Statistika očkování na covid-19

Aktuální statistiky o očkování na covid-19: Češi průměr, Izrael na špici

Nejlepší obrázek si uděláme podle tvrdých dat. Tabulky a grafy ze serveru Ourworldindata dávají nahlédnout, jak na tom jsou jednotlivé země na světě. Zatím se očkuje proti Covid-19 jen v části světa.

Všechny údaje jsou průběžně aktualizované, takže vždy vidíte jen ty nejčerstvější. Respektive musíte počítat s určitým zpožděním, obvykle jsou data den či dva stará. Ale to je u dat z celého světa logické a zcela akceptovatelné zpoždění.

Počty očkovaných na covid-19

Nejprve si však musíte vybrat zobrazení. Můžete si filtrovat země a data si prohlížet podle mapy, případně se podívat na grafy či tabulky. Čísla udávají počet očkovaných na sto obyvatel, a to pro první dávku vakcíny. Zobrazit lze i absolutní čísla, ale ta jsou bez vztažení k celkovému počtu obyvatel v té konkrétní zemi jen těžko porovnatelná.

V případě Evropy nejsou rozdíly zásadní. S výjimkou Velké Británie, která začala očkovat nejdříve. Ze zemí kontinentu se nejvíc očkuje proti covid-19 v Dánsku, kde k 22. lednu naočkovali 3,47 obyvatele na 100 lidí. Naopak nejméně naočkovaných na 100 obyvatel je v Bulharsku a v Nizozemí. V prvním případě to je 0,36 obyvatele, v tom druhém 0,58 obyvatele.

Na výsledky má vliv samozřejmě hodně parametrů. V jednotlivých zemích se začalo očkovat v jinou dobu, země mají vlastní očkovací strategie a v neposlední řadě vše závisí i na dodávkách samotných vakcín. V Evropě se zatím očkuje proti covid-19 dvěma vakcínami: Moderna a Pfizer-Biontech.

Česká republika je v očkování na průměru

Česká republika je zhruba uprostřed evropské tabulky s 1,45 očkovaného na 100 obyvatel. Podobně na tom jsou ve Švédsku, Finsku nebo v Maďarsku.

Z globálního pohledu jsou na tom nejlépe v Izraeli, kde se již podařilo naočkovat 38 lidí ze sta, což je velmi vysoké číslo. Ve Spojených Arabských Emirátech, kde očkování probíhá už od září experimentálními vakcínami z Číny, mají naočkováno skoro 23 lidí ze sta.

V USA to je 5,3 lidí ze sta, naopak v Číně se zatím očkuje minimálně – mají jednoho očkovaného ze sta. Ve větší části světa, především v rozvojových zemích, se pak s očkováním reálně ještě nezačalo.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *