Rozdíl mezi 4G a 5G

V čem je 5G lepší než 4G? Rychlost, latence i kapacita

5G není jen vyšší číslo před zkratkou slova Generation, tedy generace. 5G je lepší. Lepší ve všem. V kapacitě sítě, v přenosové rychlosti a především v latenci. Dosavadní sítě jí v těchto parametrech mohou jen závidět.

Zatímco předchozí generace mobilních sítí se vždy zaměřily na jednu danou věc (1G – hlasové hovory, 2G – hlasové hovory a SMS, 3G – mobilní data, 4G – rychlá mobilní data), sítě 5G jsou navrženy jako jednotná platforma pro celou škálu specifických služeb. Vedle ještě rychlejších datových přenosů tak nabízejí tolik potřebnou rychlou odezvu (latenci) či schopnost vrstvení, kdy jednotlivé typy sítí budou fungovat zcela nezávisle na sobě.

Díky tomu mohou 5G sítě plně garantovat například vyšší zabezpečení u státních aplikací (komunikace úřadů, měst a podobně), kde hlavním parametrem bude především stabilita sítě. Ve vrstvě určené dopravě (autonomní automobily, řízení provozu při jízdě vozu s předností – sanitky, policejní auta, hasiči…) zas bude nutné zajistit velmi nízkou latenci (odezvu). Naopak v případě takzvaného Internetu věcí (Internet of Things – IoT), tedy propojení strojů, je zas podstatná vysoká kapacita sítě.

5G využívá spektrum lépe než 4G

5G technologie získala také určitou kmitočtovou nezávislost, což ji umožňuje opravdu široké využití v dostupných frekvenčních pásmech. Jejich omezené spektrum (zejména rádiových vln) navíc umí efektivněji využívat a státům tak pomáhá se vyrovnat s nedostatkem volných pásem.

5G tak dokáže pracovat od nízkých pásem pod 1 GHz, přes střední pásma od 1 GHz do 6 GHz, až po vysoká pásma známá jako pásmo milimetrových vln.

Svou univerzalitu 5G sítě potvrzují i v případě základních stavebních prvků. Skládat se mohou z tradičních makrobuňek (vysílač pokrývající několik kilometrů čtverečných) až po dílčí hotspoty obsluhující uživatele do vzdálenosti jednotek metrů kolem sebe.

5G je rychlejší než 4G

5G síť je také výrazně rychlejší než 4G. Maximální teoretická rychlost přenosu dat dosahuje až 20 gigabitů za sekundu (Gbps) a průměrnou rychlost přenosu dat 100+ megabitů za sekundu (Mbps). Srovnání rychlostí jednotlivých generací mobilních sítí ukazuje tato tabulka:

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

5G má větší kapacitu než 4G

5G síť je rovněž navržena tak, aby podporovala stokrát vyšší kapacitu přenosu a efektivitu sítě. Umožnit má připojení až milionu zařízení na čtvereční kilometr, a to díky hustší síti vysílačů i technologickým finesám při využívání přiděleného pásma.

Jednou z těchto fines je například schopnost sítě „zaměřovat“ telefon a umožnit mu nerušenou komunikaci na stejné frekvenci, jakou v danou chvíli využívá jiný uživatel klidně i za rohem. Tato „směrovost“ zaručí nejen efektivnější využití sítě, ale výrazně navyšuje právě její kapacitu. Vysvětlení schopnosti sítě 5G sledovat polohu telefonu najdete třeba v tomto videu.

5G síť tak na rozdíl od současných sítí slibuje stabilní připojení bez ohledu na počet připojených uživatelů. A tedy i bez přetížení, které známe z dob mimořádných situací typu povodně. Nebo před covidem tolik populárních masových kulturních akcí (velké hudební či filmové festivaly a podobně), kde se kapacity stávajících sítí vždy musely operativně posilovat.

5G má nižší latenci než 4G

5G má také výrazně nižší latenci (odezvu). Oproti dosavadnímu standardu se ji podařilo stlačit na hodnoty v řádech jednotek milisekund. Taková rychlost otevírá široké možnosti aplikací dané technologie. Od běžných videohovorů (vyžadujících odezvu 50 ms a méně) po propojení a vzájemnou komunikaci strojů. Srovnání latencí v sítích 1G, 2G, 3G a 4G ukazuje tabulka níže, více o latenci (odezvě) se dozvíte v tomto textu.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Latence (ms)3001501005010< 1
Srovnání odezvy (latence) jednotlivých generací mobilních sítí

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek