Účinnost vakcín

Jak dlouho mě vakcína proti covid-19 ochrání? Odpověď se stále hledá

Očkování proti onemocnění covid-19 způsobené novým druhem koronaviru SARS-COV-2 je v plném proudu. Vakcíny se aplikují po celém světě a přesto o nich stále nevíme podstatné věci. Třeba to, na jak dlouho nás ochrání.

I zde – stejně jako v případě smrtnosti – bohužel platí, že vakcíny jsou poměrně mladé a dat je málo. Vycházet můžeme zatím jen z dat, která máme a která vycházejí z klinických zkoušek nutných pro samotné schválení vakcíny. Ta přitom vyznívají poměrně slibně.

Podívejme se například na mRNA vakcínu americké společnosti Moderna. Ta podle dat z klinických testů, které přinesl odborný časopis New England Journal of Medicine, poskytuje účinnou ochranu po dobu nejméně čtyř měsíců. Současně je však velmi těžké tento údaj jen tak „zprůměrovat“.

Očkování je účinné nejméně čtyři měsíce

Sledování ukázalo, že nejvyšší hladina zkoumaných protilátek (neutralizačních a vazebných) je podle očekávání zhruba jeden až dva týdny po druhé dávce vakcíny. Pak množství protilátek klesá, ale i po čtyřech měsících (přesně 119 dnech) byla jejich hladina prokazatelně zvýšená.

Některé tyto další ochranné systémy vakcína podle autorů práce „nabudila“ (T-buňky konkrétně) cca 40 dní po očkování, ale na data z dalších fází si budeme muset počkat. Bohužel analýza protilátek je řádově jednodušší než zkoumání například aktivity T-buněk proti danému patogenu (což není triviální test).

Očekává se ovšem, že ochrana vydrží nejméně podobě jako u běžné infekce. A ta poskytuje velké většině nakažených ochranu na dobu nejméně několika měsíců. Čísla pocházejí z nedávné studie, která sledovala celou řadu složek imunitního systému u zhruba 180 pacientů s většinově mírným průběhem nemoci.

Účinnost vakcíny? Výsledky jsou pozitivní

Autoři této studie zjistili, že aktivita jednotlivých složek imunitního systému se v průběhu času mění. Jak klesá množství některých protilátek, stoupá množství takzvaných. „paměťových buněk“ (B-lymfocyty čili B-buňky). V čase kolísá i množství T-buněk.

Jak už bylo nicméně řečeno, jen tak vše „zprůměrovat“ nelze. Ve všech zmíněných studiích byly rozdíly mezi jednotlivci výrazné. Obecně však je výsledek vnímán odborníky jako poměrně pozitivní zpráva.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Jak dlouho mě vakcína proti covid-19 ochrání? Odpověď se stále hledá”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *