Sledujte všechna důležitá data o koronaviru v Česku

Jak se chránit před novými variantami koronaviru? Je to prosté

V začátcích pandemie způsobené koronavirem SARS-CoV-2 se vhodná opatření k omezení jejího šíření tak trochu odhadovala. Až postupně se například přesvědčivě ukázalo, že přenos přes povrchy není až tak důležitý.

Jednoznačně nejdůležitějším způsobem přenosu je přenos vzduchem, z nakaženého – a v danou chvíli infekčního – na další jedince. Na tom nic nemění ani objevení nových variant viru SARS-CoV-2. Některé z nich mohou být i infekčnější, ale opatření proti nim fungují stejná jako proti původnímu viru.

Ta hlavní je vyhnout se zbytečnému riziku nákazy, samozřejmě. Ale pokud to není možné, a to velmi často není, tím základním prostředkem stále je ochrana dýchacích cest. Roušky a respirátory by měly fungovat zcela stejně jako v minulosti.

Jak snížit riziko nákazy?
Používejte ochranné prostředky, především tedy roušku či respirátor.
Myjte si ruce vodou a mýdlem.
Vyhýbejte se těm, kdo jsou zjevně nemocní.
Nezdržujte se v místech s vyšším počtem osob.
V případě nutnosti osobního setkání udržujte od ostatních odstup alespoň dva metry, ideálně i více.
Při kýchání/kašlání si zakrývat ústa kapesníkem, paží nebo rukávem. Nezakrývejte si ústa rukou!

Fungují roušky dobře?

V případě pandemie SARS-CoV-2 se při odhadech účinnosti nošení roušek vycházelo hlavně ze zkušeností se šířením jiných nemocí, z obecných principů a prvotních studií.

Asi si tedy vzpomínáte, že na jaře se zdůrazňovala poučka „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne“. Postupně se ovšem zjistilo, že tento odhad je až příliš pesimistický. Ve skutečnosti roušky pomáhají chránit nositele i jeho okolí.

Účinnost takových pomůcek se v reálu měří poměrně obtížně. Musíme spoléhat na laboratorní experimenty, které jsou vždy trochu zjednodušením. Ale i ty ukazují, že záleží jak na tom, co nosíme, tak i jak.

Ukázala to například v dubnu zveřejněná studie amerických vědců. Ta porovnávala roušky a respirátoy z různých materiálů, ale i při různém nošení – tedy v různé míře kontaktu s obličejem. Pokud například respirátor nebyl správně nasazen, jeho efektivita klesla u nejmenších částeček aerosolu z 85 % na pouhých 34 %. U špatně nasazené chirurgické roušky klesla účinnost ze 76 % na 50 %.

Ukázka šíření kapének při zakašlání. Při něm se částečky šíří na největší vzdálenost. (Kredit: James Gathany, CDC)

Pokud si roušku šijete, věnujte pozornost hustotě materiálu. Lehká bavlněná látka umožní snazší dýchání, ale zároveň není příliš účinným filtrem. A to především při vdechu.

Jak to vypadá s filtrováním částeček směrem ven, zjišťovala například v září publikovaná studie vědců z Duke University. Prověřovali účinnost respirátorů i většiny bavlněných roušek za pomoci herců, kteří pětkrát opakovali frázi „Stay healthy, people!“ (tedy v podstatě něco jako „Hodně zdraví všem!“). Pak měřili počet a velikost kapének, které se při vyslovování fráze uvolnily s pomocí kamery v laserem osvícené temné krychli.

Chvíle pro respirátory?

Jak se dalo čekat, nejúčinnějším zařízením byl v tomto ohledu respirátor bez výdechového ventilu. Ten nepropustil prakticky žádné kapénky (99,9% účinnost). Těsně za ním skončila chirurgická rouška (99% účinnost) a poté v rychlém sledu všechny různé druhy bavlněných roušek (90% až 60% účinnost). Nejhůře si vedl testovaný textilní nákrčník, který nabízel malou nebo téměř žádnou ochranu.

Respirátor (správně polomaska) amerického standardu N95, který odpovídá evropskému FFP2. (volné dílo)

Studie je jednou z mnoha, která naznačuje, že roušky fungují jako ochrana proti šíření nového koronaviru (a dalších virů a bakterií), ovšem rozhodně nejde o ochranu dokonalou. Jejich zavedení je ovšem levnější než prakticky jakákoliv jiná opatření. Ta totiž obvykle nějak přímo omezují setkávání lidí.

Kvantifikovat míru ochrany pomocí roušek a respirátorů se pokusila například souhrnná studie publikovaná v časopise Lancet. Její autoři analyzovali výsledky 172 menších studií ze 16 zemí, které ukázaly, že používání ochrany obličeje snižuje riziko infekce asi o sedminu (zhruba o 14 %).

Nejúčinnější byly respirátory typu FFP2 (americkou normou N95). Přesně to je důvod, proč se jejich užívání začíná buď doporučovat či přímo vyžadovat i v některých evropských zemích (v kombinaci s opatřeními na snížení jejich ceny a zvýšení dostupnosti).

ČTĚTE DÁLE:

5G (57) 5G procesor (8) 5G smartphone (7) 5G smartphony (8) 5G sítě (14) Apple (13) Astra Zeneca (8) covid (12) covid-19 (60) Dezinformace (8) dimensity (6) ericsson (8) hoax (12) huawei (14) iphone (9) konspirace (7) Koronavirus (27) mediatek (14) mmWave (6) Motorola (9) nejlevnější 5G smartphone (7) novinka (8) O2 (7) očkování (21) očkování covid-19 (11) Pfizer (9) pokrytí (9) procesor (8) práce na dálku (16) práce z domova (17) připojení (7) qualcomm (19) realme (9) rozvoj (6) samsung (20) smartphone (15) snapdragon (10) statistika (8) t-mobile (6) technologie (9) vakcinace (6) Vakcína (28) vakcína covid (18) vakcína mRNA (9) xiaomi (13)

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *