Moderní města. Ilustrační foto

5G pro 5 měst. Projekt, který mění Česko

Rozvoji 5G sítí v Česku výrazně napomáhá společný projekt ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nazvaný 5G pro 5 měst. Ve stejnojmenné soutěži loni uspěla města Ústí nad Labem, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Bílina. Postupně zavádějí chytrá řešení, která 5G sítě v praxi umožňují.

Vítězná města byla vybrána na základě projektů, které primárně mají přínos pro lidi. „Ať už jsou jejich dopady na životy občanů přímé a viditelné, nebo usnadňují život více nenápadně, a občan o nich ani neví,“ říká národní koordinátor projektu Daniel Vlček.

Mezi pilotními projekty tak lze najít například automatizaci dopravy, telemedicínu či zvyšování kvality a spolehlivosti digitální distanční práce či vzdělávání.

Projekty 5G pro 5 měst

Konkrétně třeba v Bílině staví na bázi 5G technologií městský kamerový systém, aby zvýšili bezpečnost obyvatel. Přenosové kapacity 5G sítí mají obci pomoct snížit současnou přetíženost datových přenosů.

V Jeseníku zas plánují s využitím 5G sítí streamovat prestižní sportovní závody a rovněž modernizovat stálou expozici Vlastivědného muzea tak, aby návštěvníky interaktivně vtáhla do děje. Chybět by nemělo ani holografické ztvárnění Vincenze Priessnitze.

Karlovým Varům mají 5G technologie umožnit vyvinout speciálního digitálního průvodce. Těm, kdo ho využijí, poskytne v digitálních modelech budov a celém území podrobné informace. Záměrem města také je, aby lidé mohli jednorázové jízdné v MHD platit přímo ve vozech bezkontaktně.

Plzeň v soutěži uspěla zas s „dronovým centrem“. V řízení bezpilotních letounů, oboru zařazeném společností Gartner mezi TOP 10 příležitostí pro vuyžití 5G sítí, si ověřuje stabilitu komunikace a přenos dat. Více o dronovém centru v Plzni jsme ostatně psali už v tomto textu.

V Ústí nad Labem zas chtějí vytvořit regionální datovou platformu PORTABO. Má sdružovat všechny oborové domény a informace týkající se projektu postaveném na 5G aplikacích, který spočívá v testování autonomních dopravních prostředků. Realizuje se na 27 km dlouhém okruhu přímo ve městě, takzvané U Smart Zone.

Projekty už lákají firmy v krajích

I přes ranost jednotlivých projektů se o ně už nyní podle Vlčka zajímají i inovační firmy, které si budoucí význam 5G uvědomují. „Registrujeme zájem a zvědavost, o konkrétních investicích se zatím nejedná, čekáme na výsledky testovacích provozů, protože je ještě nutné spoustu věcí vyzkoušet v terénu. Samozřejmě ale s těmito investicemi do budoucna počítáme,“ říká.

Právě aktivizace firem v jednotlivých regionech je jedním z deklarovaných benefitů pro města a jejich občany, které 5G sítě mají zprostředkovat. „Vlastně je to obrovská příležitost i pro celou ČR, najít si v tomto segmentu svou roli, například na poli vývoje hardware nebo kybernetické bezpečnosti nových integrovaných projektů,“ říká Vlček.

5G pro 5 měst tak má nejen ověřit možnosti a přínosy 5G sítí, ale především nastartovat spolupráci partnerů a intenzivně sdílet poznatky a zkušenosti. Koncem loňského roku rovněž proběhly testy technologií tak, aby je bylo možné v průběhu letoška rychle napojit na vznikající 5G sítě. „S operátory komunikujeme jak napřímo na úrovni vedení, tak skrze facilitátory na úrovni jednotlivých měst,“ přibližuje spolupráci národní koordinátor.

Projekt je v polovině

Města, která vyhrála soutěž, mimo jiné získala experimentální rádiové kmitočty zadarmo (snížený poplatek za experimentální frekvenci platí smluvní operátor), podporu na posílení pracovního týmu, odborné konzultace, a jsou jim hrazeny náklady na analytické a další související aktivity. Mohou také používat označení „Smart 5G město“.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a dalšími partnery vyhlásily soutěž loni. Zájem o ni projevilo celkem 57 měst a obcí z celé ČR, které se přihlásily s konkrétními projekty a plány pro využití sítí páté generace. Finální pětici vybrala odborná porota.

Všechny uvedené 5G projekty se od vyhlášení výsledků mají uskutečnit během dvou let s pomocí projektu financovaného z Operačního programu technická pomoc, který spravuje MMR. Nyní jsou tak zhruba v polovině.

Zajímá vás víc? Vše o soutěži 5G pro 5 měst najdete na této stránce.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G pro 5 měst. Projekt, který mění Česko”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *