Vývoj 5G sítí

Vývoj 5G sítí nekončí, už teď se mluví o 5,5G. Co přinesou?

Vývoj 5G sítí, a rádiových sítí obecně, je nekonečný proces. Dokazují to i stále více prosakující informace o vylepšení 5G sítí natolik zásadním, že se začíná mluvit o 5,5G. Tedy dalším vývojovém stádiu mobilních sítí.

Podobný půlgenerační krok jsme naposledy zažili u 4G sítí. U nich se sice označení 4,5G pro sítě LTE Advanced nevžilo, ale vylepšení je to stejně zásadní jako přinesla u 3G sítí technologie HSDPA a vznikly sítě 3,5G.

V obou případech přinesl tento klíčový upgrade sítí násobně vyšší přenosové rychlosti. Zatímco 3G nabízelo teoretická maxima v řádu jednotek Mbit/s, HDSPA(+) už desítky Mbit/s. Podobně pak 4G končilo u 150 Mbit/s, zatímco LTE-A až u gigabitové hranice.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

Vývoj 5G sítí je jiný

Samotná přenosová rychlost ovšem u 5G sítí není až tak podstatná. Cokoli nad gigabit je už plně dostačující pro drtivou většinu dnešních aplikací a 5G sítě slibují gigabitů hned několik. Obecně je nutné na vývoj 5G technologie hledět poněkud jinak, jejich hlavní přínos leží v aplikacích samotných.

Už dříve jsme přinesli shrnuté technologické minimum 5G sítí, které základní aplikační možnosti osvětlilo. Jelikož je ale opakování matkou moudrosti, pojďme si je připomenout:

a) eMBB (Enhanced Mobile Broadband) pro běžnou komunikace typu vysoce kvalitních hlasových hovorů, textových zpráv či vysokorychlostních dat, která v sítích 5G dosahují přenosové rychlosti až 20 Gbit/s

b) URLLC (Ultra Reliable Low Latency Communications) pro vysoce spolehlivá spojení s nízkou latencí potřebná pro garantovanou rychlou komunikaci zejména v rámci kritické infrastruktury, kde sítě páté generace dosahují teoretické hodnoty odezvy nižší než 1 milisekunda

c) mMTC (Massive Machine Type Communications) pro hromadnou přímou komunikaci mezi stroji (Machine to Machine) důležitou zejména pro automatizaci průmyslu či státní správy, kde 5G standard slibuje hustotu až milion zařízení na kilometr čtverečný

Říkáte si, co ještě mohou 5G sítě v tomto ohledu nabídnout? Jeden z celosvětových lídrů 5G technologií, čínský Huawei, v tom má jasno. Pro sítě 5,5G na nedávné akci Huawei Global Analyst Summit tato firma navrhuje standard 5G rozšířit o další tři aplikační přístupy:

d) UCBC (Uplink Centric Broadband Communication) s cílem přinést klíčové vlastnosti 5G sítí pro rozšíření Průmyslu 4.0 a inteligentní výroby obecně za pomoci významného rozšíření pásma pro uplink (až desetkrát).

e) RTBC (Real-Time Broadband Communication) jako vrstvu pro zajištění potřebných vlastností pro rozšíření virtuální a rozšířené reality.

f) HSC (Harmonized Communication and Sensing) jako vyňatou aplikační vrstvu přímo určenou pro autonomní provoz automobilů a dronů, včetně komunikace souvisejících senzorů pro zajištění bezpečnosti provozu.

Standardizace 5G stále probíhá

Zda se svým návrhem Huwei uspěje, není v tuto chvíli jasné. Standardizace 5G v rámci sdružení 3GPP ovšem stále probíhá a není od věci podobná vylepšení navrhovat. Spíše jsme na pochybách, zda by se pro ně skutečně vžilo označení 5,5G, protože pro to není moc důvod.

Elektromagnetické
pole a člověk

O FYZICE, BIOLOGII, MEDICÍNĚ,
NORMÁCH A SÍTI 5G

Zatímco u 3,5G a LTE-A šlo o významný technologický posun, Huawei se u svého návrhu opírá spíše jen o definování nových aplikačních vrstev v rámci takzvaného Network Slicingu. To je zásadní vlastnost sítí 5G, která umožní vedle sebe provozovat několik na sobě nezávislých sítí různých parametrů. Technologický základ tak zůstává u „5,5G“ stále stejný.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *