Jaké mutace COVID-19 převládají

Jaké mutace covid-19 převládají? Podívejte se na zajímavá data

Onemocnění covid-19 je logicky tak významný současný fenomén, že si k tomuto tématu můžete na internetu najít velmi mnoho zajímavých informací. Tak třeba, pokud vás zajímá, jaké mutace covid-19 převládají.

Skvělé informace o šíření jednotlivých mutací koronaviru přináší web Nextstrain.org. Můžete si zde prohlížet data pro jednotlivé země či dokonce jednotlivé regiony, což platí i pro Českou republiku. Nepřekvapí, že v současné době převládá v Česku takzvaná britská mutace či varianta (20I/501Y.V1).

Vývoj výskytu mutací si lze přehrávat v čase a případně si můžete zjišťovat detailní informace. Web zaznamenává jednotlivé zachycené případy ze spolupracujících laboratoří včetně velmi detailních údajů. Web se nevěnuje jen covid-19, ale i dalším infekčním nemocem jako je chřipka nebo virus Zika.

Jaké mutace COVID-19 převládají v jiných zemích?

Prohlížet si můžete třeba i data za Slovensko nebo za Itálii, Thajsko či Portoriko. Samozřejmě ne všude je dostatek dat, ale pro přehled, jak se vyvíjí rozšíření jednotlivých variant viru, jsou data skvělá. Ano, je to už spíš pro odborníky, ale i laik se může přesvědčit, jak se nové mutace šíří a jaký mají vliv.

Podobné statistiky zveřejňuje i americký úřad Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Z výsledků grafu je patrné, že i v USA významně roste takzvaná britská varianta, zde značená b.1.1.7. Ale zatím nedominuje tak jako v Evropě. Otázkou je, jestli je to jen opožděným nástupem v USA, nebo na to má i vliv mnohem vyšší míra očkování v USA.

To se ukáže za měsíc, kdy si uvedená data můžete zkontrolovat a prohlédnout si, jaké mutace covid-19 převládají za poslední časový průběh.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Jaké mutace covid-19 převládají? Podívejte se na zajímavá data”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *