Čínský mobil

Nabídka 5G smartphonů je bohatá. Má cenu je kupovat?

Na trhu jsou již desítky telefonů s podporou sítí 5G. Nabídka je tak už dostatečně pestrá, jen v ní chybí vyloženě levné přístroje. Ale to je jen odraz celosvětové situace. Vyplatí se tedy už nyní kupovat mobil s 5G?

Pokud si prohlédnete nabídku některého velkého tuzemského on-line prodejce, tak již zhruba čtvrtina nabídky představuje telefony s 5G. Samozřejmě to reálně nejsou stovky modelů, jak by se šlo na první pohled z katalogů domnívat. Čísla zkreslují různé verze jednoho modelu, ať už barevné, nebo podle velikosti vnitřní paměti.

Od střední třídy bez problémů

V každém případě si dnes už 5G mobil vybere každý od střední třídy výš. Zcela chybí levné 5G telefony, ale ty prostě zatím na trhu nejsou. Očekávat je můžeme až od druhého čtvrtletí letošního roku a i tak se jen stěží dostaneme s cenou pod 5 000 korun. Aktuálně ty nejlevnější stojí okolo 7 000 korun, nejdražší přes 50 000 Kč.

Nabídka ve všech obsažených kategoriích je nicméně už dostatečná. Není to už o jedné variantě, jako tomu bylo ještě v polovině loňského roku. U drahých telefonů už podporují 5G v podstatě všechny nové modely. Je to záležitost použitých procesorů, ty aktuální nejvýkonnější už prostě 5G podporují automaticky.

Dilema, jestli koupit 5G mobil, nebo ještě ne, zůstává především ve střední třídě a u výprodejových loňských modelů. Protože v těchto kategoriích stále platí, že přístroje bez 5G mohou být v přímém porovnání s těmi 5G levnější nebo lépe vybavené při stejné ceně.

Koupit 5G mobil, či nekoupit?

Pokud vás sítě páté generace zajímají a pravidelně sledujete situaci, tak asi víte, že aktuálně v Česku signál 5G budete spíš nahánět, než si ho pořádně užívat. Platí to především pro operátory O2 a T-Mobile. U Vodafonu je situace lepší, ale i zde je to zatím o vybraných místech. O plošném pokrytí také nemůžeme mluvit, a to ani lokálně.

Takže aktuálně mobil s 5G vlastně v Česku vůbec potřeba není. Jenže mobil málokdo kupuje na pár měsíců a při obvyklé dvouleté živostnosti bude úvaha jiná. Tedy s největší pravděpodobností. Rozvoj sítí 5G by měl být docela rychlý. Sice asi ani v dvouletém horizontu nebude pokrytí v Česku stejné jako dnes u sítě LTE, ale bude již významné.

Nový hardware je výhodou

Z výše uvedených důvodů si můžete 5G mobil pořídit s klidným svědomím už nyní. V rámci jeho životnosti zcela jistě 5G využijete. Samozřejmě se soustřeďte i na další parametry, a to především ty, které jsou pro vás důležité. Výhodou modelů s 5G jsou nejnovější procesory, které jsou obvykle vyráběné novější technologií. Díky ní jsou úspornější a mají vyšší výkon.

Platí to i u nejlevnějších 5G mobilů na trhu. Platí zde jednoduché pravidlo: díky podpoře 5G mají nejnovější hardware, takže jejich morální živostnost bude delší než u výprodejových modelů modelového roku 2020 či 2019.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Nabídka 5G smartphonů je bohatá. Má cenu je kupovat?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *