5G sítě jsou budoucnost

To tu ještě nebylo. Co je to paprskování (beaming forming) a co přinese?

Mobilní sítě páté generace přinesou jednu zásadní technologickou novinku. Tím je takzvané paprskování, díky kterému bude možné významně navýšit kapacitu sítě. Technologie je to inovativní a pro budoucí rozvoj zásadní.

Dnes mobilní sítě fungují tak, že v daném místě vyzařují signál všemi směry a váš mobilní telefon si uzme vždy část dostupné kapacity. Tahle kapacita je přitom omezená samotným rádiovým spektrem, respektive počtem dostupných frekvenčních slotů. Většinou jich je osm na sektor, takže když se v místě náhle vyskytne dvacet telefonujících, síť obslouží jen část z nich.

To 5G sítě na to jdou jinak. Zachovávají si sice základní logiku celulárních mobilních sítí (jeden vysílač = jedna buňka), ale omezenou kapacitu řeší vytvářením řízených paprsků signálu mezi mobilním telefonem a vysílačem. Mobil si tak neuzme celý jeden frekvenční slot v dané buňce, ale buňka tyto sloty dokáže cíleně dělit mezi více uživatelů.

Princip tohoto přístupu ukazuje obrázek výše. V praxi to může vypadat tak, že už třeba za rohem bude na stejné frekvenci jako vy telefonovat někdo jiný. To by dneska zkrátka nešlo, daná frekvence by byla obsazená.

Prakticky nevyčerpatelná kapacita 5G

Stojí za tím technologie nazývaná beam forming (vytváření paprsků signálu) a beam steering (řízení paprsku signálu). Laicky si to lze představit jako virtuální přímou spojnici mezi mobilním telefonem a vysílačem. Tahle spojnice následně díky efektivnímu řízení dovoluje nejen kvalitnější, stabilnější a rychlejší spojení, ale šetří i omezený frekvenční příděl.

Rapidně tím roste i kapacita sítě, protože takových paprsků může být v jedné buňce teoreticky nekonečno. Prakticky je tenhle počet omezen jen fyzikálními zákony, stále ale dovoluje obsloužit v jedné buňce tolik zařízení, že lze mluvit o nevyčerpatelné kapacitě (v souvislosti s 5G sítěmi se mluví o kapacitě až jednoho milionu připojených zařízení na kilometr čtverečný).

Elektromagnetické
pole a člověk

O FYZICE, BIOLOGII, MEDICÍNĚ,
NORMÁCH A SÍTI 5G

Další výhodou tohoto řešení je nižší energetická náročnost. Vytvoření cíleného paprsku signálu je zkrátka efektivnější než celoplošné vysílání do prázdného prostoru. Zvyšuje se tím i propustnost sítě, tedy přenosová rychlost.

Nevýhody 5G paprskování

Doteď to zní jako technologie snů. Samé výhody a žádný minus. I ten tu ale samozřejmě je. Patří sem opravdu vysoké nároky na výpočetní výkon dané buňky. Zatímco dnes si vysílač prostě jen stojí a vysílá, ten budoucí se při tvorbě a řízení signálových paprsků pořádně zapotí.

Ač ale tenhle výpočetní výkon nebude rozhodně zanedbatelný, díky směrování je signál pro daného uživatele silnější. A silnější signál zas umožňuje uživateli být dále od základnové stanice. Pro ty, co vládnou angličtinou, přidáváme i jedno pěkné video.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “To tu ještě nebylo. Co je to paprskování (beaming forming) a co přinese?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *