Nositelná elektronika

Jak si rozumí 5G a nositelná elektronika? Jinak než s mobily

Sítě 5G nabídnou využitelnost pro celou řadu zařízení. Patří mezi ně i nositelná elektronika, tedy ty různé chytré hodinky a náramky. Ty zatím na podporu 5G čekají, ale až se objeví první modely, vytěží možnosti 5G trochu jiným způsobem než smartphony.

S 5G sítěmi má být připojení chytrých zařízení rychlejší, pohotovější a přesnější. Ve velkém z toho budou těžit například chytrá auta nebo smartphony, ovšem takové chytré hodinky nebo náramky s některými výhodami 5G pravděpodobně nebudou mít jak naložit.

To ale neznamená, že se pro ně připojení 5G sítě nehodí. V první řadě dáme stranou modely hodinek, které mají integrovanou SIM a umí třeba i uskutečňovat hovory a přijímat či odesílat textové zprávy. Takové hodinky už jsou v podstatě mobilem a mohou 5G sítě plně využít.

To ovšem nic nemění na tom, že i takové hodinky zřejmě nebudou potřebovat přenášet gigabajty dat bleskovou rychlostí. Co naopak hodinky potřebovat skrze mobilní připojení jistě budou, je synchronizace dat.

Právě to je oblast, kde je třeba u mobilních map či statistik cvičení stále rychlejší připojení výhodou. Data se načtou rychleji a pohotověji. 5G sítě navíc umožní provoz mnohonásobně více zařízení naráz bez nutnosti dělat kompromisy v kvalitě připojení.

Ideální pro network slicing i cloud

V teorii by navíc všechna zařízení příbuzná chytrým hodinkám a náramkům měla spíše využívat jinou vrstvu 5G sítí. O této unikátní vlastnosti 5G sítí, nazývané network slicing, kdy různé vrstvy sítě garantují i různé parametry pro danou aplikaci.

V praxi tak tato zařízení využijí síťovou vrstvu s odlišnými parametry než ta, která bude běžně dostupná pro připojení smartphonů či notebooků. Zatímco v nich totiž jde hlavně o odezvu a rychlost, hodinky a celý onen “internet věcí” by mohl 5G využívat spíše v úsporném režimu. To prodlouží životnost baterie a zároveň zachová spolehlivost připojení.

Co se také s nástupem 5G sítí výrazně zlepší, je spolehlivost cloudových služeb. A to se hodí i uživatelům chytrých hodinek, kteří si například rádi do vnitřního úložiště kopírovali oblíbenou hudbu či jiná data, která by měli po ruce i bez smartphonu.

S 5G připojením však budou tato data přístupná hned bez nutnosti je mít fyzicky v zařízení. Hudbu tak můžete pohodlně streamovat i z hodinek, když třeba chcete něco poslouchat při venkovním cvičení.

Bude to samozřejmě fungovat i naopak. Data posbíraná hodinkami se mohou okamžitě odeslat na cloud, což může mít spoustu výhod. Už nebude třeba programovat specifické fitness a zdravotní aplikace pro hodinky a náramky, když vám vše v reálném čase přepočítá a zpracuje cloudová služba.

Nositelná elektronika s 5G

To co jsme teď popsali je však stále poněkud vzdálenou budoucností. Stejně jako bezdrátové sítě se totiž zlepšuje i samotný nositelný hardware, který je výkonnější, ovšem zároveň i úspornější a nabízí také čím dál více funkcí.

Je tak i možné, že ne vše se stane realitou. 5G sítě však nabízejí tolik možností, že za každý nevyužitý nápad může vzniknout jiný, který bude dávat ještě větší smysl. Ale to si musíme ještě počkat.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *