VIDEO: Co je 5G síť v deseti minutách

Co je to síť 5G? Proč přišla a co jsou její výhody? Proč se není třeba bát vysokých frekvencí a milimetrových vln? A kde se bere ona vyšší kapacita sítě? Narazili jsme na krátké video z YouTube kanálu Vědecké Kladivo, které určitě stojí za zhlédnutí. V deseti minutách shrnuje vše podstatné.

Vysvětlování, co to síť 5G je, se na Realita5G.cz věnujeme dlouhodobě. Mohli jste se tak seznámit například s nutným technologickým minimem pro sítí páté generace, řekli jsme si také, proč se k sítím 5G upírá tolik pozornosti, a ukázali jsme si i pár příkladů využití v praxi, ať už jde o nasazení 5G sítí v průmyslu, nebo potenciál vysokorychlostních sítí „nakopnout“ home office.

Digitální doba ovšem přeje videím a proto když jsme narazili na jedno velmi povedené, není důvod se o něj nepodělit.

Co se tedy ve videu o 5G síti dozvíte?

  • Co to vůbec 5G znamená?
  • Jak 5G funguje a na jakých frekvencích?
  • Je 5G a milimetrové vlny nebezpečné?

A nejen to. Ale dost řečí, stačí se podívat.

Kdo by přesto dával přednost textu, či si video zrovna nemohl přehrát, ve stručných bodech uvádíme to nedůležitější. Takže, co že je to ta 5G síť?

  • 5G síť je pátá generace mobilních sítí. Zatímco první generace byla analogová, druhá digitální zaměřená na hovory a SMS, třetí přinesla především rychlý přenos dat (mobilní internet) a čtvrtá tuto vlastnost ještě rapidně vylepšila, pátá generace přináší rapidní nárůst rychlosti, snížení latence (odezvy) a především navýšení kapacity.
  • Pro bezdrátovou komunikaci se nejčastěji používají rádiové vlny. Jejich spektrum je však příliš omezené a je třeba technologie vylepšovat. I proto bylo vypnuto analogové televizní vysílání.
  • 5G bude existovat ve třech různých formách – low, mid a high. První dvě fungují na stávajících frekvencích, verze high na vysokých frekvencích blížících se ke spektru viditelného světla. Díky tomu sice dokáže přenášet obrovské množství dat, ale naráží i na problémy, které světlo má – tedy horší prostupnost přes překážky (žárovka zeď neprosvítí)
  • 5G sítě musí mít kvůli výše uvedenému mnohem hustší síť vysílačů. Díky novým technologiím však dokáže efektivněji využít přidělené frekvence, například směrováním signálu přímo k danému mobilnímu telefonu.
  • Z pohledu bezpečnosti jsou 5G sítě zcela bezproblémové. Frekvence, na nichž fungují, využívají již stávající a mnohokrát prověřené a studované technologie. Skrz viditelné světlo do těla přichází více energie, než kdy může způsobit 5G signál. Slunce je z tohoto pohledu nebezpečnější.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *