Kdo první spustil 5G síť?

Kdo stojí za sítěmi 5G? Velký přehled klíčových výrobců

O rozvoj 5G infrastruktury se po celém světě stará celá řada firem. Trhu však vládne jen několik vyvolených. Situace se také podle regionů různí. Vzhledem k důležitosti sítí 5G i pro státní aparát jednotlivé země preferují různé dodavatele. Na rozvoj sítí 5G tak má mimo jiné vliv i politika.

Ericsson

Švédský Ericsson si možná mnozí pamatují z devadesátek jako hlavního konkurenta tehdejší jedničky na trhu, finské Nokie. Na přelomu tisíciletí pak po spojení mobilních divizí obou značek nesly její telefony logo Sony Ericsson. A zatímco tuto divizi japonské Sony následně pohltilo, Ericsson se od té doby místo spotřebitelů zaměřil primárně na infrastrukturu. V ní měl však zkušenosti už od dob 2G sítí a celkově má v tomto odvětví největší podíl (necelou třetinu) mezi mimočínskými značkami.

Co se 5G týče, mluví se o Ericssonu jako o vedoucí firmě. V první polovině loňského roku dodal technologie operátorům z více než deseti evropských zemí. Celkem pak má smluveno zařizování 5G sítí na devadesáti místech, z toho třiceti v komerčním provozu. Jak už totiž jistě víte, 5G sítě nejsou jen záležitostí operátorů, ale například i moderních vnitrofiremních 5G sítí.

Ericsson budeme ve velké míře používat i v Česku. Loni na podzim uzavřel smlouvu o modernizaci stávajících mobilních sítí s firmou Cetin, kde vyhrál výběrové řízení. S technologickými řešeními Ericssonu se tak budou setkávat zákazníci T-Mobilu, O2 a také Nordic Telecomu, kteří využívají právě mobilních sítí Cetinu. Modernizace se týká asi 4 000 současných základových stanic v celé České republice.

Samsung

I největší světový výrobce smartphonů se zajímá o síťovou infrastrukturu. 5G by pak mohlo být krokem k tomu si zde vybudovat přední postavení. Samsung distribuuje svá technologická řešení jako například základové stanice hlavně v Asii, kam dodal už desítky tisíc zařízení. Z logiky věci si vede nejlépe na domácím jihokorejském trhu, spolupracuje však také s americkými operátory jako Verizon. S tím loni uzavřel smlouvu na pět let v hodnotě 6,6 miliardy dolarů.

Co se České republiky týče, Samsung prozatím v jednáních o výstavbě 5G sítí nefiguruje. Co však neplatí dnes, může se už zítra změnit.

Huawei

Huawei měl našlápnuto k vedoucí pozici mezi dodavateli 5G technologií už nějakou dobu. Firma, která do rozvoje telekomunikačních řešení investuje ohromné prostředky, se s chutí pustila právě i do 5G technologií. Do světa stihla dodat ohromné množství základových stanic pro 5G. Jenže pak přišly obvinění o spolupráci s čínskou vládou a obchodní válka s USA. Státy se rázem začaly technologií tohoto telekomunikačního giganta zbavovat. I přes to všechno má však Huawei na trhu stále velice silnou pozici.

Huawei každopádně patří mezi přední dodavatele 3G a 4G sítí i v Česku, ovšem operátoři jako třeba Vodafone od něj v případě stavby 5G infrastruktury dávají ruce pryč. Tento operátor už dopředu prohlašuje, že při výstavbě sítě nepustí Huawei do centrální a strategické části sítě, ovšem jeho komponenty využije alespoň na okrajovou část.

Firma byla přitom právě ve výběrovém řízení na hlavního dodavatele technologií pro Cetin favoritem, ovšem politické otřesy mezi Čínou a Spojenými státy ji postavily do nevýhodné pozice i v tomto případě.

Nokia

Nokia je dalším jménem, které znáte zejména z legendárních mobilních telefonů. Byť figuruje i na trhu se smartphony, toto jméno dnes využívá ve spolupráci firma HMD Global. Ona „původní“ finská Nokia se soustředí právě na telekomunikační technologie, kde slaví velké úspěchy.

Nokii pro stavbu svých 5G sítí využívá hned několik amerických operátorů: Sprint, AT&T a T-Mobile. Dále také několik operátorů v Jižní Koreji, Číně a Japonsku. V Evropě její technologie najdeme nejen v domácím Finsku, ale také třeba v Itálii nebo Velké Británii, kde má zcela nahradit dosavadní vybavení od Huaweie.

Nokia v tuto chvíli zatím tvoří v Česku spíše dílčího distributora 5G technologií. Větší postavení měla v případě 4G stanic. Ty ovšem kvůli vyhranému tendru Ericssonu budou z Česka mizet, modely Nokie nahradí ty od Ericssonu. 

Kdo dál vyrábí 5G prvky

Výše uvedení hráči jsou ti největší, kteří si rozporcovali drtivou většinu světových trhů. Vedle nich lze ale nalézt v mnoha zemích i další, dílčí dodavatele. Jejich jména přitom nejsou neznámá, tržní podíl ale mají velmi malý. O koho tedy jde?

  • ZTE (Čína) – i ZTE čelí podezření ze spolupráce s čínskou vládou a potýká se tak s podobným osudem jako výše uvedený Huawei
  • Cisco Systems (USA) – známá americká firma zabývající se síťovou infrastrukturou (zejména počítačovou) má ve svém portfoliu i 5G řešení
  • Qualcomm (USA) – jméno známé spíše jako výrobce čipů do mobilních zařízení se nebrání ani výrobě síťových prvků pro 5G infrastrukturu

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *