oppo a54

Levné 5G smartphony míří do Evropy, přiveze je velikán z Asie

Evropský trh po zásadnímu ústupu dvojice Honor a Huawei zaplňuje mezery, které se zde uvolnily. Do hry naskakují i výrobci, které jsme doposud neznali. Levné 5G smartphony tak hodlá do Evropy přinést i velký čínský výrobce Oppo.

Ačkoliv už na domácím trhu začínáme potkávat levné 5G smartphony s podporou sítí páté generace, stále je dost prostoru, kam růst. Právě se nacházíme v bodu, kdy se výrobci trochu oklepali z představy, že 5G samo o sobě zaručí zájem zákazníků. A začali k tomu přihazovat i nějaké další bonusy do výbavy. Přesně to chce nyní využít i značka Oppo s modely A54 5G a A74 5G.

Oppo patří k předním značkám na čínském trhu a působí i na dalších asijských trzích, ovšem v Evropě jsme o ní slyšeli jen z vyprávění. Jejich telefon jste přitom už možná viděli mnohokrát: pod Oppo patří v současnosti již rozšířená značka Realme a také prémiové modely OnePlus, které mají evropské zastoupení už od samotného začátku svého působení.

Jako vejce vejci

Dvojice modelů A54 a A74 se od sebe překvapivě prakticky neliší. Design i hardwarová výbava je stejná, rozdíl najdete pouze v paměťových variantách. Zatímco model A52 má konfiguraci 4 GB operační paměti a 64 GB prostoru pro data, A72 tuto sestavu vylepšuje na 6/128 GB. Je logicky také i o trochu dražší.

Podporu 5G zajišťuje moderní, avšak úsporný procesor Snapdragon 480. Je to aktuálně nejdostupnější procesor s 5G modemem od společnosti Qualcomm, takže je vcelku logické, že jej Oppo nasadilo do svých dostupných 5G modelů. Stejně jako ostatní výrobci však už Oppo nesází pouze jen na připojení k sítím nové generace.

Drobný bonus tak nabízí například displej, který má celkem standardní parametry s 6,5palcovou úhlopříčkou, Full HD+ rozlišením a IPS panelem. Navíc má však obnovovací frekvenci 90 Hz, což zajistí plynulejší systémové animace i pohyb obrazu například při hraní her.

Oba modely mají dále na zádech hned čtveřici fotoaparátů s hlavním 48Mpix snímačem, 8Mpix širokoúhlým senzorem a dále dvojicí pomocných kamerek na makrofotografie a portrétní fotky s rozlišením 2 Mpix. Čelní fotoaparát pro selfie nabídne 16Mpix rozlišení a najdete ji v módním průstřelu displeje.

Zbytek výbavy pak zahrnuje třeba boční čtečku otisků prstů nebo 5 000mAh baterii, která bohužel nedisponuje rychlým nabíjením, To už je v dnešní době docela velký kompromis. Navrch telefon nemá třeba ani NFC pro platbu mobilem, což také může být celkem zásadní nedostatek.

Oba levné 5G smartphony dorazí na vybrané evropské trhy s cenami 269 eur (asi 6 900 korun) za model A54 5G a 299 eur za A74 5G (asi 7 600 korun). Zda se telefony objeví i v Česku, zatím není jisté, jelikož značka zatím na tuzemský trh oficiálně nevstoupila.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *