průměrná cena 5G smartphonu

Průměrná cena 5G smartphonu je téměř 21 tisíc. Startuje Realita5G index

Jaká je průměrná cena 5G smartphonu? A kolik 5G smartphonů je aktuálně na českém trhu? Každý měsíc budeme tyto parametry trhu sledovat v našem speciálu.

Klíčovým ukazatelem v něm je Realita5G index, který udává v tisících korun průměrnou cenu 5G smartphonu na českém trhu. Ten historicky první zní:

20,675

Realita5G index
(březen 2021)
69 5G smartphonů na trhu
Nejlevnější model za 6 990 Kč

Průměrná cena 5G smartphonu za březen 2021 na českém trhu tak je 20 675 Kč. To může být na první pohled odrazující, ale je to prostě důsledek mnoha drahých modelů, které na trhu jsou. A většina jich má podporu 5G.

Předpokládáme, že průměrná cena smartphonu s 5G bude klesat. Do konce roku by se mohla dostat dokonce pod 15 000 Kč. Tuto predikci si můžeme v prosinci ověřit. Vzhledem k rozšiřující se nabídce levných čipových sad a potažmo i levných 5G telefonů to je víc než pravděpodobné.

Průměrná cena 5G smartphonu klesá

Pro rozvoj 5G je důležité, že je na trhu již 13 modelů s cenou pod 10 000 korun a jeden přibude v nejbližší době. Nejnižší cena 5G smartphonu je v březnu 2021 6 990 Kč. Tato suma se sníží hned, jak se na českém trhu začne prodávat Xiaomi Redmi Note 9T s pamětí 64 GB, který bude o dalších 500 korun levnější.

Výraznější prolomení hranice 6 000 korun směrem dolů ale můžeme očekávat až ve druhé polovině roku. Postarat by se o to měl nástup levnějších 5G čipů na trh. V nejbližší době bude právě šestitisícová hranice.

V současné chvíli není s ohledem na pokrytí signálem 5G v Česku pořízení 5G smartphonu nutné, ale s výhledem na příští rok či dva – což je obvyklá životnost mobilu – se už 5G smartphone vyplatí.

5G smartphony na českém trhu

Z pohledu přehledu nabídky 5G smartphonů na českém trhu začínáme dobrou zprávou: výběr je už docela široký. V nabídce je k březnu 2021 69 přístrojů s podporou 5G sítí. Reálně jich je méně, protože se mnoho modelů prodává v několika variantách lišících se paměťovou výbavou. I ony mají ovšem různé ceny a pro výpočet Realita5G indexu je třeba brát je v potaz.

Kompletní přehled modelů najdete na obrázcích níže. Jsou mezi nimi i ty, které se ještě neprodávají, ale obchodníci je už mají zalistované a jsou známé jejich ceny. Jejich prodej by měl začít do konce března, nejpozději na začátku dubna. Do výpočtu Realita5G indexu ovšem zatím nepromluvily, do parametru „průměrná cena 5G smartphonu“ tak vstoupí až v dubnu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Průměrná cena 5G smartphonu je téměř 21 tisíc. Startuje Realita5G index”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *