Čipy, rakovina či covid-19 v injekci. Nejčastější bludy o vakcíně proti koronaviru

Už jste to jistě také slyšeli či četli. Ve vakcíně proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, jsou čipy. A nebo rovnou virus samotný. Portál iDNES.cz nedávno přinesl přehled pěti nejčastějších bludů, nepravd, dezinformací či hoaxů, které o vakcinaci na covid-19 kolují.

1. Ve vakcíně jsou mikročipy

Jedna z nejčastěji šířených dezinformací, a to v globálním měřítku, je ta o údajném čipování lidí skrze masivní očkování proti koronaviru. Stát za ní má dokonce sám zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Tuto teorii jsme už mnohokrát vyvrátili i na našich stránkách. Třeba tím, že aktivní čip takové velikosti dnes zkrátka neexistuje, anebo že údajné schéma čipu z vakcíny na covid-19, které šiřitelé dezinformace tak rádi využívají, je jen legendární kytarový pedál.

Britská veřejnoprávní televize BBC se dokonce pokusila zmapovat původ tohoto tvrzení a došla do března loňského roku, kdy Gates v jednom rozhovoru zmínil „digitální certifikáty“ k prokazování platné vakcinace. Nemyslel tím zřejmě nic jiného než tolik diskutované „covid pasy“, tedy potvrzení o absolvovaném očkování. O těch se diskutuje nejen v Česku a lidem mají umožnit bezpečný vstup například na sportovní či kulturní akce.

Takové potvrzení přitom může být i v elektronické formě. Například právě jako certifikát uložený v chytrém telefonu. O čipech Gates tehdy neřekl ani slovo, poznamenává BBC, a přesto to stačilo k rozšíření takového bludu. Teorie o čipech ve vakcínách zkrátka nemá žádný reálný základ. „Ne, opravdu nevím, kde se to vzalo,“ řekl pobaveně televizi CBS sám Gates.

2. Vakcíny způsobí rakovinu

Často skloňovaná je i údajná nebezpečnost vakcíny, která má způsobovat autoimunitní onemocnění včetně rakoviny. Jenže taková látka by sotva prošla přes složitý proces klinických testů, bez ohledu na to, jak rychle byla vakcína díky obrovským vynaloženým finančním prostředkům i jednotnému celosvětovému zájmu vyvinuta.

Mezi nejčastější vedlejší účinky takzvaných mRNA vakcín, které jsou nyní jako jediné k dispozici (Pfizer/BioNTech i Moderna), přitom patří zrudnutí v místě vpichu či nevolnosti. Nic víc nevíme a ač nelze negativní dlouhodobý vliv pro nedostatek nyní dostupných dat vyvrátit, nelze ani jakkoli potvrdit. Je přitom navýsost nepravděpodobné, že by podobné nebezpečí skrývaly.

Vývoj vakcín na covid-19 navíc nebyl zas tak překotný, jak se může laikům zdát. Různé druhy koronavirů tu jsou odjakživa a ty nebezpečné jsou známy již několik let (SARS, MERS…). Hledání vakcín proti nim probíhalo kontinuálně, jen neměla takovou prioritu jako nyní. Vývoj těch nynějších tak jen navázalo tam, kde předchozí bádání skončilo.

Nejnovější průzkumy a vědecké poznatky navíc dokonce ukazují, že ona unikátní technologie mRNA má ambici rakovinu dokonce léčit.

3. Vakcína mění lidské DNA

Variací na toto tvrzení lze najít bezpočet. Lidské DNA, tedy nejzákladnější stavební prvek lidského organismu, přitom podle konspirátorů dokážou měnit nejen vakcíny, ale například i sítě 5G. Změna lidského genomu má údajně probíhat tak, že se do těla dostane „geneticky modifikovaná RNA nebo DNA, a ta se stává trvalou součástí genomu“.

V prvé řadě si je třeba uvědomit, že DNA je součástí buněčného jádra a u průměrně zdravého organismu je zcela vyloučené, aby se k němu jakákoli externí látka vůbec dostala. Genetické modifikace jsou výsostným oborem těch nejlépe technicky vybavených laboratoří a rozhodně ne jedné vakcíny.

V řadě druhé jsme si navíc už vysvětlili, že zkratka mRNA neznamená „modifikovaná RNA“ (kde RNA je mimochodem jakási primitivnější obdoba DNA u nebuněčných organismů), nýbrž „messenger RNA“. Jeho princip je pak ve zkratce v tom, že tělu řekne, co má vyrábět.

„mRNA obsažená ve vakcíně nikdy nemůže vstoupit do buněčného jádra a poškodit nebo reagovat s DNA očkovaného člověka, tedy nemůže měnit nebo upravovat DNA očkovaného,“ uvádí například Státní zdravotní ústav.

Na další blíže popsané dezinfomrace o vakcíně proti koronaviru se můžete podívat na zmíněném portále iDNES.cz, nebo zabřednout do našich rubrik. V nich se věnujeme hoaxům a dezinformacím nejen ohledně vakcín, ale také samotnému onemocnění covid-19 a sítí 5G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Čipy, rakovina či covid-19 v injekci. Nejčastější bludy o vakcíně proti koronaviru”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *