Rozvoj 5G sítí

Sítě 5G si můžete na mobilu vypnout. Někdy to má smysl

Vypnout sítě 5G na mobilním telefonem s podporou sítí páté generace? Možná se budete divit, ale jde to. A někdy to i smysl má.

Zatímco se projekt Realita5G.cz snaží hlavně vyvracet mýty ohledně sítí páté generace, zároveň umíme přiznat, že někdy vypnout 5G sítě v menu telefonu se i vyplatí. Důvody jsou však čistě praktického rázu.

Není žádným tajemstvím, že zejména v Česku není pokrytí 5G stále příliš rozšířené. I ve spoustě částech hlavního města zatím nechytáme 5G signál a situace se vylepšuje jen pomalu. Reálně se můžeme o plném pokrytí naší země sítěmi nové generace bavit spíše v řádu let než měsíců.

I poté ovšem zůstane spousta míst nepokrytých. Ostatně, sami to jistě znáte; i dnes lze najít dost míst, kde nechytíte ani současné LTE.

Vyhledávání 5G sítě je náročné

Oproti tomu se na českém trhu objevuje už poměrně dost telefonů, které mají 5G sítě ve výbavě. Ačkoliv je tato funkce zejména u levnějších modelů stále za příplatek, pokud jste pravidelnými zákazníky prémiových modelů, už je 5G bráno jako samozřejmost.

Může se tak lehce stát, že si koupíte telefon s funkcí, kterou reálně nemáte jak využít. A co hůř, v automatickém režimu vyhledávání sítí vám obyčejné „poptávání se“ po 5G síti může výrazně zkrátit výdrž baterie.

5G sítě a modemy, které s nimi komunikují, jsou stále novou technologií a optimalizace výkonu a zátěže na baterii tak stále není optimální. Zároveň je také dost možné, že takový nový telefon s podporou 5G sítě bude už po prvním nastavené tyto sítě preferovat a vyhledávat.

Jenže k čemu, když žijete někde, kde se pokrytí 5G sítí ještě jen tak nedočkáte? Pak skutečně vypnout podporu 5G sítě ušetří i několik procent baterie denně. Stačí přitom jednoduchý zásah v nastavení přístroje.

Jak vypnout 5G sítě v telefonu

V takové síti tak doporučujeme automatické vyhledávání 5G sítě raději vypnout. Stačí zabrousit do nastavení, nalézt položku týkající se mobilních sítí či nastavení SIM a zde zvolit preferovaný typ sítě (5G/4G/2G – protože, jak jsme už psali, 3G sítě prakticky končí…).

Logicky byste však zároveň měli pravidelně hlídat informace vašeho operátora, jak se rozšiřuje jeho pokrytí. Případně pokud jedete někam, kde by 5G sítě už být mohly, jejich preferenci zas zapněte. V tu chvíli už trochu horší životnost baterie budou jistě kompenzovat přednosti moderních sítí.

Stejně jako hlídání informací od operátora byste také měli telefon pravidelně aktualizovat, jelikož i softwarové vylepšení může přispět k tomu, že váš mobil už může pracovat s 5G sítěmi inteligentněji. Tedy i méně zatěžovat baterii při její dlouhodobé nedostupnosti. Softwarovou aktualizací ale mohou výrobci optimalizovat výdrž baterie jako takové.

Stabilnější připojení

Druhým problém pak může vzniknout na straně vašeho operátora. Pohybujete-li se v místě, kde sice pokrytí 5G je, ovšem jen na jednom konkrétním místě a jinde ne, pak můžete také riskovat častější ztrátu či kolísání datového připojení. A to se v různých případech, kdy si potřebujete zajistit stabilní připojení, nemusí každému hodit.

V mnoha případech třeba jen při částečném 5G pokrytí dává větší smysl raději využívat běžně rozšířeného LTE pokrytí, které je stále větší sázkou na jistotu. V opačném případě si můžete dojem třeba ze streamovaného seriálu či hry zkazit neustálým přeskakováním z LTE na 5G a zase zpět. Je to sice málo pravděpodobná situace, ale stát se to může.

V každém případě se ujistěte, jak je na tom váš telefon (ať už nový, nebo potenciální koupě) v režimu práce s 5G sítěmi. Přečtěte si recenze, projděte uživatelská fóra. Stěžují si lidé, že se jim se zapnutým 5G vybíjí baterie. Nebo že se dokonce smartphone zahřívá? Pak je lepší počkat právě na nějakou softwarovou aktualizaci, nebo zkrátka vybrat jiný model.

5G sítě se nebojte

Sítě nové generace ovšem v žádném případě neberte jako strašáka, který by vám sežral nabitou baterii nebo zajistil spíše problémy při „přeskakování“ sítí. Nacházíme se stále v době, kdy pokroky ve využívání 5G letí dopředu jak z pohledu schopností vašeho telefonu, tak samotného operátora.

Je tak dost možné, že výše zmíněná varování už mohou být třeba za půl roku nebo rok třeba úplně planá. Souhrnně řečeno, dbejte na následující věci:

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *