobé následky vakcín?
    Ne, logicky neznáme. Ale jak je uvedeno výše, není k obavám žádný relevantní důvod.
  6. Je jiná možnost, než vakcinace?
    Ano je, minimálně v horizontu několika let střídání tvrdých opatření a jejich krátkých uvolňování. A s tím související ekonomické a sociální dopady. Bez nich by se zhroutil zdravotní systém a počet obětí by výrazně vzrostl.

Vakcína proti koronaviru. Ano, nebo ne?

Jestli si necháte dát vakcínu proti covid-19, je jen na vás. Nikdo vás do ní nutit nebude. Ano, je zde možnost, že pro lidi, kteří se očkovat nenechají, budou platit určitá omezení. Ale na to je příliš brzy – jestli budou a případně jaká, se stále řeší.

V každém případě se nebojte ptát. Téma je to složité pro odborníky, natož pro laiky. A ptát se samozřejmě můžete i nás. Tématu se budeme věnovat a přinášet další relevantní informace.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *