5G v Česku

5G v Česku slaví rok, hlavní slovo ale teprve dostane

Prvním červencovým dnem oslavilo 5G v Česku rok svého fungování. Přesto ještě ani zdaleka hlavní slovo tyhle moderní mobilní sítě neřekly. Prakticky vzato se nacházíme teprve v jakémsi předstupni, i když se nás marketéři snaží všelijak přesvědčit o opaku.

První sítě 5G v Česku spustil loni v červenci operátor O2, a to v části Prahy a v Kolíně. Krátce na to se přidali i konkurenti a od té doby pokrytí 5G v Česku roste. V rámci státní podpory skze ministerstvo průmyslu a obchodu se například v rámci projektu 5G pro 5 měst rozšířilo i do Bíliny, Plzně, Jeseníku, Ústí nad Labem a Karlových Varů.

Pro koncové uživatele je aktuálním nejvyšším přínosem 5G výrazné navýšení kapacity sítě, přenosové rychlosti a především latence neboli odezvy. To vše jsou klíčové vlastnosti, které se do budoucna ještě prohloubí a 5G v Česku díky nim přinese zcela nové možnosti a oblasti podnikání.

Aktuálně se přitom stále nejedná o plnohodnotné 5G sítě, ale jakýsi mezistupeň. Rozdíly mezi 5G a 4G jsou z pohledu vlastností sítí sice velké, ale technologicky se současné 5G sítě od posledního stádia 4G LTE-A zas tak moc neliší. Až později se můžeme těšit na opravdové technické finesy typu paprskování, edge computingu či takzvaného Network slicing principu.

5G v Česku čeká rozkvět

Ten hlavní rozkvět 5G sítí v Česku by měl nastat už letos. Umožní to nejen všeobecně přijatý princip sdílené rádiové části sítě (takzvaný Open RAN), ale především dokončená aukce kmitočtů pro 5G. Z té stát získal 5,6 miliardy korun a operátoři přidělené kmitočty v pásmu 3,4 až 3,6 GHz.

5G sítě ovšem potřebují ke své plné funkčnosti mnohem hustější systém antén. Současně se ale podstatná část sítí 5G skryje pod zem, jelikož žádaných bleskových rychlostí se bez optických kabelů neobejdou. Pokrytí celého Česka tak bude ještě nějakou chvíli trvat, nejméně několik let.

Veškeré studie ovšem ukazují, že to má smysl. Investice v řádu miliard korun se mohou přetavit v desítky miliard v ekonomice. Jen tato studie švédské společnosti Ericsson odhaduje, že české ekonomice 5G sítě přinesou kolem 130 miliard korun. A český průmysl by si měl podle analýzy firmy Analysys Mason přijít do roku 2025 na víc než 59 miliard. Náklady na zavedení 5G v Česku přitom nepřesahují 20 miliard Kč.

Hoaxy a dezinformace o 5G

5G sítě v Česku i ve světě však současně čelí dezinformační kampani, která ji spojuje například se zdravotními riziky či pandemií covid-19. Tyto teze však byly mnohokrát vyvráceny a řadu z nich najdete popsánu i v naší rubrice Hoaxy. Většina obav z 5G vychází z prostého strachu z neznámého.

Například hojně skloňované milimetrové vlny oproti kolující dezinformaci lidskou tkáň nepoškodí už z té podstaty, že jí zkrátka neproniknou. Jejich vlnová délka je natolik blízká viditelnému světlu, že se chovají prakticky stejně: pevným materiálem neprostoupí. Rozdíl je také mezi ionizujícím a neionizujícím zářením. Vliv záření na člověka zas rozebírá tenhle text.

Budoucnost s 5G je každopádně plná nových možností. Ať už je to virtuální realita, která posune do nové dimenze školství, zdravotnictví, ale i kulturu či sport. Či schopnost 5G v Česku smazat rozdíl mezi bohatým městem a chudým venkovem. Možnosti 5G sítí popisujeme v rubrice 5G v praxi.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *