Proč se k 5G upírá tolik pozornosti? Jako první propojí svět lidí a strojů

NMT, GSM, GPRS, EDGE, 3G, 4G…5G. Tak by se ve zkratkách dala popsat historie vývoje mobilních sítí. Ta nejnovější a nejdiskutovanější vůbec je pro budoucnost lidstva rovněž nejzásadnější. Znamená přelom z dob mobilního internetu, jak ho známe dnes, do komplexní sítě mezi sebou komunikujících zařízení a strojů a tedy například i letadel či autonomních automobilů. To vše díky rychlé odezvě, kterou tyto nejmodernější mobilní sítě dosud nebývalých možností nabízejí.

Takzvaná latence, která zjednodušeně řečeno určuje dobu, po kterou se jeden datový blok přesune pomocí bezdrátové sítě z jednoho bodu do druhého, se u sítí páté generace podařilo výrazně snížit. Zatímco dosavadní nejmodernější sítě 4G LTE Advance mají odezvu zhruba 10 ms, což je stále pro aplikace typu autonomních vozidel nedostatečná hodnota, u sítí páté generace se ji podařilo stlačit dokonce pod jednu milisekundu.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Latence (ms)3001501005010< 1
Teoretické rychlosti a odezvy jednotlivých generací mobilních sítí

Taková rychlost přenosu dané instrukce nabízí nepřeberné množství aplikací. Kromě již jmenovaných sítí pro řízení leteckého či autonomního dopravního provozu, kde i pár milisekund hraje v případě rychlého vyhodnocení před nenadále vzniklou překážkou (například zvěř vběhnuvší přímo před automobil) významnou roli, se hojně diskutuje i možnost operací na dálku pomocí operačních robotů v reálném čase, kdy daný chirurg může být klidně i na druhém konci světa. Praktické uplatnění 5G sítí pak nedávno ukázal také operátor O2.

I lidskému mozku trvá nejméně 10 ms, aby zpracoval obraz viděný lidským okem.

Je třeba si však přiznat, že se stále bavíme o teoretických hodnotách naměřených kdesi v laboratoři. Reálný svět je ale od toho laboratorního na hony vzdálený, plný překážek pro odrazy signálů a nechtěné interference. I tak lze ale u reálných aplikací 5G sítí díky použité robustní modulaci signálu předpokládat odezvu nižší než 10 ms, což je hodnota více než dostatečšná. Pro představu: i lidskému mozku trvá nejméně 10 ms, aby zpracoval obraz viděný lidským okem.

Nízká latence je také nutná například u on-line her. 5G sítě tak mají kromě již naznačených aplikací obrovský potenciál nakopnout a rozvinout celý rychle rostoucí segment e-sportů. Zde zas může každá milisekunda odezvy k tíži hráče rozhodnout o výsledku zápasu.

4G s příchodem další generace nekončí

Ne každá dnešní 5G síť ale taková specifika splňuje. Marketingová oddělení operátorů stejně jako dříve neváhají pro upgrade svých sítí užívat tuto zkratku, i když o pravověrné sítě páté generace nejde. Například AT&T v USA označilo svou nejnovější síť za 5GE (5G Evolution) a později True 5G i přesto, že se fakticky jedná o 4G síť typu LTE-Advance. Stejné se kdysi dělo i u přechodu ze sítí 3G a 4G, kdy se HSDPA+ marketingově zneužívalo jako síť čtvrté generace.

Aktuálně se pravé sítě 5G začínají rozrůstat zejména na území velkých měst. Než pokryjí celou plochu států a dočkají se nastíněných aplikací, bude ještě nejméně pár let trvat. Mezitím se jistě dočkají dalších vylepšení, jejich starší alternativa v podobě 4G nám však bude sloužit na některých místech i nadále. Stejně jako dnes na řadě míst alternují roli 4G sítě starších generací.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *