Photo by Denny Müller on Unsplash

Co je to latence (odezva) a proč je tak důležitá? Je to klíč k bleskové reakci

Latence či odezva je hojně skloňovaný výraz nejen v souvislosti s mobilními sítěmi. Je to jeden ze základních parametrů jakéhokoli systému a určuje jeho reakční dobu. Ve světě techniky sehrává klíčový parametr, který stojí i za širokou škálou možností pro nasazení 5G sítí.

Latence v běžném smyslu je cosi utajeného, skrytého, nezjevného. V tom technickém pak definuje rychlost jakéhokoli systému, s jakou je schopen reagovat na daný příkaz. Zcela zjednodušeně definuje dobu, která uplyne od zadání povelu po jeho vykonání.

Široká veřejnost se s tímto parametrem zřejmě prvně setkala v 90. letech v souvislosti s hojně se rozšiřujícím pevným internetem. Latence tehdy kvalitu připojení definovala stejně dobře jako všeobecně známá přenosová rychlost. Nízká odezva v řádu stovek milisekund však tehdy nebyla překážkou a technická řešení s ní navíc počítala.

Latence – klíčový parametr

Co však při pouhém surfování či stahování dat (tehdejší sítě si vyšší cíle ani nekladly) nevadilo, vývojem doby začalo být na obtíž. Zatímco běžný uživatel latenci (odezvu) stále ještě neřeší, v nultých letech se začala s rozmachem on-line PC her hojně skloňovat.

Najednou z ní byl parametr, který rozhodoval zápasy. Kdo měl nízkou latenci (nyní už v řádech desítek milisekund), vítězil. Z pohledu hráče s horší linkou viděl budoucnost. Něco jako když sledujete hokejový či fotbalový zápas a od sousedů slyšíte „Góóól!“ dřív, než ho sami spatříte.

Dnes si tuto klíčovou vlastnost lze z běžného života představit například v podobě doby nutné pro načtení webové stránky na displeji mobilního telefonu. Odezev (latencí) zde působí víc – odezva samotného telefonu (jak rychle jeho procesor zpracuje váš příkaz), odezva mobilní sítě, jak rychle k vám dokáže data dostat, a ostatně i odezva vás samotných, nebo-li jak rychle zpracujete zobrazené informace.

Obecně pak lze říci, že doba odezvy (latence) je závislá především na složitosti cesty, kterou musejí potřebná data překonat. Čím složitější je, čím více překážek v cestě má, tím déle to trvá. A naopak.

Pro někoho je možná doba v milisekundách (pro zajímavost – mrknutí oka trvá 200 až 300 ms) marginální a v lecčems má pravdu. V budoucnu však tento parametr sehraje klíčovou roli. Ve hře je to nejcennější – lidský život.

Odezva v 5G sítích

Tím se dostáváme zpět k sítím páté generace. Těm se podařilo stlačit latenci (odezvu) na hodnoty v řádech jednotek milisekund. Taková rychlost otevírá široké možnosti aplikací dané technologie. Od běžných videohovorů (vyžadujících odezvu 50 ms a méně) po propojení a vzájemnou komunikaci strojů. Srovnání latencí v sítích 1G, 2G, 3G a 4G ukazuje tabulka níže.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Latence (ms)3001501005010< 1
Srovnání odezvy (latence) jednotlivých generací mobilních sítí

V budoucnu se tak s 5G sítěmi počítá například i jako klíčové součásti pro vybudování plně autonomních dopravních či leteckých provozů. A právě zde už jde do tuhého. Tohle není o nějakém čekání na webovou stránku, ale o bleskových rozhodnutích, která mohou někoho stát život.

Proto je odezva (latence) – v budoucnu prakticky nahrazující i reakční dobu řidiče či pilota – tak důležitým a sledovaným parametrem. Bez dostatečně rychlé a robustní sítě by tyto stroje zkrátka nemohly fungovat. Vyhodnocení situace a reakce musí být okamžité. A to by dosavadní sítě nezvládaly.

ČTĚTE VÍCE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *