Milimetrové vlny v 5G

POLOPATĚ: Zeď baterkou neprosvítíš aneb Co jsou to milimetrové vlny

Jednou ze zásadních novinek, kterou 5G sítě do mobilního světa přinesou, je použití takzvaných milimetrových vln. Ty v lidech budí nedůvěru, přitom se jich není třeba vůbec bát. Většina informací, které o nich kolují, jsou bludy.

Milimetrové vlny jsou častým terčem kritiky a velmi hojně zneužívaným strašákem různých konspiračních teorií. Ty například tvrdí, že tyhle „nové“ vlny prostupují snáze lidskou tkání a jsou tedy i nebezpečnější. Vlny to přitom nejsou ani zdaleka nové, a tkání naopak prostupují hůře.

Elektromagnetické
pole a člověk

O FYZICE, BIOLOGII, MEDICÍNĚ,
NORMÁCH A SÍTI 5G

Nedávno jsme si vysvětlili, co je to frekvence a jak s ní délka vlny souvisí. To, že 5G přinese do světa mobilních sítí milimetrové vlny, je skutečně pravda. Fungovat na nich budou zejména ty části sítě určené pro husté městské zástavby, kde je třeba přenášet opravdu vysoké objemy dat.

Jestli je totiž něco, co milimetrové vlny zvládají s bravurou, pak je to právě přenos opravdu vysokých datových objemů. Obrovská přenosová kapacita je ovšem vykoupena jednak nízkým dosahem v řádech stovek metrů, ale i velmi nízkou (až nulovou) prostupností přes pevné překážky.

Škodlivost milimetrových vln

Milimetrové vlny, které jsou doménou frekvencí od zhruba 24 do 300 GHz, se zkrátka svými vlastnostmi velmi blíží viditelnému světlu. A to se všemi plusy i minusy s tím spojenými. Mimo jiné to znamená, že stejně jako světlo mají velký problém s překážkami. Proto onen příklad v titulku s baterkou a zdí. To samé platí i o této části budoucích 5G sítí.

Části proto, protože na ně 5G sítě jako celek rozhodně plně nespoléhají. Tyhle frekvence a vlny se hodí zkrátka jen někde, nejčastěji ve zmíněné městské zástavbě. Uplatnění pak najdou i ve vnitrofiremní aplikaci, tedy například průmyslové sítě uvnitř velkých továren.

Právě tady se z nevýhody v podobě neprostupnosti zdí stává výhoda, protože takové průmyslové sítě nebudou mít šanci nijak výrazně rušit ty venkovní, za zdí. Milimetrové vlny samy o sobě navíc žádnou novinkou nejsou, léta je používají různé radary, ale i například mnohá bezdrátová pojítka nutná při výstavbě větších wi-fi sítí.

Odrazy a mmWave

Z výše uvedeného tak mimo jiné vyplývá, že část budoucích 5G sítí, která milimetrové vlny (zkráceně mmWave) využijí, budou potřebovat i mnohem hustší síť vysílačů. I proto například T-Mobile testuje „neviditelné“ antény do oken a podobně. Je to však technicky velmi náročné, zejména s ohledem na nutnost co nejkratšího propojení každé takové antény s optickou sítí.

Hustá síť s sebou ovšem přináší i výhody. Vedle vyšší kapacity je to i technické řešení, které počítá a dokonce využívá přirozených odrazů těchto vln o překážky, zejména zdi a další. Síť s nimi umí pracovat a signál směrovat přímo k uživateli.

Takto vytvořený komunikační kanál mezi vysílačem a koncovým zařízením, třeba mobilem či autonomním automobilem, pak nabízí nejen velmi stabilní vysokokapacitní připojení, ale šetří i přidělené frekvenční pásmo. Tím se násobně zvyšuje i kapacita sítě a počet možných připojených bodů.

Obavy z milimetrových vln

Kvůli nutné vyšší hustotě antén se však milimetrové vlny stávají v očích veřejnosti jakýmsi strašákem. Vzhledem k tomu, že signál může vyrušit i obyčejný déšť, je nutné anténou osadit téměř každý stožár veřejného osvětlení. Není přitom divu, že takto velká výstavba, která si žádá násobně více antén, přirozeně narazí na odpor občanů.

Vědecky dokázáno ovšem je, že milimetrové vlny lidskému organismu neškodí. Bludy, že lépe prostupují lidskou tkání, jsou zcestné, protože opak je pravdou. Stejně jako těžko prostoupí zdí a dokonce deštěm, těžko prostoupí lidským tělem z 90 procent tvořeným vodou.

Dokud se však tyto obavy nepodaří zcela vymýtit, výstavba 5G sítí v tomto spektru hned tak nezačne. Paradoxně je to přitom právě ta část, která by ve výsledku přinesla pro běžného uživatele i průmyslové aplikace zdaleka nejcitelnější přínos. Vysokou kapacitu, rychlost a nízkou latenci.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *