Sharay Shams, generální manažer Motoroly pro oblast MBG APMEA

Důležitost 5G poroste i po pandemii koronaviru, říká generální manažer Motoroly

Téměř rok po vypuknutí celosvětové pandemie se znatelně proměnila definice „nového normálu“. Lidé pracují a studují z domova, přičemž využívají daleko více on-line konferencí, přednášek a dalších typů virtuální spolupráce. Z tohoto důvodu je nástup 5G sítí vítaným nástrojem, jak se daným podmínkám přizpůsobit, případně je i vylepšit.

Ve svém komentáři to popisuje Sharay Shams, generální manažer Motoroly pro regiony Asie, Středního východu a Afriky. Praktickým příkladem je podle něj například odklon od aktivit jako je cestování nebo hromadné akce a naopak růst zábavy ve formě on-line hraní her.

„Během uplynulého roku se zvedl počet lidí, kterých se této aktivitě věnuje, až o třicet procent. Stávající příležitostní hráči pak investovali do této aktivity ještě víc času. Znatelná část z těchto uživatelů své návyky nezmění ani po skončení pandemie,“ uvádí manažer klíčového výrobce infrastruktury.

Sítě 5G podle něj tomuto typu chování nahrávají tím, že je snazší pracovat s velkými objemy dat, a zejména významně snižují odezvu (latenci). Moderní 5G síť tak přináší věrnější zážitek z on-line hraní a pomáhá k růstu novým formám on-line hraní, jako je například real-time streaming.

„Navíc stále roste podíl hráčů, kteří namísto tradičních konzolí či počítačů využívají mobily a 5G jim v tomto ohledu výrazně zkrátí čekací časy na připojení se do zápasů,“ uvádí dále Shams.

Pokrytí 5G se zvyšuje

Upozornil, že na trhu, za který je zodpovědný (patří sem i země Rady Perského Zálivu jako Kuvajt, Saúdská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán) je nástup 5G sítí už v plném proudu. „Někde jsou dokonce o dost napřed, než se čekalo,“ uvádí příklad Spojených arabských emirátů, které byly teprve čtvrtým státem na světě, který v praxi nabídl v rámci vybraných měst připojení k 5G sítím.

Tato země má dokonce ambice do roku 2025 pokrýt 5G signálem sto procent svého území. Celoplošné pokrytí jí přinese řadu výhod, zejména u koncepce takzvaných chytrých měst (smart cities). Ta zahrnuje například chytré lampy veřejného osvětlení s kamerou připojenou k 5G síti, která pomůže lépe sledovat dopravu ve městě a koordinovat záchranné složky v případě nehod. Stejně tak vůz záchranné služby s technologiemi využívající 5G sítě bude lépe komunikovat například se světelnými křižovatkami a řídit dopravu dle potřeb.

Benefitů 5G sítí je zkrátka spousta, ať už v dopravě, zdravotnictví, školství a průmyslu. Hlavními přednostmi sítí 5G je navýšení rychlostí přenosu dat (až 10x – 100x rychlejší než současné 4G sítě) a zároveň snížení odezvy, což také umožní připojení ještě více zařízení zároveň. V reálných podmínkách bude samozřejmě záležet také na vytíženosti dané sítě a vzdálenosti od vysílače, ovšem rozdíly v rychlosti pozná třeba v případě stahování větších objemů dat prakticky každý uživatel.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *