Huawei chce smazat obavy ze špionáže výstavbou nové továrny ve Francii

Čínská společnost Huawei začátkem prosince oznámila, že pro výrobu svých síťových 5G zařízení určených pro evropské zákazníky postaví novou továrnu ve Francii. Investice má dosáhnout 200 milionů eur (asi 5,3 miliardy Kč) a cílem je mimo jiné smazat obavy z možného zneužití jejích síťových prvků čínskou komunistickou stranou. Před využitím zařízení Huawei v sítích 5G přitom varovaly úřady napříč Evropou, včetně ČR.

Továrna má vyrůst ve městě Brumath v severovýchodní Francii a má se stát první továrnou firmy mimo domovskou Čínu. Zprvu bude zaměstnávat na 300 lidí, později až 500, informovala agentura Reuters. Firma svou investici oznámila navzdory přísným francouzským regulacím, které ji prakticky znemožňují účastnit se tamních tendrů na budování 5G sítí.

Agentura připomíná, že obavy z možného zneužití technologií čínských firem při budování sítí 5G rozvířila americká obvinění, že by Peking mohl tyto sítě zneužívat ke špionáži. Řada zemí EU na výzvu USA, aby jejich spojenci čínské technologie z budování sítí 5G vyloučili, reagovala přímým zákazem, nebo úpravou podmínek tak, aby jejich účast byla omezena.

Francie například přímý zákaz nevydala, ale tamním operátorům oznámila, že v případě, že dané technologie při budování využijí, neobnoví jim licenci. Tím odpovědnost fakticky přenesla na samotné provozovatele.

Česko není pozadu
Bez reakce na americkou výzvu nezůstala ani Česká republika, když v roce 2018 vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varování, že užívání síťových prvků čínských firem Huawei a ZTE při budování sítí 5G je bezpečnostní riziko. Sklidil za to silnou kritiku od vlády, zejména premiéra Andreje Babiše.

Úřady však od té doby upravily pravidla u několika tendrů, v nichž se Huawei ucházela o státní zakázky. Asi nejviditelnějším příkladem takového tendru, který musel být nakonec zcela zrušen, se pak stal chystaný portál finanční správy Moje daně.

V komunistické Číně není zneužívání technologií vládnoucí stranou ničím neobvyklým. Obyvatele komunistické země například na každém kroku hlídají všudypřítomné kamery. Že by se však o podobný postup úspěšně Čína pokusila v celosvětovém měřítku, je vzhledem k různým technologickým prověrkám jen těžko představitelné.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *