5g tramvaj

5G tramvaj si bude hýčkat cestující i dispečery, v Británii ji už testují

Birminghamský dopravní podnik během letošního roku testuje v provozu první 5G tramvaj. Sítě páté generace jí dovolí nejenom sbírat kvalitnější data, ale nabídnout pasažérům lepší informace a služby.

První 5G tramvaj provozuje dopravní podnik West Midlands Metro ve spolupráci s britským vládním projektem West Midlands 5G. Během roku 2021 má proběhnout série několika testů, které ověří schopnosti 5G tramvají, aby mohly být následně zařazeny do ostrého provozu.

Přední výhodou 5G tramvají podle West Midlands 5G je schopnost nahrávat pomocí bezpečnostních kamer video ve vysokém rozlišení a rovnou jej i odesílat do databáze dopravního podniku. Zlepší tím bezpečnost pasažérů i spolupráci s policií či záchrannými složkami v mimořádných situacích.

5G připojení na palubě tramvaje pak nabídne zlepšený komfort pro cestující: budou moci dostávat přesnější informace o aktuálním stavu provozu a mimořádnostech a zároveň se budou moci připojit na rychlou palubní síť. Ta jim dovolí třeba bez problémů streamovat filmy a seriály.

5G tramvaj proti covid-19

Zlepšení se dá vztáhnout i na aktuální situaci se světovou pandemií. 5G tramvaje budou lépe, přesněji a rychleji sbírat informace například o aktuálním počtu cestujících.

Ve spojení s vysokou kapacitou a přenosovou rychlostí 5G sítí to dispečinku umožní průběžně a především kontinuálně a v reálném čase upravovat provozní kapacity tak, aby bylo možné například zachovat rozestupy mezi cestujícími a tramvaje nejezdily ve větších časových intervalech přeplněné.

Ani tím to všechno nekončí. Nové senzory pomohou odhalit různé mechanické závady na tramvajích ještě dříve a mechanici je budou moci kontrolovat i na dálku. To může zabránit potenciálním škodám na vozovém parku a předejít nehodám.

Projektů přibývá

Britská vláda už do podobných projektů, jako jsou birminghamské 5G tramvaje, investovala přes 200 milionů liber (asi šest miliard Kč). Rozvoj se vedle dopravy bude týkat také průmyslu, zemědělství a dalších odvětví. 

Dalším zajímavým projektem je například 5G Smart Tourism ve městech Bath a Bristol, který turistům nabídne možnosti ze světa rozšířené a virtuální reality. Prohlédnout si takto půjde dobové verze památek jako jsou Římské lázně v Bathu nebo náměstí Millennium Square v Bristolu.

V Liverpoolu zase probíhá 5G Testbed ve zdravotnictví, kde se zkoumají přínosy sítí páté generace na monitorování životních funkcí pacientů a také kvalita života v seniorských centrech. Zároveň se využití 5G zkoumá i v komunikaci mezi jednotlivými zdravotnickými institucemi.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *