5G vysílač mezi kaktusy

5G sítě potřebují násobně víc vysílačů. Schovají se třeba do kaktusu

Sítě páté generace mají oproti těm stávajícím jednu poměrně velkou nevýhodu: výrazně menší dosah. Z toho důvodu je potřeba při pokrývání důležitých lokalit zvýšit koncentraci 5G vysílačů. Aby ale nebyly vidět doslova na každém rohu, je třeba je trochu šikovně maskovat.

5G využívá k fungování vyšší frekvence a menší vlnové délky než v případě 4G sítí. To znamená, že vlny mohou být daleko snadněji rušeny objekty jako jsou třeba stromy nebo budovy.

V praxi tedy není možné mít jeden velký vysílač třeba na celou městskou čtvrť, ale musíte místo toho nasadit spoustu drobnějších, abyste pokryli opravdu každou malou část dané lokality.

V ideálním případě by od sebe antény 5G vysílačů měly být vzdálené jen pár desítek, maximálně stovek metrů. Zároveň nesmí být na příliš vyvýšených místech, spíše je třeba je umístit níže. To aby měla v budoucnu třeba samořiditelná auta zaručený plný signál.

Šikovné maskování 5G vysílačů

Jelikož tak v budoucnu budou muset být 5G vysílače opravdu skoro všude, je třeba je nechat splynou se svým okolím. V některých amerických městech už dokonce vznikají zákony, které operátorům kamufláž vysílacích zařízení přikazují.

Proto zároveň vznikají i projekty světových operátorů a nové firmy, které mají za cíl co nejefektivněji antény skrýt (pokud je to možné) a nebo je přeměnit v dekorativní prvek.

Příkladem může být například růžová socha ptáčka od operátora Deutsche Telekom a studentů švédského institutu Umeå Institute of Design:

Falešná borovice nebo kaktus

Spoustu taktik, jak zamaskovat vysílací stanice, ale operátoři nemusejí složitě vymýšlet. Mnoho z nich pravděpodobně už dávno využívají. Předchozí generace vysílačů sice nemusí být na každém rohu, i tak však jde o poměrně neestetickou záležitost a kamufláž byla běžná i u nich.

Tou asi nejčastější jsou falešné stromy. Ať už to je borovice, sekvoj nebo palma. Zblízka byste je poznali hned, z dálky je však iluze téměř dokonalá. S nejedním takovým stromem se ostatně můžete potkat i v Česku. A třeba v Texasu můžete dokonce najít i falešné kaktusy.

Další příklady, kterých si ti pozornější z vás mohou všimnout třeba i při obyčejné procházce Prahou a jinými městy, jsou například falešné komíny na budovách, zdánlivě dekorativní prvky, hromosvody a další. Mazané jsou například i falešné posedy na polích. Mnohdy lze také i využít třeba radničních či kostelních věží.

5G antény také nepochybně najdeme v budoucnu třeba i jako součást pouličního osvětlení či světelné signalizace na křižovatkách, billboardech či dopravních značkách. Rozměry dílčích vysílačů nové generace totiž nebudou tak značné a lépe tak splynou s těmito městskými prvky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G sítě potřebují násobně víc vysílačů. Schovají se třeba do kaktusu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *