5G aliance má podpořit rozvoj 5G sítí v Česku

Co je 5G aliance? Platforma propojující vědu s byznysem

Česko se v rámci intenzivních příprav na příchod sítí páté generace (5G) loni v létě rozhodlo propojit klíčové hráče z vědy, výzkumu a komerční sféry do jedné platformy. Vznikla tak 5G aliance, jejímž cílem je podpora mobilních sítí a služeb 5. generace.

Problematika sítí 5G protíná oblast českého průmyslu, vědu a výzkum, ale i budoucí technologické projekty v českých městech a obcích. Gesčně je proto rozdělena mezi Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). 5G aliance tak má zajistit především jednotnou komunikaci této široce rozkročené problematiky směrem k veřejnosti.

5G aliance – pět pracovních skupin

Členové 5G aliance, kterou tvoří zástupci soukromé, veřejné i akademické sféry, pak mají při zavádění a rozvoji 5G sítí společně plnit inovační, regulatorní, strategickou, bezpečnostní a podpůrnou roli. Aliance se již shodla na pěti klíčových oblastech, kterým je potřeba se věnovat:

  • průmyslu
  • chytrým městům (projekt 5G pro 5 měst)
  • kybernetické bezpečnosti
  • dezinformacím a vzdělávání
  • dopravním koridorům.

Vzniklo proto i pět pracovních skupin. V oblasti průmyslu se jedná hlavně o digitální transformaci ekonomiky, například podporu průmyslu 4.0, chytrých průmyslových zón či průmyslového výzkumu v této oblasti. Chytrým městům se pak věnuje mimo jiné projekt 5G pro 5 měst. Klíčovou oblastí je také bezpečnost a 5G osvětová komunikace.

Řídící výbor 5G aliance tak tvoří krom již zmíněného MPO a MMR i zástupci ministerstva vnitra, Českého telekomunikačního úřadu, Asociace provozovatelů mobilních sítí či Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (kdo stojí za 5G aliancí najdete zde). Jeho zástupci se za účelem vzájemné koordinace prací scházejí čtyřikrát ročně.

Strategický rozvoj 5G v Česku

Vytvoření 5G aliance jako společné platformy vychází ze schválených vládních strategií Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice – Cesta k digitální ekonomice a Inovační strategie ČR 2019-2030 – The Country for the Future. Platforma vznikla z iniciativy Ministerstva průmyslu a obchodu.

5G aliance přitom existují i jinde ve světě, například v Jižní Koreji, pro kterou je nyní rozvoj 5G sítí v souladu s postcovidovou strategií priorita.

VŠE O 5G ALIANCI NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Co je 5G aliance? Platforma propojující vědu s byznysem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *