Vývoj vakcíny na kornavirus

Jak je možné, že vývoj vakcín na covid-19 byl tak rychlý? Pět důvodů

Jedním z nejčastějších dotazů kolem vakcín na covid-19 je ten, jak je možné, že byl jejich vývoj tak rychlý. Krátká odpověď zní, že věda od poslední podobné situace postoupila. Koronavirus SARS-CoV-2 navíc není zas tak odlišný od jiných koronavirů. Důvodů je ale vícero.

Výzkum koronavirů obecně trvá již mnoho let, a to včetně vývoje vakcín na předchozí onemocnění SARS a MERS. Nedávno jsme si zde například vysvětlili rozdíl mezi původním koronavirem SARS a novým SARS-CoV-2.

Prakticky vzato jsou tyto rozdíly tak malé, že lze říci, že co platilo na původní SARS, s jistou dávkou úprav šlo rychle využít i proti současnému typu viru. To se také stalo a leccos tak bylo z předchozího výzkumu využito.

Věda ani koronaviry nespí

Dalším důvodem rychlosti vývoje pak je, že věda prošla v posledních letech obrovským vývojem. Máme tak k dispozici možnosti, které tu donedávna nebyly. Tím třetím pak je globální rozměr pandemie, který do vývoje a výzkumu přinesl dosud nevídané finanční prostředky i počty dobrovolníků.

Na rozdíl od ostatních vakcín tak byl vývoj dostatečně financován a také probíhal v úzkém kontaktu s regulačními autoritami. Ty nejenže poskytly řadu vědeckých odborných stanovisek k výrobě i k provádění klinických studií, ale administrativně zkrátily registrační proces na minimum.

Samotné principy vyvíjených vakcín navíc nejsou nijak zásadně nové. Buď se již používají už u jiných typů vakcín (vektorové vakcíny), nebo se stejný princip používá ve vyvíjených lécích pro léčbu řady dalších onemocnění (mRNA vakcíny).

Rychlý vývoj vakcíny tedy navazoval na detailní znalost základních obecných komponent. Díky tomu bylo možné vakcínu „zkompletovat“ v relativně krátkém čase insercí pro covid-19 specifických genových molekul.

Portál iDNES.cz také nedávno přinesl přehled pěti nejčastějších bludů, nepravd, dezinformací či hoaxů, které o vakcinaci na covid-19 kolují. V případě, že vás zajímá britská mutace kornaviru, co to je a kde se vzala jsme popsali zde.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Jak je možné, že vývoj vakcín na covid-19 byl tak rychlý? Pět důvodů”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *