5G iPhone se dočká podpory milimetrových vln i mimo USA

Zatímco rychlejší 5G připojení pod názvem mmWave má v tuto chvíli 5G iPhone jen v USA, s příchodem nové generace smartphonů od Applu se dočkáme této technologie i za hranicemi Spojených států.

S touto informací přišel server Patently Apple, který ji získal od tchaj-wanského dodavatele 5G antén Qiqi. Ten údajně právě od Applu obdržel velkou objednávku na tyto součástky.

Je tak vysoce pravděpodobné, že poputují právě do nových 5G iPhonů. To potvrzuje i fakt, že se předseda Qiqi vyjádřil optimisticky o výrazném zvýšení dodávek antén do světa očekávaném v tomto roce.

Není 5G iPhone jako 5G iPhone

Současné 5G antény, které lze nalézt jen v amerických verzích produktové řady iPhone 12, montuje pro Apple japonská společnost Murata Manufacturing. Ta by se měla u nadcházející generace iPhonů o dodávky antén podělit právě s tchaj-wanským Qiqi.

Mimo americký trh iPhony 12 také podporují 5G sítě, ovšem na principu sub-6GHz, který nabízí nižší rychlosti. Jeho výhodou je ovšem fakt, že je lépe uzpůsobeny do lokalit s méně rozvinutým pokrytím.

mmWave, neboli milimetrové vlny, oproti tomu už využívá daleko více potenciálu 5G sítí. Ovšem za cenu toho, že vyžaduje opravdu husté a kvalitní pokrytí dané lokality.

U iPhonů i jiných smartphonů se samozřejmě obě technologie navzájem nevylučují. Zatímco si tak můžeme koupit iPhone pouze se sub-6GHz technologií, americké modely disponují i právě mmWave.

Technologii mmWave se v posledních měsících a letech snaží rozvíjet i země jako například Velká Británie, Německo, Čína či Japonsko. Ty by tak z nových mmWave iPhonů mohly dále benefitovat. Otázkou zůstává, jak se Apple postaví k Českému trhu, který povětšinou nepovažuje za prioritní a nemá zde ani žádné oficiální obchody.

iPhone 13 s podporu 5G počítá

Přítomnost rychlejších 5G pásem by tak mohl být dalším dílem do skládačky ohledně toho, na co hodlá Apple lákat zákazníky v tomto roce. Je totiž jasné, že stejně jako loni bude i letos podpora 5G důraznou předností. A opět by měla být univerzální napříč celou modelovou řadou.

Nová modelová řada iPhonů 13 by měla dorazit na konci léta či na podzim letošního roku. Poměrně pevnou tradicí byla zářijová premiéra, tu však loni narušila pandemie koronaviru a chybějící součástky, pomalejší montáž a distribuce. Nakonec se tedy odsunula až na říjen.

iPhony 13 by si měly projít jen lehčí designovou obměnou, která bude vycházet ze současných modelů. Zatím se očekává hlavně změna v oblasti displeje, kterému by se měl konečně zmenšit výřez displeje. Ten zůstal od roku 2017 nezměněn a na současnou dobu tak displeje jinak moderních iPhonů už působí zastarale.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *