5G sítě jsou budoucnost

Pokrok nezastavíme. Zůstat u 4G by nás do budoucna pořádně omezilo

Není 4G už víc než dostatečně rychlé? Proč potřebujeme zrychlovat na 5G? Mně 4G připojení v mobilu přece stačí! Takových prohlášení najdete na internetu překvapivě hodně. Pravdou ovšem je, že do budoucna by nám setrvání u 4G pořádně svázalo ruce.

Ne tak docela „nám zákazníkům mobilních operátorů“, jako spíše celkově naší moderní a stále se vyvíjející společnosti. Ano, dejme hned na úvod stranou fakt, že pokud na mobilu primárně brouzdáte po internetu a sociálních sítích, chatujete a posíláte e-maily, rozdíl mezi 4G a 5G nejspíše moc znatelný nebude. I když jste trochu náročnější zákazníci, 4G pohodlně stačí třeba i na streamování videí z YouTube či filmů z Netflixu a samozřejmě také ještě pohodlněji na hudbu (Spotify, Tidal, podcasty…). 

Až teprve u nejmodernějších služeb jako například streamování her už narážíme na strop možností 4G. Ten ovšem není v přenosové rychlosti, jako spíše v odezvě a množství přenesených dat. Díky tomu bude 5G velkou výhodou například i v aplikacích využívajících rozšířenou realitu, kde je odezva také klíčová. V tomhle případě ovšem zatím neexistuje pro běžné uživatele smartphonů natolik široké uplatnění této technologie.

V podstatě se situace trochu podobá té okolo roku 2005, kdy operátoři začali spouštět 3G síť. Ani tehdy ovšem spousta zákazníků ještě moc nevěděla, proč by měla potřebovat rychlejší připojení k internetu na práci s multimédii. Jenže pak přišel iPhone a najednou bylo 3G víc než potřeba.

5G sítě míří výš

5G ale není zdaleka jen o potřebách běžných zákazníků mobilních operátorů. Sítě 5G například definitivně vyřeší problémy domácího připojení k internetu, kdy už nebude třeba mezi domy a byty natahovat optické kabely. Vše se odbaví ze stejné bleskově rychlé sítě, jakou využívají mobily. Povšimněte si, že 4G internet do domácností už operátoři mají v nabídce poměrně dlouhou dobu, ale seriózně o něm může kvůli nízkým rychlostem ve srovnání s optickým internetem uvažovat jen málokdo.

Technologie4G5G
Odezvaokolo 50 msméně než 1 ms
Rychlostmax 1 Gbpsmax více než 10 Gbps
Kapacitaaž stonásobná oproti 4G

Pomalu se blíží i doba, kdy minimálně část dopravních prostředků začne jezdit sama bez řidiče. Ať už to bude městská hromadná doprava, nákladní vozy nebo třeba i ty osobní. Zde pak muset existovat systém, který všechno pohlídá, aby se nestala nějaká nehoda a všichni dorazili do cíle co možná nejefektivnější trasou. V takovém případě je blesková odezva naprosto klíčová, protože samostatně fungující vozidlo musí reagovat na nečekané situace bleskově. Odezva a také kapacita 4G sítí by na to už nestačila.

Když už jsme zmínili onu kapacitu, ta je nesmírně důležitá i v případě chytrých měst jako takových. Nemyslíme tím jen onu výše zmíněnou dopravu, ale také každý individuální bod, který bude postupně řízen skrze tuto síť. Na 5G sítích budou chytře fungovat světelné křižovatky, informační tabule, senzory naplněnosti odpadkových košů, veřejné osvětlení, senzory naplněnosti parkovacích míst a spousta dalších. To vše bude opět využívat stejnou moderní 5G síť jako váš mobil nebo další domácí zařízení.

A to stále není konec. 5G sítě díky své kapacitě a technologickému skoru budou využívat i další klíčové sektory, jako zdravotnictví, zemědělství nebo školství. Těm všem bude třeba také udělat místo v moderní bezdrátové síti a zajistit, aby se každému dostalo kvalitního a spolehlivého připojení. Aby se i tyto obory dvacet let od druhého milenia skutečně posunuly do 21. století.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *