Virtuální realita 5G

VIDEO: 5G sítě povýší sport i kulturu, shodli se experti

Možnosti 5G sítí jsou velké a přispějí k rozvoji širokého spektra oblastí a služeb. Novou dimenzi nabídne především virtuální realita, která zajistí sledování divadla či sportovních klání z domova s podobným zážitek jako přímo na místě. Podívejte se na debatu 5G – cesta ke Smart Cities.

Virtuální realita nabízí lidem příležitosti a rovnocennou dostupnost mnoha služeb bez ohledu na místo bydliště. Města a obce s rychlým internetem umožní lidem pracovat, podnikat či vzdělávat se i z nejodlehlejších lokalit.

„Lidé se nebudou muset stěhovat za prací do zázemí velkých měst a budou ochotni zůstat ve svých rodných regionech,” vyzdvihl jeden z hlavních přínosů vysokokapacitních 5G sítí náměstek ministryně pro místní rozvoj David Koppitz, který je za rozvoj regionů zodpovědný.

Problém současných venkovských oblastí je právě ten, že často nemají k dispozici dostatečnou kapacitu či rychlost širokopásmových sítí. Rozkvět sítí 5G to však má změnit, a umožní tak i více pracovníkům home-office využít.

5G a prohloubení zážitku

Vedle řady nesporných výhod a možností nasazení 5G sítí, které v úvodu diskuse vyjmenovala eurokomisařka Věra Jourová, vyzdvihl další účastník debaty, prezident Asociace virtuální a rozšířené reality Martin Kotek, trend experimentování s prohloubením prožitku diváka.

Tyto snahy se týkají například sportovního klání, kde lze za pomocí 360° kamery přenést diváka přímo co centra dění. „Máte klec, ve které bojují zápasníci, a podél klece rozmístěné tyto kamery. Divák může toto klání navštívit na dálku a z jednotlivých kamer se rozhlížet, být přímo u toho utkání,” říká odborník na virtuální realitu.

Náročnější technologií na data a výpočetní výkon je takzvané volumetrické video. „Kolem ringu můžete mít velké množství kamer, desítky nebo stovky, a ty v reálném čase vykreslují video ve 3D. Je to, jako kdybyste místo sledování filmu byli přímo v něm. Po svých nohou se můžete pohybovat mezi hrdiny,“ popisuje možné uplatnění obrovské kapacity 5G sítí Kotek.

Vedle sportu se tyto technologie mohou uplatnit i v kultuře. „Může to být i v divadle, kdy zase chcete stát vedle svého oblíbeného herce. Na koncertu se díky tomu můžete jít podívat, jaké akordy drží kytarista,” uvádí Kotek příklady, jak technologie v blízké budoucnosti změní možnosti diváků.

Výhody 5G ocení i tvůrci

Kotkova slova potvrzuje a doplňuje také skladatel a producent Michal Dvořák, autor multimediálních výpravných koncertů pro velké haly. „Samozřejmě mnohem raději uvidíme diváky v sálech, ale je pravda, že rychlost a kvalita připojení je pro nás a naše projekty stěžejní,“ uvedl.

„Když jsme například připravovali naši nejnovější audiovizuální koncertní show iMucha, potřebovali jsme si s týmem posílat velké množství dat a potřebovali jsme to rychle, ve velkých objemech. Pierce Brosnan dokonce nahrával kompletně celý svůj voiceover na Havaji,” vypráví Dvořák.

I podle něj je 5G je „strašně potřebná věc“. A to nejen proto, že jim usnadní práci na těchto velkých projektech. Například i pracovní schůzky se už letos běžně odehrávají online i na velké vzdálenosti, a to právě díky spolehlivému a dostatečně rychlému internetovému připojení.

Člověk v roce 2021 už nemusí být podle Kotka svázán se svým bydlištěm a zaměstnáním, ale může pracovat odkudkoli. Odpadá stěhování za prací a zmírnit se tak může i odliv mladých lidí z regionů. „Cestovat za schůzkou je ztráta času a my tak můžeme hodně času ušetřit. Čas má hodnotu zlata,” je přesvědčený odborník na virtuální realitu.

K doktorovi virtuálně

Zavedení 5G sítí bude mít podle Kotka zásadní vliv také na oblast zdravotnictví. Sociální sféra zase podle něj díky rychlejšímu internetu ocení, že osoby, které jsou dlouhodobě upoutané na lůžko, budou moci konzumovat zážitky z klidu domova.

„Pokud seniorovi umožníme, aby si nasadil brýle a v reálném čase mohl navštívit teleprezenčně svoji rodinu, být s ní v kuchyni při snídani, tak je to pro něj mnohem zajímavější a důležitější, než když si pouští zpětně předtočený zážitek,” říká Kotek.

Poukazuje při tom na výzkum VIREAS podpořený Technologickou agenturou ČR, zaměřený na aktivizaci seniorů pomocí virtuální reality. Ten zjistil, že dlouhodobé vyčlenění ze společnosti je pro seniory extrémně deprimující, a karanténa během pandemie situaci ještě zhoršila.

„Duševní a fyzické zdraví člověka spolu souvisí. A pokud je člověk dlouhodobě duševně nenaplněn, promítá se to také do jeho fyzického stavu. Má to vliv na kvalitu a délku života,” dodává Kotek závěrem.

5G jako priorita státu

Online debata odborníků z oblasti Smart Cities proběhla za podpory Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu. Jejím cílem bylo jasně a srozumitelně ilustrovat, jaké možnosti přináší sítě nové generace 5G a rozvoj nových technologií.

„Podpora vývoje aplikací využívajících sítě nové generace patří mezi priority MPO, jak v rámci 5G strategie, tak třeba v rámci strategie umělé inteligence. Jsme proto rádi, že v České republice vzniká mnoho zajímavých inovací i v oblasti rozšířené a virtuální reality,“ říká Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace.

Vedle herního sektoru či péče o seniory je to podle něj třeba i průmysl, kde využití rozšířené reality pomáhá zvyšovat bezpečnost, přesnost a efektivitu výroby.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *