5G sítě výrazně akcelerují i automatizaci podniků (ilustrační foto)

5G v praxi: Edge computing aneb Když 5G sítě nasazují samy firmy

5G sítě nenalézají své uplatnění jen v celoplošném pokrytí, jak dnes povětšinou mobilní sítě vnímáme. Důležitou roli sehrají i v automatizaci podniků, jejíž součástí je takzvaný Edge computing.

Principy tohoto přístupu snižují – stejně jako sítě páté generace samy o sobě – odezvu na minimum. Už příští rok, tedy 2021, dle odborníků ukáže, kde všude může najít tato technologie uplatnění.

Představte si halu plnou automatizovaných strojů, třeba v Česku v tolik rozšířeném autoprůmyslu. Tato hala ovšem není plná lidí, ale technologií. Ty vzájemně komunikují přes takzvaný Internet věcí (Internet of Things) bez nutného zásahu člověka.

To vše pak zajišťuje soukromá (podniková) 5G síť, která má pro tyto aplikace dostatečnou kapacitu. Člověk jen občas zkontroluje kvalitu či stroje zkalibruje, jinak je výroba plně automatická.

Edge computing – sci-fi dneška

To, co zní jako sci-fi, může být již brzy realitou. Stroje komunikující mezi sebou bez nutného lidského zásahu však potřebují velmi rychlou odezvu, aby dokázaly rychle vyhodnocovat a reagovat. Proto se v automatizaci podniků široce počítá právě s 5G sítěmi, které – jak už jsme si řekli v tomto textu o latenci a 5G – mají velmi nízkou odezvu.

To vše ve spojení s principy Edge computingu, které v maximální možné míře ulehčují jádru sítě a veškerý výpočetní výkon přesouvají a distribuují na její „okraj“. Ve zkratce lze tyto principy popsat tak, že co nejvíce přibližují dosud vzdálená místa vyhodnocení a sběru dat. Tedy tak, aby se opět snížila nutná odezva. Kdo by se však s touto definicí nesmířil, více o Edge computingu si může přečíst například zde.

Příští rok ukáže

Americká výzkumná agentura Forrester například ve své predikci rozvoje Edge computingu uvádí, že uplatnění najde tento přístup ve spojení se soukromými 5G sítěmi zejména ve skladech, přístavech či již zmíněných továrnách. A to zejména hlavně ve spojení s nositelnou elektronikou. Ta v našla v turbulentně se rozvíjející automatizaci všech odvětví dosud neobjevené možnosti využití.

„Tato technologie je už nyní k dispozici a v roce 2021 umožní díky rychlosti přenosu dat realizaci velmi náročných výpočetních operací. Vývoj technologie 5G a možnost zpracování dat na okraji sítě poskytne vhodnou platformu pro využití podnikových nositelných technologií. Chytré brýle umožňují pracovníkům v terénu pracovat s volnýma rukama, a přitom jim dávají možnost vidět informace potřebné k dokončení úkolu,“ uvádí ve svém komentáři například Nick Offin, šéf marketingu společnosti Dynabook.

Letos se podle něj obchodní svět vypořádával kvůli koronaviru s mnoha změnami a řada podniků investovala do iniciativ digitální transformace „doslova přes noc“. „V této mimořádné době se firmy naučily, jak se přizpůsobit a jak jednat rychleji. S příchodem roku 2021 očekáváme pokračování tohoto trendu. Přestože doba mezi zkoušením technologií a jejich plným nasazením se zkracuje, je třeba nepřestávat sledovat tři klíčové faktory: zabezpečení dat, škálovatelnost a reálnou využitelnost,“ tvrdí Offin.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “5G v praxi: Edge computing aneb Když 5G sítě nasazují samy firmy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *