Staré mobily

INFOGRAFIKA: Od 1G po 5G. Projděte si všechny generace mobilních sítí

I když vás u mobilu nezajímá víc než barva krytu či kvalita displeje, zcela jistě jste někdy zaslechli výrazy jako 2G, 4G nebo LTE. Pokud chcete vědět, co se pod těmito označeními jednotlivých generací mobilních sítí skrývá, napoví vám naše infografika.

Mobilní historie není dlouhá. Datuje se v podstatě od začátku osmdesátých let minulého století, kdy si bohatí lidé mohli začít pořizovat první mobily. Tehdy však označení mobilní znamenalo opravdu jen to, že k telefonu nevedla šňůra. Do kapsy se to zprvu nevešlo a ani kabelka by nepomohla.

To druhá mobilní generace je už všeobecně dobře známá. Je to standard GSM, který odstartoval mobilní mánii. Jednoduše proto, že byl cenově dostupný. A to z pohledu cen mobilů (které byly i tak závratné) i služeb samotných. Ty už byly opravdu pro každého. Nepochybně také proto, že mobilní telefon do kapsy už vešel a vyjma prvních vydržel i celý den.

Podrobnosti o jednotlivých generacích mobilních sítí najdete v naší infografice:

Třetí generace mobilních sítí Českem prakticky jen prolítla. Zatímco se tato síť z původního zaměření na videohovory přeorientovávala na mobilní data, čeští operátoři už rychle pokryli zemi signálem 4G. V zemích, kde se sítě 3G skutečně postavily, tento přechod trval dlouho a 3G už zdaleka nedostačovala. Prostě mobilní generace ještě pro obyčejné mobily.

Současnost je 4G a vlastně i 5G. Pro běžného uživatele není na první pohled rozdíl významný, ale pro budoucí život v propojeném světě je 5G nezbytné. Tyhle sítě najdou široké uplatnění díky neuvěřitelně nízké latenci, ale i kapacitě. Opřít se o sítě 5G může i průmysl 4.0. Ostatně, o možnostech právě nastupující páté generaci mobilních sítí je celý náš web.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *