5G mobil poznáte snadno, výrobci jsou na ně hrdí

Jak poznat 5G telefon? Jestli máte pocit, že 5G mobily jsou něco víc než ty „obyčejné“, tak to rozhodně není pravda. Byť zatím obecně platí, že jsou to prémiovější a tedy i dražší modely, na pohled se nijak neliší. Není pro to ani důvod. Tedy až na jeden: marketingové snahy výrobců.

Podpora 5G je zatím stále poměrně nová věc a spousta výrobců jej bere jako výhodu, kterou je třeba se řádně pochlubit. Existují tak tři možnosti, jak na sebe mobil podporu 5G prozradí na první pohled: z názvu, z krabičky a nebo ze značky na jeho zádech.

5G mobil odhalíte pouhým okem

První varianta je úplně nejjednodušší. Když si vyjedete seznam smartphonů u jakéhokoli prodejce elektra, často vás podpora 5G praští do očí už v názvu. Tak třeba Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Motorola Moto G 5G Plus, Realme 7 5G a spousta dalších.

Je to v podstatě takový lákavý přívlastek, kterým se výrobci rádi chlubí a zákazníci na něj mohou slyšet. Navíc, i když se 5G čipy stále vyvíjejí a pronikají do nižších a nižších cenových hladin chytrých telefonů, už dnes je z čeho vybírat. Pomoci může i náš nedávný velký přehled 5G mobilů.

V některých případech se můžete setkat i s tím, že v názvu mít tuto značku nestačí. A tak ji ještě výrobce umístí i na záda telefonu. Bylo tomu tak v případě historicky vůbec prvního 5G smartphonu, Samsungu Galaxy S10 5G. Můžeme se s tím setkat i dnes, například u modelu Xiaomi Redmi Note 9T. To už ovšem není tak častá varianta.

Pokud pak výrobce nechce dávat podporu 5G ani do názvu, ani jej umísťovat přímo na telefon, pochlubí se s ní alespoň na balení. Opět je v tuto chvíli pravidlo, že takováto značka asi nebude moc schovaná, spíše naopak. Setkáte se s tím třeba u modelu Google Pixel 5. U nových iPhonů je tato informace uvedená také, ale pouze malým písmem.

Mobil s 5G hledejte dle specifikací

V ostatních případech musíte zkrátka trochu zapátrat. Nečeká vás přitom žádné sáhodlouhé studování internetu. Pokud značku 5G nenajdete ani v názvu, ani přímo umístěnou na krytu telefonu, tak se touto specifikací bude výrobce stejně vychloubat alespoň ve výčtu parametrů. Stačí si tak opět jen najít základní přehled specifikací a věřte, že takovou věc před vámi nikdo tajit nebude.

Podporu 5G lze každopádně zjistit i dalšími způsoby. Například podle použité čipové sady v telefonu, která je ve většině případů právě oním nosičem schopnosti pracovat s 5G sítěmi. Modem v nich bývá dnes už přímo integrován. Výjimkou jsou smartphony s loňskými a předloňskými procesory jako Snapdragon 855 či 865, které využívaly samostatného modemu a nebylo tak pravidlem, že po něm výrobce musel nutně sáhnout.

Které procesory podporují 5G, můžete najít v tomto našem přehledu či na stránkách výrobců. Nejrelevantnější jsou Qualcomm (seznam těchto 5G procesorů najdete zde), MediaTek (seznam těchto 5G procesorů najdete zde) a Exynos (seznam těchto 5G procesorů najdete zde). U Applu to máte jednodušší, tam 5G podporuje pouze loňský Apple A14 Bionic.

Nepochybně se časem stane, že 5G začne být až tak běžnou věcí, že už se jím výrobci přestanou tolik chlubit. V tu chvíli už bude naopak jednodušší filtrovat telefony, které 5G nemají. V takových případech naopak hledejte v názvu značku LTE, což značí podporu současně nejrozšířenějších 4G sítí. 5G pak bude pochopitelně chybět i ve výčtu specifikací, to si před každou koupí nového smartphonu určitě ověřte.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *